Sute de oameni singuri si batrani din satele salajene au ramas si fara ultimele mijloace de comunicare – telefoanele publice, dupa ce Romtelecom a decis ca nu sunt eficiente si le-a desfiintat din mediul rural, dar nici nu le-a aprobat oamenilor cererile pentru instalarea unui telefon fix in gospodarie. Pentru ca nu aduc destui bani. Desi au primit de la copii sau nepoti telefoane mobile, oamenii nu le pot folosi pentru ca semnalul lipseste cu desavarsire. Asta, in ciuda reclamelor pe care si le fac marii operatori de telefonie mobila, care afirma ca acopera Salajul in proportie de 99 la suta. Singurul mijloc pentru multi salajeni de a anunta Politia, Salvarea sau Pompierii, in caz de nevoie, ramane… caruta.

La Graiul Salajului a apelat un locuitor al satului Sanpetru Almasului, comuna Hida, care deplange faptul ca postul public de telefonie a fost desfiintat. „Suntem batrani si bolnavi, eu am mobil, dar nu este semnal. Telefonul public era singura noastra legatura cu lumea. Daca ne imbolnavim, de unde anuntam Salvarea?”, se intreaba retoric Gheorghe S. Mai multi sateni au facut cerere la Romtelecom pentru a se abona la telefonia fixa, insa nu li s-a aprobat solicitarea. Asa ca, pentru orice problema, batranii din Sampetru trebuie sa mearga la Hida pentru a-si anunta rudele in caz de nevoie sau pentru a semnala necesitatea interventiei politiei, pompierilor sau ambulantei.
Primarul comunei Hida, Dumitru Petrus, spune ca nu doar la Sanmpetru s-a desfiintat postul public de telefon. „In urma cu ceva vreme, si din Hida au luat o cabina telefonica. E normal intr-un fel, pentru ca sunt o companie privata si ei stiu mai bine ce e eficient”, spune primarul Petrus. Tot de la primar aflam ca, daca la Sanmpetru mai prinzi semnal la mobil in unele zone, alte doua sate sufera acut din lipsa legaturii telefonice cu lumea. Este vorba despre satele Stupini si Trestia. In aceeasi situatie sunt si alte sate salajene, unde telefonia fixa a fost retrasa tot pe baza de eficienta comerciala, iar telefoniile mobile nu sunt prezente. Pentru a afla care sunt motivele pentru care Romtelecom se retrage din satele salajene, (evident, din aceleasi motive), cel putin cu cabinele telefonice, am apelat la purtatorul de cuvant Roxana Mihul, care ne-a spus ca exista un singur moticv – eficienta acestora pentru companie. Insa nu am mai primit niciun raspuns cand am cerut detalii asupra restrangerii posturilor publice si din alte sate salajene.
Si telefonia mobila merge tot ca fixul
In ciuda reclamelor pe care si le fac marii operatori de telefonie mobila, care afirma ca acopera Salajul in proportie de peste 99 la suta, realitatea infirma. In urma unui aticol publicat de Graiul Salajului la sfarsitul anului trecut, in care aratam ca Salajul sta prost cu acoperirea la retelele de telefonie mobila, cititorii ziarului ne-au facut o harta a lipsei de semnal. „Mesteacanu -zero, Cutis – zero, Babiu – zero, Taudu – zero, Rastoltu Mare – zero, Bogdana – zero, Filduri – partial, Treznea – partial, Chichisa – partial, Romita – partial. Si lista poate continua”, ne scrie un cititor. Un alt cititor din Letca spune: „Anul trecut, am facut o sesizare prin telefon la Orange pentru semnalul foarte slab care este in Letca. Am primit raspuns sa trimit o sesizare prin fax cu numerele de telefon ale persoanelor ne-multumite de semnal. Am facut o lista cu aproximativ 30 de persoane nemultumite si am trimis-o prin fax la Orange. Rezultatul – semnalul cred ca este si mai slab acum, cu toate ca in zona sunt si persoane cu internet pe Orange”. Iar un alt client al operatorilor de telefonie mobila, care a experimentat mai multe retele, spune franc: „ Nu exista semnal Orange sau Vodafone nici in Solona, comuna Surduc. Cosmote are, insa nu mult, cam 35 la suta”. Si suntem in Uniunea Europeana, in anul de gratie 2012.
In multe dintre comunitatile rurale din Salaj, telefonul fix este singura legatura cu lumea. „Fixul” face parte din mostenirea traditionala a comunitatilor rurale, unde centralista era punctul de legatura cu orasul, asta insemnand rudele din tara si din strainatate, dar mai ales cu apelarea institutiilor care asigura solutii in caz de urgenta – politie, salvare, pompieri. Este si cazul unor localitati din comuna Hida care nu sunt eficiente din punct de vedere economic pentru companiile de telefonie, mobila sau fixa, astfel ca satenii de acolo au ramas rupti de civilizatie, in ce priveste comunicarea. Cautarea viabilitatii comerciale reduce posibilitatile de comunicare ale satenilor – pentru orice problema fie merg cu caruta sau cu masina in cea mai apropiata localitate conectata la retelele de telefonie, fie apeleaza la postas.