Acesta este mesajul pe care il transmite Directia Judeteana de Cultura Salaj si Parohia Greco-Catolica Badacin, cei care incearca sa obtina 100.000 de dolari pentru reabilitarea casei memoriale a singurului salajean care a fost premier al Romaniei.
Parohia Greco-Catolica Badacin, Directia Judeteana pentru Cultura si Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau au initiat un proiect de reabilitare a cladirii casei memoriale a lui Iuliu Maniu de la Badacin, aflata intr-un stadiu avansat de degradare. „Proiectul s-a nascut din nevoia de a salva de la distrugere un monument de mare insemnatate pentru istoria Salajului”, ne-a declarat ieri Doina Cocis, directorul Directiei Judetene pentru Cultura Salaj. Proiectul, in valoare de 100.000 de dolari, a fost depus la Ambasada Statelor Unite de la Bucuresti pentru solicitarea finantarii prin Fondul Ambasadorial pentru Conservarea Obiectivelor Culturale, editia 2012. Totusi, Doina Cocis se arata circumspecta cu privire la sansele proiectului de a fi selectat de Ambasada Statelor Unite pentru finantare.
Fiecare salajean poate contribui
Tocmai pentru ca starea cladirii in care a crescut Iuliu Maniu este foarte proasta, Doina Cocis lanseaza un apel public catre salajenii care pot sa ajute financiar reabilitarea acestui monument. „Solicitam sprijinul salajenilor pentru demararea proiectului si punerea sub protectie a monumentului istoric aflat in pericol”, spune Doina Cocis. Iar aici este nevoie doar de bunavointa salajenilor. Pentru ca, potrivit Legii 571 din 2003, agentii economici pot directiona 20 la suta din impozitul pe profit sub forma de donatie, iar persoanele fizice pot opta pentru donarea celor doua procente din impozitul pe venit. „Fiecare ne putem aduce contributia, daca exista interes”, a mai spus Doina Cocis.
Iuliu Maniu, premierul Romaniei in trei guverne
Numele lui Iuliu Maniu este sinonim cu lupta impotriva comunismului, insa activitatea sa politica a avut mult mai multe implicatii. Iuliu Maniu s-a nascut la data de 8 ianuarie 1873 la Badacin. Cariera sa politica s-a intins pe parcursul a 56 de ani. In Transilvania alipita imperiului Austro-Ungar, Iuliu Maniu a luptat pentru eliberarea acestei provincii istorice romanesti si s-a implicat activ in realizarea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918. Dupa realizarea Romaniei Mari, a devenit unul dintre marii oameni politici ai tarii, conducand ca presedinte Partidul National Roman intre anii 1919-1926, apoi Partidul Taranesc in perioada 1926-1933 si 1937-1947. In perioada interbelica, Iuliu Maniu a condus trei guverne, fiind singurul salajean care a ocupat functia de prim-ministru in istoria Romaniei. Dupa al doilea razboi mondial, Iuliu Maniu a devenit simbolul luptei anticomuniste. Din cauza activitatii sale politice, Iuliu Maniu a fost judecat de noua putere socialista si acuzat de inalta tradare. Prin sentinta data la 11 noiembrie 1947, Iuliu Maniu a fost condamnat la inchisoare pe viata si trimis la penitenciarul din Galati, pe baza ordinului de arestare 105.515 din 27 noiembrie 1947. In august 1951 este transferat impreuna cu Mihalache si alti taranisti la Sighet. Iuliu Maniu s-a stins din viata la 5 februarie 1953 la Sighet, cadavrul sau fiind aruncat intr-o groapa din Cimitirul Saracilor, de la marginea orasului Sighet.
Casa de la Badacin, destinata ocrotirii tinerilor
Conacul lui Iuliu Maniu de la Badacin a fost folosit de omul politic pentru intalniri cu oamenii politici ai vremurilor, aici luandu-se decizii importante pentru natiuna romana din Transilvania. In perioada interbelica, la casa de la Badacin veneau studentii lui Corneliu Coposu, cel pe care Iuliu Maniu il indicase drept urmas al sau. Prin testament, Iuliu Maniu a dorit ca in casa de la Badacin sa fie ocrotiti si instruiti tinerii salajeni. Acum, salajenii trebuie sa salveze casa memoriala a celui care a fost cel mai de seama om politic nascut pe aceste meleaguri.
Casa memoriala nu este functionala in prezent. Cladirea s-a degradat continuu si prezinta pericol de prabusire partiala in zona puternic afectata de infiltratii majore de apa in pereti, acoperisul fiind degradat. Dupa anul 1947 cand Iuliu Maniu a fost arestat, casa a fost transformata pe rand in depozit de ingrasaminte chimice, sediu de gospodarie mixta, tabara pentru copii, camin pentru copii cu handicap sever. Casa este construita din materiale traditionale – lemn, caramida nearsa si partial caramida arsa. „Din aceasta cauza, procesul de deteriorare este extrem de rapid. Activitatile culturale care se desfasurau in ultimii 10 ani nu se mai pot derula in spatiile monumentului, pentru ca prezinta pericol de prabusire”, precizeaza si Valeria Lehene, de la Directia pentru Cultura.