Vizitatorii romani si straini ai celui mai vechi muzeu din Europa Centrala si de Est, Muzeul National Brukenthal din Sibiu, pot pleca acasa cu o sticla de sampanie produsa manual la fabrica din Simleul Silvaniei, comercializata la pretul de 28 de lei bucata. Bautura a fost lansata sambata, de Ziua Nationala a Romaniei. „Se face un soi de vin spumant, care este sampanie si pe care o vom comercializa la noi, la muzeu, cu eticheta si marca Brukenthal. Va fi un produs de brand. In 1974 a inceput productia de sampanie la Simleul Silvaniei, unde este singura sampanie romaneasca si printre putinele din lume, produse manual. Este o sampanie care, atunci cand o desfaci, nu pusca si are dop de pluta. Aceasta sampanie este cu totul deosebita”, a declarat directorul Muzeului Brukenthal, Sabin Luca, citat de catre Agentia Nationala de Presa. Cu struguri adusi din Republica Moldova, simleuanii reusesc, doar manual, timp de aproape opt ani, sa faca o sampanie deosebita. Practic, sticlele sunt asezate periodic in diverse pozitii in asa fel incat sampania sa fie una unica. Procesul de refermentare are loc la peste 60 de metri sub stanca, in galeriile subterane situate de la poalele Magurii Simleului, care se intind pe patru kilometri distanta.