Salariul minim este prea mic pentru cosul minim de consum

“In prezent, salariul minim brut pe economie este de 1.250 lei, ceea ce inseamna un salariu net de aproximativ 925 lei, bani cu care trebuie sa se descurce cam jumatate din angajatii din Salaj.
Daca raportam acest venit la cosul minim de consum stabilit de guvernanti vom constata ca multi dintre noi nu reusesc sa supravietuiasca de la o luna la alta, ca prin minune, pentru ca banii nu le sunt suficienti mici macar pentru a se incadra in acel cos minim stabilit prin lege. Cosul minim include o serie de produse si servicii care te ajuta sa supravietuiesti la limita.
Ce crede statul ca merita romanul in casa si in farfurie
Continutul cosului minim al romanului a fost stabilit prin Ordonanta 217 din 2000, iar de atunci nu a mai fost actualizat. Acesta este raportat la o gospodarie de marime medie, adica 2,8 persoane, dupa statistici. Iata care e, in opinia guvernantilor, minimul necesar pentru o familie cu aproape trei persoane, intr-o luna: 3,08 kg de faina, 5,8 kg de malai, 28,9 kg de pâine, 0,5 kg de produse de franzelarie şi panificatie, 0,7 kg de paste fainoase, 1,4 kg de orez, 2,1 kg de fasole boabe, 3,5 kg de cartofi, 1,6 kg de morcovi, patrunjel şi pastârnac, 2,5 kg de ceapa, 3,8 kg de muraturi, 800 g de bulion, 1 kg de conserve de legume, 3,5 kg de fructe (în principal mere), 0,5 kg de citrice, 0,7 kg de conserve din fructe, 1 kg de carne de bovina, 2,5 kg de carne de porc, 2,8 kg de carne de pasare, 0,4 kg de carne de oaie, 2,5 kg de preparate din carne (mezeluri), 0,8 kg de peşte proaspat şi congelat, 6,1 litri de lapte proaspat, 0,7 litri de lapte batut, 1,1 kg de telemea de vaca, 0,7 kg de telemea de oaie, 0,9 kg de brânza proaspata şi smântâna, 13 oua, 2,8 litri de ulei comestibil, 0,7 kg de untura, 0,5 kg de margarina, 0,8 kg de zahar, 0,1 kg de dulciuri (în principal ciocolata şi bomboane) şi 4,8 litri de bauturi nealcoolice. Bauturile alcoolice (bere, vin şi spirtoase) însumeaza, împreuna, putin peste doi litri.
Cosul minim de consum mai contine si produse nealimentare, unde intra, teoretic, printre altele, imbracamimte, incaltaminte, rechizite scolare, medicamente, articole de igiena sau detergenti.
La acestea se adauga serviciile. Aici autoritatile au inclus costurile cu apa, salubritatea, energia electrica, energia termica sau alte surse de energie, gaze naturale, abonamentul radio-tv, telefon ( in limita a 50 de impulsuri, spune Ordonanta din 2000), transport 42 de calatorii, impozite si taxe, luate in calcul insa la cele mai mici valori.
Cosul minim e bogat in muraturi
Daca analizam mai atent ce cuprinde cosul minim, vedem ca acesta te ajuta sa supravietuiesti chiar la limita si te obliga sa fii intr-o permanenta cura de slabire. De exemplu, trei persoane vor imparti 13 oua intr-o luna, adica un ou pe saptamana, de persoana, sau 700 de grame de lapte batut, tot impartit la trei, timp de o luna. De asemenea, guvernantii au socotit ca pentru trei persoane e suficient mai putin de un kilogram de paste fainoase intr-o luna (0,7 kg), dar ar avea nevoie de aproape 4 kilograme de muraturi.
Pe partea de servicii, valorile luate in calcul sunt minimale.
Un aspect foarte important, care cantareste greu in bugetul unei familii si care nu a fost luat in calcul este chiria lunara. Degeaba a presupus statul ca toti romanii sunt proprietari, pentru ca lucrurile sunt departe de a sta asa, multi avand de platit si chirie, pe langa toate celelalte.
Iar cei care sunt proprietari, nu au toti norocul sa locuiasca ’n zone unde impozitarea e minima, atunci c‘nd au de platit taxele catre administratiile locale.
