De Pasti, multi pensionari apeleaza la imprumuturi de la CARP pentru a avea ce pune pe masa. In patru zile s-au acordat imprumuturi de sapte miliarde de lei.

Criza economica si veniturile mici ii determina pe pensionarii salajeni sa se indatoreze tot mai mult. Zeci de pensionari membri ai Casei de Ajutor Reciproc pentru Pensoinari (CARP) Salaj s-au imprumutat in aceasta luna pentru a avea ce sa puna pe masa de Sarbatorile Pascale. In ultimele patru zile, sumele imprumutate de pensionarii de la CARP se apropie de sapte miliarde de lei, dupa spusele lui Ioan Ivascau, presedintele CARP Salaj. Acesta a mai afirmat ca 80 la suta dintre membri au pensii de pana la 600 de lei.
De regula, din cei 9300 de membri ai CARP, 70 la suta se imprumuta, insa in preajma marilor sarbatori din an procentul depaseste 80 la suta. „Unii imprumuta doar 200 de lei. Sunt pensionari sarmani care fac imprumuturi pentru a avea ce sa puna pe masa de Pasti, a explicat Ivascau. De Sarbatori, sediul CARP este luat cu asalt, insa foarte multe solicitari vin din mediul rural prin cei 45 de mandatari ai institutiei, unde avem peste 4500 de membri.” E explicabil, pentru ca in satele noastre saracia este mai lucie decat la oras. Ioan Ivascau apreciaza ca in Saptamana Patimilor alte 6-7 miliarde de lei vechi vor intra in buzunarele pensionarilor salajeni din fondurile CARP.
Pantaloni si miel din imprumut
Grigore Mastan din Zalau are 72 de ani si o pensie de 545 de lei. A solicitat la CARP un imprumut de 300 de lei. „Pentru sarbatori si pentru primavara vreau acesti bani. Voi cumpara ceva carne din macelarie, precizeaza septuagenarul, ca de miel nu poate fi vorba, si ma gandesc sa-mi cumpar, daca nu vor fi utilitatile prea mari, o pereche de pantaloni de vara, ca nu mai tin minte de cand nu mi-am mai luat o haina noua. Pe vremuri nu erau Pasti sa nu ma innoiesc macar cu un costum” zice, intristat parca, ‘nea Grigore. Nastasia Hodis din Brebi, nu a apelat la mandatar pentru a imprumuta 250 de lei. A venit in carne si oase la sediul CARP pentru a fi sigura ca i se aproba imprumutul.De Pasti ii vin copiii acasa de la Brasov. Nici ginerele, nici fiica nu mai au serviciu. „Au fost dati in somaj, zice oarecum rusinata femeia. M-am gandit sa le fac un Paste cu miel, ca si ei cand aveau serviciu imi aduceau toate bunatatile de sarbatori. Sunt batrana si nu stiu daca vom mai apuca Pasti impreuna”