La fiecare inceput de an, cand se stabilesc taxele si impozitele locale, se incing dispute asupra posibilitatii date primarilor sa mareasca cuantumul acestora. Legea prevede ca primarul poate propune o marire a taxelor si impozitelor locale cu 20 la suta. Fiind ani electorali, niciun primar nu a avut tupeul sa mareasca taxele si impozitele locale. Da bine la electorat sa nu maresti taxe si te voteaza in continuare. Acum a aparut isteria mariri taxelor cu 16 la suta, corelatie cu inflatia din ultimii trei ani, care ba a fost obligatorie, ba nu, astfel incat fiecare primar se pregatea sa faca asa cum il taia capul. Acum, premierul Ponta spune ca e optional, fiecare primar decide daca face corelatia taxelor si impozitelor cu inflatia si ca le da 20 de zile sa se decida. Totodata, spune ca autoritatile locale pot indexa sau nu taxele locale, dar a atentionat ca aceste taxe reprezinta o sursa de venituri a administratiei locale, deoarece primarii nu vor primi in compensatie bani din bugetul central. In traducere libera, premierul social-democrat spune ca ii lasa liberi pe primari sa decida si totodata le arata nuielusa: uite ce patiti daca nu mariti impozitele si taxele. Unii au marit deja, cum a facut primarul Capilnasiu, altii nu vor in ruptul capului. Miza pentru bugetele locale nu este, totusi, mare. La Zalau era vorba de o crestere de aproximativ cinci procente. Insa pentru contribuabil, orice marire de taxe si impozite, cumulata cu scaderea puterii de cumparare, ii afecteaza buzunarul. Vorba unui primar salajean mai mucalit din fire: si de ii iei omului doi lei in plus, te tine minte, ca ii „furi” o paine.
Santajul premierului
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...