Nu-i o noutate ca Pastele, Craciunul, Floriile, au devenit in ultimii 20 de ani sarbatori preponderent consumatoriste, in care principala preocupare a romanilor este sa mearga la shopping si sa-si umple cosurile cu alimente, bautura, haine sau cosmetice. Pe locul doi in topul preocuparilor este sa-si umple frigiderele, apoi mesele si impreuna cu neamurile si prietenii sa-si umple burtile cu zeci de feluri de mancare si ficatul si mintea cu bautura, pentru ca apoi sa boleasca zile intregi din cauza excesului si abuzurilor. O alta activitate tot de „top pascal” este sa etaleze in fata vecinilor, colegilor sau cunoscutilor, cadourile pe care le-au primit sau si le-au facut, de obicei haine sau incaltaminte, dar si bijuterii sau telefoane, camere foto in cazul celor mai snobi si mai avuti. Nici noaptea de Inviere nu-i scutita de astfel de situatii mai mult decat jenante. Ca tot crestinul, am participat la Slujba de Inviere, la una din bisericile ortodoxe din orasul de pe Somes. Din capul locului, mi-a sarit in ochi adevarate defilari de moda, total nepotrivite orei, temperaturii si mai ales ocaziei. Majoritatea domnisoarelor erau imbracate in fuste foarte scurte si stramte, purtau pantofi cu tocul extrem de inalt, pe care umblau ca pe cuie, pasind asemeni unor berze. Doamnele erau imbracate ca si cum ar fi cel putin nase la nunta, coafate proaspat si cat mai voluminos, de pe vesmintele carora nu lipsea sclipiciul. Nu i-am uitat nici pe domni, pe cei mai juni, care musai erau tunsi cu creasta, cu cefele proaspat rase si imbracati cu pantaloni croi morcov si sacouri atat de stramte de parca le-ar fi luat imprumut de la vreun copil, cu pantofi evident ascutiti la maxim. Cu totii defilau tantos prin fata bisericii, strangand la piept cu nedisimulata mandrie cea mai noua cucerire feminina sau masculina, dupa caz, vizibil zgribuliti si infrigurati in hainele lor de club, dar mandri nevoie mare. Multimea asta pestrita evident ca nu a intrat in biserica. Au ramas afara, vorbind zgomotos, razand cat mai tare ca sa-i deranjeze pe cei ce vor sa asculte slujba si sa se roage. Cativa tineri fumau si chiar beau din dozele de bere pe care le-au adus de acasa si nici fetele nu s-au lasat mai prejos, tragand cate un fum din tigara partenerului sau chiar sorbind satios din dozele de bere asezate pe jos. A urmat apoteoticul si inevitabilul moment al impartirii sfintelor Pasti, ocazie cu care s-a produs o atat de romaneasca, neaose si total dezorganizata imbulzeala. Oamenii s-au calcat pe picioare, s-au rupt nasturi si manere de posete, iar in stanga si in dreapta s-au impartit crestinestile vorbe „Ce te impingi asa doamna”, „Eu eram primul „ sau „Vezi cucoana ca ma calci pe bombeu”.
Sarbatori originale
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...