Vizitatorii romani si straini ai celui mai vechi muzeu din Europa Centrala si de Est, Muzeul National Brukenthal din Sibiu, pot pleca acasa cu o sticla de sampanie produsa manual la fabrica din Simleul Silvaniei, comercializata la pretul de 28 de lei bucata. Bautura a fost lansata sambata, de Ziua Nationala a Romaniei. „Se face un soi de vin spumant, care este sampanie si pe care o vom comercializa la noi, la muzeu, cu eticheta si marca Brukenthal. Va fi un produs de brand. In 1974 a inceput productia de sampanie la Simleul Silvaniei, unde este singura sampanie romaneasca si printre putinele din lume, produse manual. Este o sampanie care, atunci cand o desfaci, nu pusca si are dop de pluta. Aceasta sampanie este cu totul deosebita”, a declarat directorul Muzeului Brukenthal, Sabin Luca, citat de catre Agentia Nationala de Presa. Cu struguri adusi din Republica Moldova, simleuanii reusesc, doar manual, timp de aproape opt ani, sa faca o sampanie deosebita. Practic, sticlele sunt asezate periodic in diverse pozitii in asa fel incat sampania sa fie una unica. Procesul de refermentare are loc la peste 60 de metri sub stanca, in galeriile subterane situate de la poalele Magurii Simleului, care se intind pe patru kilometri distanta.
Sampania de Simleu se vinde la Muzeul Brukenthal din Sibiu
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...