2016 – Anul marilor anchete in Salaj

2016-anul-marilor-anchete-in-salaj16_53679

 

Anul 2016 a fost unul bogat in evenimente care au “necesitat” interventia organelor de ancheta penala, de la procurori pana la DNA si DIICOT. Au fost in vizor persoane publice, cu functii inalte in institutiile salajene, oameni de afaceri, magistrati.

Fostul primar Radu Capilnasiu a ajuns in vizorul DNA
in scandalul retrocedarilor de terenuri din Zalau

In urma cu mai bine de un an, DNA a descins in forta la Primaria Zalau, intr-un dosar care viza retrocedari ilegale de terenuri si trafic de influenta, suspecti fiind si angajati de la varful primariei.
Omul de afaceri Dan Radu a fost primul care a cazut, dar l-a tras dupa el si pe Lucian Baican, fost jurist in Primarie, apoi subprefect, iar la data perchezitiilor sef la Serviciul fond funciar in Primaria Zalau. Radu Capilnasiu, primar la acea vreme a fost suspect, alaturi de secretarul primariei, Stelian Potrovita. In ianuarie, dupa comunicatul initial, in care apareau toti, Tribunalul Salaj anunta ca Radu Cap’lnasiu si Stelian Potrovita nu se regasesc in dosarul lui Dan Radu, fara sa adauge ca a fost disjunsa cauza. Concret, omul de afaceri Dan Radu a fost acuzat pentru ca in perioada septembrie 2012 – iulie 2015 a pretins si a primit bani si terenuri de la anumite persoane, lasand sa se inteleaga ca are influenta asupra functionarilor Primariei cu atributii in domeniul reconstituirii dreptului de proprietate. Cu alte cuvinte, intervenea pentru retrocedari, apoi isi lua partea. Una consistenta. Din informatiile oferite de Tribunalul Salaj reiesea ca Dan Radu ar fi beneficiat de sprijin atat direct, cat si indirect din partea lui Radu Capilnasiu si Stelian Potrovita. Dan Radu este de mai bine de un an tot in arest, iar bunurile imobile ale lui Dan Radu si ale lui Lucian Baican se afla sub sechestrul DNA.

Procurorii deschid un dosar spectaculos cu nume notorii in Salaj si cu mii de pagini

La sfarsitul lunii februarie, intr-o zi de vineri, o zi intreaga de perchezitii ale procurorilor in Zalau s-a finalizat spre seara cu retinerea a opt persoane foarte cunoscute, dintre care unele cu mare notorietate.
Era vorba despre Ioan Galiş şi Ioan Huluban, patronii firmelor Eurocard 2000 si Eurocard 2007, vicepreşedintele Tribunalului Salaj, Patritiu Daraban, directorul Şcolii Gimnaziale Mihai Eminescu din Zalau, consilier judetean si fost inspector şcolar general, Ioan Abrudan, politiştii de la IPJ Salaj Gheorghe Zaha şi Marius Farcaş, Malvina Ioana Galiş (fiica lui Ioan Galiş) şi Dumitru Ioan Bode, inspector vamal (fratele deputatului de Salaj Lucian Bode).
Acuzatiile aduse erau dintre cele mai grave, ca in filmele cu grupari mafiote: constituire a unui grup infractional organizat, trafic de influenta, abuz în serviciu, luare de mita în forma continuata, dare de mita în forma continuata, cumparare de influenta, fals intelectual.
Informatiile puse cap la cap aratau ca este vorba de nereguli grave legate de procedura de insolventa a firmelor Eurocard 2000 şi Eurocard 2007, ale afaceriştilor salajeni Ioan Galiş şi Ioan Huluban, acuzati din 2014 de evaziune fiscala. Spectaculos este ca aceste neregului denota implicarea vicepresedintelui Tribunalului Salaj Patritiu Daraban.
Galiş era demult în vizorul procurorilor DIICOT, care l-au mai retinut şi în 2014, alaturi de cumnatul sau, Ioan Huluban, patron al firmei Eurocard 2007. Galiş şi Huluban faceau parte din grupul de noua oameni de afaceri acuzati atunci de evaziune fiscala. Galiş a fost suspectat şi de delapidare, evaziune fiscala, spalare de bani, constituirea de grup infractional organizat. În 2014, noua evazionişti – Nicoara Pavel, Chira Sebastian Dacian, Dejeu Gheorghe Dorel, Galiş Ioan, Huluban Ioan, Boita Emil, Boer Vasile Valer, Biriş Gavril şi Baidoc Marinel – au fost acuzati ca au prejudiciat statul cu 5 milioane de euro.
Vicepreşedintele Tribunalului Salaj, Patritiu Daraban, era banuit ca ar fi aprobat mai multe proceduri judiciare în cazul insolventei celor doua societati comerciale, Eurocard 2000 si Eurocard 2007. Judecatorul Daraban a fost desemnat de sistemul aleator de repartizare a dosarelor sa judece dosarul de insolventa al firmei Euro Card 2000 SRL. În acest dosar, aflat pe rolul Tribunalului Salaj, la ultimele termene de judecata s-au discutat şi aprobat mai multe proceduri de vânzare a bunurilor celor doua firme controlate de Ioan Galiş şi Ioan Huluban.
In dosar au aparut si numele a doi politisti de la IPJ Salaj. Gheorghe Zaha şi Marius Farcaş erau banuiti ca au masluit un incident rutier pentru Ioan Galiş cu un proces verbal fals. Acestia l-au iertat pe omul de afaceri Ioan Galiş dupa ce acesta a fost prins ca a condus cu 114 kilometri pe ora pe bulevardul Mihai Viteazu din Zalau. Concret, Galis si politistii au convenit ca procesul verbal de constatare a contraventiei sa fie întocmit pe numele fiicei lui, pentru a nu ramâne fara permisul de conducere.
Totul în conditiile în care în istoricul de şofer al lui Galiş aparea un accident soldat cu moartea unei persoane, produs din cauza vitezei.
Ioan Abrudan, consilier judetean cand a fost retinut si inspector scolar general cand a avut loc fapta, a fost acuzat ca a fraudat examenul de bacalaureat pentru a o ajuta pe fiica lui Ioan Galis sa obtina nota dorita
Oricum, va mai dura mult pana cand dosarul va ajunge sa fie judecat in instanta, tinand cont ca deocamdata se mai fac audieri. Sunt multi martori si multe persoane implicate.

