Asa cum ne-am obisnuit de vreo sase ani incoace, la fiecare inceput de septembrie, Consiliul Judetean Salaj organizeaza unul dintre evenimentele cu cea mai mare priza la public -”Satul Salajean”. Este o manifestare complexa, izvorata din lumea ruralului, cu tot sau aproape tot ce include aceasta: cantec, joc,truda, maiestrie si multa autenticitate. Este un fel de „Ziua Recoltei” la dimensiuni mai reduse, dar mai bogata in continut. Spun asta pentru ca la cea de a VI-a editie a manifestarii Satul Salajean, care se va desfasura duminica, incepand cu ora 14.00, la Centrul de Dezvoltare Culturala al Judetului Salaj, sunt incluse targuri de produse traditionale salajene si de mestesuguri din judet si din Transilvania, expozitie cu interioare traditionale, costume populare, demonstratii culinare, concursuri de indemanare intr-ale bucatariei, cantece si jocuri salajene. Locatia este una potrivita, spun organizatorii. In anii anteriori, manifestarea, cu un pronuntat caracter rural, s-a desfasurat fie in piata din fata Prefecturii, fie in parcarea din spatele Consiliului Judetean, fie la Complexul arheologic „Porolissum”. La Moigrad era un cadru ideal pentru o astfel de manifestare, dar inconvenientul este transportul.
La intalnirea de ieri cu presa locala, presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, a facut cateva referiri la evenimentul de duminica. El nu a uitat sa-i aminteasca pe „cei trei suedezi care au venit la Zalau pentru a ne invata ce este gastroturismul si cum se poate promova judetul Salaj prin mancarea traditionala in cadrul proiectului Ruraland”. De fapt, duminica se vor inalni cu cumparatorii si vizitatorii numai producatorii de produse traditionale. Carnatii si jambonul ii va aduce la targ SC Siciliana din Simleu, paine traditionala si produse traditionale de patiserie vor prezenta firmele Compar, Sandana si Cirea. Doua societati apicole din judet se vor prezenta cu miere si produse apicole ecologice, din Sfarasu vor veni pastravii, iar Petru Simule din Garbou si Asociatia Pomicultorilor vor face demonstratii de obtinere a sucurilor naturale din catina, respectiv din mere. Desigur, nu va lipsi sub nici o forma margeloasa Palinca de Salaj. Mesteri populari din judet si din afara vor expune, dar vor si lucra, spre a delecta vizitatorii, impletituri din nuiele, impletituri din panusi, ceramica traditionala, sculpturi in lemn, cusaturi etc. Atractiv si cu umor va fi si concursul de curatat ceapa contra cronometru.
Cat despre programul artistic, Tiberiu Marc a tinut sa precizeze ca prioritate au tinerii, cei care s-au remarcat la concursul „Mandru Cantec Salajean”. Nu vor lipsi solistii de muzica populara Alexandara Chira, Mihaita Zdrite, Adelina Borzan si nici ansamblurile folclorice Mesesul, Barcaul, Dersidana, Plaiuri Salajene, Bokretas etc. Eu zic ca merita sa zabovim cateva ceasuri, duminica dupa-amiaza, prin curtea fostului Centru Militar, actualul Centru de Dezvoltare Culturala si Turistica. Ne-am putea imbogati putin, daca nu material, macar sufleteste.
Sarbatoare a satului salajean la Zalau
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...