Maine, incepand cu ora 10.00, pe platoul de marmura din fata Prefecturii va debuta evenimentul dedicat traditiei si mestesugurilor, „Satul sala-jean”, aflat in acest an la cea de-a VII – a editie. Centrul orasului va deveni un spatiu dedicat targului de produse traditionale salajene, un spatiu unde mesterii populari vor face demonstratii. Din program mai fac parte demonstratii culinare, concursuri, targuri de produse si echipamnete apicole, poves-tea testului, dar si spectacole de muzica populara sustinute de artisti din Salaj. Despre acest eveniment, Tiberiu Marc, presedintele Consiliului Judetean, care de sapte ani incoace este principalul orga-nizator al evenimentului, ne-a declarat ca „ne-am propus inca de la inceput sa conservam din resursa pe care o avem in zona rurala, in port, in dansuri, obiceiuri sau mestesuguri”. Marc sustine ca unul dintre scopurile principale ale organizarii evenimentului „Satul Salajean” este incurajarea celor care se ocupa de mestesugarit sa faca o afacere din asta. Ca si element de noutate, presedintele Consiliului Judetean spune ca „specificul acestui an este apicultura si tot ce are ea specific”. De altfel, vor fi prezenti la Zalau apicultori din mai multe judete ale tarii, inclusiv din Bucuresti. O alta noutate pentru cea de-a VII -a editie a manifestarii traditionale „Satul Salajean” este povestea pregatirii painii in test. De asta se vor ocupa reprezentanti ai Muzeului Agriculturii din Slobozia, judetul Ialomita. „Anul acesta mergem doar pe produse traditionale, fara mici si bere”, a tinut sa sublinieze Tiberiu Marc. Presedintele CJ mai spune ca, desi la inceput evenimentul a avut un caracter mai restrans, in fiecare an s-a adus ceva in plus, „ca sa nu fie monotonie”.
Maine, incepand cu ora 18.00, vor evolua pe scena amplasata special pentru acest eveniment ansamblurile folclorice salajene: „Somesul” din Jibou; „Codruletul” – Cehu Silvaniei; „IllegetokI din Sarmasag; „ArvalanyhajI din Nusfalau; „Csigeresek” din Samsud; „Berekenye” din Cehu Silvaniei si ansamblul folcloric „Mesesul” – sectia maghiara. Vor interpreta muzica populara solista Alexandra Chira si solistii castigatori ai festivalului „Mandru Cantec Salajean”. Spectacolul se va incheia la ora 22.00.
Duminica, a doua si ultima zi a evenimentului, va debuta tot de la ora 10.00 cu demonstratiile mestesugarilor, prezentarea produselor traditionale, prezentarea produselor apicole, dar si „povestea testului”.
De la ora 18.00 va incepe spectacolul de muzica populara. Cei care vor urca pe scena vor fi: Ansamblul Folcloric „Poienita” din Cehu Silvaniei; Ansamblul Folcloric „Cununa” din Jibou; Ansamblul Folcloric „Mesesul” impreuna cu solistii Aurel Suteu si Amalia Codorean; dar si binecunoscutul interpret de muzica populara, Vasile Coca, si Ansamblul Artistic „Porolissum” din Zalau.