Catedrala Manturii Neamului are trei niveluri subterane, la primele doua urmand sa fie amenajate sali polivalente pentru activitati culturale, educative si religioase, de dimensiuni similare bisericii de deasupra, in timp ce al treilea va cuprinde doar spatii tehnice pentru instalatii. Lucrarile la Catedrala Neamului au inceput in 2010, primele excavari fiind facute in 2011, cand au fost scosi 100.000 de metri cubi de pamant, a declarat, agentiei MEDIAFAX, inginerul Petre Chiuta, consilier patriarhal de la Sectorul Monumente si constructii bisericesti al Patriarhiei Romane.
„Prima constructie, la 16 metri sub pamant, este o sala polivalenta. Acolo, de jur imprejurul salii in forma de nava, sunt spatii tehnice si culoare de circulatie. Urmatorul nivel este la minus 11 metri. si aici va functiona o alta sala polivalenta, spatiul fiind amenajat identic cu cel de la nivelul minus 16. Singura diferenta este data de inaltimea salilor. Urmeaza apoi un ultim spatiu, la 6,8 metri sub pamant. La acest nivel vor fi amenajate doar spatii de circulatie si spatii tehnice pentru instalatii. Urmeaza cota zero, care este cu cinci metri mai sus decat terenul natural”, a mai explicat inginerul. La nivelul zero, incepe in acesta vara constructia bisericii, care va ajunge la stadiul de tencuiala probabil in 2015. Corpul bisericii va ajunge la inaltimea de 54 de metri, iar turla si crucea din varf vor da intregului ansamblu inaltimea de 120 de metri, a explicat pentru MEDIAFAX, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, parintele Constantin Stoica. Complexul va avea sase lifturi de mari dinemsiuni, scari de acces, dar si rampa pentru persoanele cu handicap. Pana acum, pentru infrastructura catedralei au fost folositi 52.000 de metri cubi de beton si 13.000 de tone de armatura.
Potrivit lui Chiuta, in Capitala sunt multe cladiri cu inaltimi mai mari decat a viitoarei catedrale. „La Baicului este un bloc cu 24 de etaje, alte trei au cate 16 etaje. Chiar si pe vremea lui Ceausescu au fost construite cladiri inalte, cum ar fi blocul turn de la Sala Palatului, precum si in Militari si la Chibrit. Ca volumetrie, Catedrala Neamului este de zece ori mai mica decat Palatul Parlamentului, dar nu vad rostul niciunei comparatii”, a spus inginerul Chiuta, adaugand ca infrastructura viitoarei Catedrale a Mantuirii Neamului a fost finalizata in aproximativ doi ani jumate, cu costuri mai mici cu 20 la suta decat cele estimate initial. Parintele Stoica a precizat ca pentru reducerea costurilor de executie si asigurarea unei responsabilitati sporite a tuturor celor implicati in realizarea lucrarilor, Patriarhia Romana nu a incredintat construirea intregului edificiu unui antreprenor general, ci a optat pentru contractarea distincta a fiecarei categorii de lucrari firmelor de executie cu cea mai mare experienta in diferite specialitati, iar selectia fiecarei firme de executie s-a facut prin licitatie.