Exista in judetul Salaj, la ora actuala, vreo sapte ferme mari de porci care livreaza anual pentru consum in jur de 26.000 de capete de suine. Din nefericire pentru fermieri, guitatorii pot fi livrati numai in tara, la preturi impuse de procesatorii. Daca la ora actuala kilogramul de carne in viu este platit de fabricile de mezeluri si produse din carne cu 5,4-5,8 lei kilogramul, peste granita un kilogram de carne (tot in viu) ar putea fi vandut cu cel putin doi euro. Numai ca livrarile de carne si produse procesate din carne de porc, provenind de la firme romanesti au fost interzise pe piata Uiunii Europene din anul 2003, intrucat Romania folosea, pentru eradicarea pestei porcine clasice vaccinarea porcilor. In anul 2007, Comisia Europeana a decis sa prelungeasca, pana la 31 decembrie 2009, interdictia impuda firmelor romanesti, considerand ca pesta porcina nu este inca tinuta sub control. De atunci Romania a mai solicitat de trei ori Comisiei Europene, la cererea producatorilor autohtoni permisiunea sa iasa pe piata cu produse din carne de porc, inclusiv posibilitatea comercializarii porcinelor vii pe piata europeana. Dar solicitarile tarii noastre au fost un fel de clopot la urechea surdului. Potrivit statisticilor, lipsa exporturilor de carne de porc a redus efectivele de suine cu doua milioane de capete, in mai putin de zece ani pana la un nivel de 5,3 milioane de porci in fermele mari si in gospodariile polulatiei. Pentru a drege cat de cat situatia, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara va vea discutii la inceputul saptamanii viitoare, la Bruxell, cu comisarul european pentru sanatate si politica consumatorului, John Dali, pe tema reluarii exporturilor de carne de porc pe piata comunitara. „Eu am mai avut astfel de discutii cu comisarul Dali, a declarat ministrul Tabara, dar nu am primit inca un raspuns ferm pe aceasta tema”. Poate de data asta urechile lui Dali se vor deschide, deschizand totodata producatorilor romani perspective favoravile pentru a-si comercializa produsele pe piata europeana. Sa fie intr-un ceas bun.