Dragi cititori, credincioșii romano-catolicii și reformați sărbătoresc la acest final de săptămână, Paștele, de data aceasta cu patru săptămani mai devreme decât credincioșii ortodocși și greco-catolici.

Deși este cea mai mare sărbătoare creștină, Paștele este celebrat la date diferite. Sărbătoarea Învierii variază de la un an la altul în funcție de calendarul folosit și de fazele lunii.

Catolicii se ghidează după calendarul gregorian din secolul al XVI-lea, iar ortodocșii se ghidează după calendarul vechi, numit iulian.

Calendarul iulian a fost introdus de Iulius Cezar în anul 46 î.Hr. , întrând în uz în anul 45 î.Hr. Acest tip de calendar a fost ales după consultări cu astronomul Sosigene din Alexandria și a fost cel mai probabil calculat prin aproximarea anului tropic

Calendarul gregorian este varianta de calendar cu cea mai mare răspândire. Este o modificare a celandarului iulian anterior, în conformitate cu propunerea medicului și astronomului Luigi Lilio. Modificarea a fost aprobată și decretată de Papa Grigore al XIII-lea, al cărui nume l-a primit acest calendar.

În comunitățile maghiare, alături de catolici, în sărbătoare sunt și credincioșii reformați. Biserica reformată provine din biserica occidentală, tradițiile bisericești rămânând astfel cele occidentale.

Greco-catolicii sărbătoresc Paștele alături de ortodocși, datorită unei recomandări a Vaticanului conform căreia acolo unde sunt minoritari, supușii Sfântului Scaun pot să stabilească data sărbătorii alături de majoritari.

Indiferent de perioada în care Paștele este sărbătorit, această sărbatoare ar trebui să ne unească pe toți într-un singur cuget, către același ideal: Învierea. Mormantul gol prefigurează renunțarea la omul cel vechi, omul de ieri, și îmbrățișarea omului nou, transfigurat de credință, eliberat de temeri și îndoieli, pătruns de certitudinea celor veșnice.

Învierea lui Hristos este unică, universală, este un dar gratuit pentru fiecare dintre noi. Nici o știință, nici un argument nu poate înlocui trăirea fiecărui suflet din noaptea profetică. Să ne alăturăm semenilor noștri care sărbătoresc Paștele aceste zile, să-i însoțim cu sufletul, să ne substituim celor lipsiți de speranță, de credință și de bine și să primim împreună lumina învierii în numele lor și al lumii întregi.

Hristos a înviat! Sărbători binecuvântate!