Suntem pe minus luna de luna
Daca facem un calcul, salariul minim pe economie ajunge doar pentru a cumpara alimentele, pasta de dinti, sapunul si detergentul din cosul minim. Iar asta daca ne orientam catre produsele cele mai ieftine, din magazinele cele mai ieftine. Pentru restul, Dumnezeu cu mila. O familie din Zalau, de exemplu, are de platit, intr-o luna de iarna, cel putin 500 de lei doar pentru facturile la utilitati, si asta daca fac economie la curent, gaz si apa ( 70 – 80 de lei curentul, 80 – 100 de lei apa, 200 – 250 gazele, cu indulgenta). Se mai adauga factura la telefon, cablu tv si internet, iar daca familia are un copil care merge la camin, mai scoate din buzunar 150 – 200 de lei pe luna. Daca stau in chirie, se mai adauga, lunar, in jur de 400 de lei daca e garsoniera sau aproximativ 600 de lei daca e apartament cu doua camere.
Daca ambii soti castiga minimul pe economie, le intra in casa lunar sub doua mii de lei. Din acesti bani, tot salariul unuia dintre ei se va duce pentru a cumpara alimentele din cosul minim. Cealalta leafa va fi folosita la plata utilitatilor si a chiriei, dar s-ar putea sa nici nu ajunga.
Bani de haine, incaltaminte, jucarii, carti sau orice altceva nu mai sunt.
Un salajean din doi este sarac lipit,
de nu are nici ce pune pe masa
Populatia judetului este de aproximativ 240 de mii de locuitori. Dintre acestia, aproximativ 74 de mii sunt pensionari (de stat, din agricultura, pensii speciale, veterani de razboi, vaduve de veterani de razboi, refugiati).
Pensia medie, in judet, este de aproximativ 850 de lei, adica sub salariul minim pe economie. Cea mai mica pensie inregistrata in Salaj este mai putin de jumatate din salariului minim net pe economie, adica 400 de lei. Pensia minima de 400 de lei asigura traiul a 7.145 de salajeni, care numai bunul Dumnezeu stie cum o duc.
Daca ne raportam doar la pensionari, asta inseamna, din start in jur de 74 de mii de salajeni care nu isi permit nici macar cosul minim de cumparaturi.
Mai sunt apoi salariatii. Efectivul de salariati in judetul Salaj este sub 27 de mii, iar circa jumatate sunt platiti cu salariul minim pe economie.
Ajungem, adunand salajenii platiti cu salariul minim si pensionarii, la concluzia ca jumatate dintre salajeni se chinuie in zadar sa poata umple cosul minim de cumparaturi, adica sa-si asigur un trai la limita saraciei.
Oricum, in Salaj, si valoarea salariului mediu este foarte scazuta. Castigam, in medie, cu un sfert mai putin decat media pe tara, valoarea salariului mediu fiind la noi de aproape 1.600 de lei.
Avem si cateva cazuri exceptionale, de salajeni care, dintr-un singur venit, pot umple aproape douazeci de cosuri minime. Este, de exemplu, cazul pensionarului salajean care are o pensie de 18.474 de lei, cea mai mare pensie din judet.
Sindicatele au cerut “actualizarea”
cosului minim de consum
In conditiile in care cosul minim de consum este un indicator important in economie si sta la baza fundamentarii salariului de baza minim pe economie, a politicii salariale si a altor politici în domeniul social, sindicalistii au cerut in repetate randuri actualizarea acestuia, tinand cont de preturile actuale. In plus, pentru ca au trecut 16 ani de cand a fost introdus, ar trebui regandit si adaptat pentru perioada in care trăim, pentru a putea fi un element de referință corect pentru stabilirea salariului minim.
Salariul minim pe economie ramane
deocamdata de 1.250 de lei
si tema de casa pentru viitorul guvern
Salariul minim pe economie pentru anul 2017 va fi stabilit de viitorul Guvern, a anuntat ieri purtatorul de cuvant al Executivului. Potrivit lui Liviu Iolu, actualul Executiv a decis, asa cum a si anuntat in Consiliul National Tripartit din 12 decembrie, sa mentina salariul minim la valoarea actuala de 1.250 lei. “Viitorul Guvern va avea legitimitatea necesară pentru stabilirea unei noi valori care să se aplice anul viitor”, a spus purtatorul de cuvant al Executivului. Acesta a mai explicat ca, in momentul de fata nu e nevoie de o noua Hotarare de Guvern care sa stabilieasca salariul de baza minim brut pe tara pentru anul 2017. “În conditiile în care valoarea salariului minim pe economie garantat în plată pentru 2017 nu se modifica, nu este nevoie de o noua Hotar‘re de Guvern care sa reconfirme actul normativ aflat deja in vigoare, intrucat valabilitatea acestuia nu expira la finalul acestui an”, a explicat Liviu Iolu.