Comuna Crasna are in administrare satele Huseni, Ratin si Marin. Este cea mai mare comuna din judetul Salaj, numarand peste 6.600 de locuitori. Aici locuiesc peste 4.300 de maghiari, 1.600 de romani, 600 de tigani, ucrainieni si slovaci. Cea mai numeroasa confesiune religioasa este cea reformata.
A XV-a editie a zilelor comunei Crasna i-a adunat sambata la ora 10:00 pe locuitori in fata primariei, unde reprezentantii administratiei locale si politicieni au salutat comunitatea, inainte de a da startul la deschiderea oficiala sarbatorii. Primarul Emeric Pop a anuntat cu aceasta ocazie inaugurarea a doua centre de zi in satele apartinatoare comunei Crasna, Ratin si Huseni, si amenajarea unui centru de fizioterapie in comuna. Printre invitatii primarului la sarbatoarea zilelor comunei s-au numarat Kelemen Hunor, presedintele UDMR, deputatul UDMR, Seres Denes, senatorul UDMR, Alexandru Vegh si, vicepresedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Csoka.
Parada cu costume populare, cai si trasuri
Edilul comunei, Emeric Pop, a anuntat in timpul festivitatii de deschidere a Zile-lor Crasnei conferirea titlului de cetatean de onoare pentru Bobina Ilie, „pentru salvarea si functionarea spitalului din Crasna” si pentru Francisc Bartok. De asemenea au fost premiate si felicitate de primar zece cupluri care au implinit 50 de ani de casnicie. Dupa ceremonie, primarul Emeric Pop i-a invitat pe oaspeti si localnici la parada comunitatilor, care a inceput la ora 12:00. Sateni din Ratin, Huseni si Crasna au defilat in sunet de fanfara cu steaguri si pancarte, in co-stume populare. Crasnenii au impresio-nat cand au trecut cu caii si trasurile prin multimea adunata la zilele comunei. Mai multe femei din Huseni au dat o reprezentatie de dans popular, imbracate in port national. In cele din urma tiganii din Ratin au oferit o demonstratie de dans in aplauzele publicului.
Singura comuna cu centre de zi pentru copii in fiecare din satele apartinatoare
Dupa parada, primarul i-a invitat pe cei prezenti la inaugurarea centrelor de zi pentru copii din satele Huseni si Ratin, ale caror lucrari au inceput in 2011. Fiecare are o suprafata de 200 de metri patrati, sala de mese, sala de consiliere, sala de studiu si bai generoase. Centrele au fost construite prin fonduri de la Ministerul Muncii, au costat cate 100.000 de euro fiecare si sunt dotate cu toate utilitatile: frigider, aragaz, cuptor cu microunde, TV, canapele si fotolii comode, tabla scolara magnetica. Emeric Pop a subliniat ca asteapta deblocarea postu-rilor publice pentru a angaja consilieri psihologici si educatori pentru cele doua centre de zi pentru copii. Centrele se adreseaza copiilor de gradinita dupa modelul „after school” si pot gazdui cincisprezece persoane. La ora 13:00 copiii merg la centru, mananca, isi fac temele, desfasoara activitati distractive, dupa care pleaca acasa. Primarul a tinut sa precizeze ca Crasna este singura comuna din judetul Salaj care are centre de zi pentru copii in fiecare sat apartinator. La Marin exista un astfel de centru de cinci ani, a mai spus Emeric Pop.
In timpul deplasarii prin cele doua sate apartinatoare comunei, Huseni si Ratin, invitatii au avut parte de privelistea deplorabila a drumului judetean care trece prin cele doua localitati si care face legatura cu statiunea Baile Boghis. Emeric Pop a spus ca drumul judetean va fi cat de cat reabilitat cu suportul Consiliul Judetean Salaj, dupa ce a primit promisiunea vicepresedintelui Tiberiu Csoka in acest sens.
Baza de tratament cu piscina si jacuzzi la spitalul din Crasna
Dupa inaugurarea centrelor „after school”, coloana oficiala a politicienilor si satenii din comuna au pornt spre spitalul din Crasna, reabilitat recent. Aici s-a facut o investitie de 745.543 de lei pentru construirea unui centru de fizioterapie pe ruinele fostei centrale termice. 663. 203 de lei, adica 89 la suta din bani, au fost accesati de la Ministerul Sanatatii, opt la suta, mai exact 61.826 au provenit din Fondul de Dezvoltare si fonduri proprii, iar restul de trei la suta, 20. 511 lei au fost bani din contributia locala. Compartimentul recuperare, medicina fizica si balneoterapie a fost construit in timp record. Cinci luni a durat constructia bazei de tratament dotate cu compartiment de kinetoterapie, electrofototerapie, piscina si jacuzzi.
La inaugurarea centrului de fizioterapie din Crasna au fost prezenti Ligia Marincas, sefa Directiei de Sanatate Publica Salaj, si Marius Tautu, directorul general al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Salaj, care au colaborat cu primarul Crasnei, Emeric Pop, pentru amenajarea bazei de tratament.