Scandalul dezinfectantilor diluati de la Hexi Pharma
a ajuns si la Spitalul Judetean de Urgenta Zalau

In luna iunie, conducerea Spitalului Judetean de Urgenta Zalau era luata la intrebari de procurori si se cerea punerea la dispozitia anchetatorilor a tuturor documentelor legate de achizitia produselor Hexi Pharma. Totul ca urmare a scandalului declansat la nivel national, dupa ce s-a aflat ca firma respectiva furniza, pentru majoritatea spitalelor din tara, dezinfectanti at‘t de diluati ca puteau trece drept apa chioara. De noua ani avea si Spitalul Judetean Zalau contract cu aceasta firma, dar, in mijlocul scandalului, a renuntat la produsele Hexi Pharma.
Conform unor calcule facute pe baza execuției bugetare a lunii ianuarie 2016, reiesea ca spitalul a cheltuit, in cei noua ani de contract cu Hexi Pharma, peste șase milioane de lei pentru dezinfectanți, mare parte a acestor bani ajungând la Hexi Pharma.

Perchezitii cu repetitie la „pacanelele” din Zalau;
procurorii verifica daca se triseaza dupa modelul descoperit in 2015

In luna noiembrie, un nou val de perchezitii a vizat 15 sali de pacanele din Salaj, alaturi de alte trei sute din tara.
Dupa ce au perchezitionat salile, dar si domiciliile patronilor lor, au fost ridicate de anchetatori aproape cinci sute de mii de lei, peste o suta de mii de euro, cinci sute de dolari, peste doua mii de dolari canadieni, 120 de lire sterline, aproximativ sase sute de mii de forinti, peste trei sute de kuna croati, 100 de monede de aur si argint si peste 1 kilogram de aur. 77 de aparate de joc neautorizate au fost indisponibilizate, iar opt persoane au fost retinute. Fata de alti opt indivizi suspectati de evaziune fiscala si spalare de bani s-a dispus masura controlului judiciar.
Acuzatiile aduse sunt aceleasi din octombrie 2015, cand la Zalau aveau loc alte descinderi spectaculoase la pacanele, urmate de confiscari si mai spectaculoase. Veniturile obtinute din exploatarea pacanelelor erau diminuate dupa ce “se umbla” la mecanismele ori la sistemele de contorizare ale aparatelor prin modificarea parametrilor tehnici, resoftarea memoriilor sau modificarea contorului mecanic de iesire.

DNA face sapaturi la Muzeul Judetean

Dupa ce arheologul Dumitru Tamba a inaintat un memoriu Consiliului Judetean Salaj in care aducea acuzatii grave actualei conduceri a Muzeului Judetean de Istorie si Arta, DNA a inceput o ancheta la aceasta institutie. Am aflat de ancheta ca urmare a unei solicitari pe care am adresat-o DNA in luna noiembrie, despre informatii legate de existenta unei anchete. Directia Nationala Anticoruptie a confirmat implicit existenta ei, invocand un temei legal care nu permite furnizarea de informatii despre o ancheta aflata in derulare.
Printre cele mai importante acuzatii care apar in memoriul lui Dumitru Tamba se numara faptul ca obiecte cu valoare arheologica au fost distruse din nepasare, ca sefii de sectii au fost numiti fara concurs, ca in institutie se face comert ilegal cu palinca sau ca la Complexul Arheologic Porolissum cei de la muzeu au incalcat regulamentul intern al institutiei si au permis organizarea unui eveniment care a pus in pericol vestigiile arheologice.

Tunuri de milioane de euro din evaziune fiscala

Un om de afaceri salajean caruia nu i se divulga deocamdata numele este suspectat de un prejudiciu estimat la opt milioane de euro. Dosarul s-a aflat in lucru la Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice, care, in luna octombrie, l-a trimis la Bucuresti.
Un alt “tun” in valoare de aproape un milion si jumatate de lei a fost descoperit de procurori la Cehu Silvaniei.
Pe parcursul a cinci ani, sase administratori ai unei societati comerciale cu sediul in Cehu Cehu Silvaniei au prejudiciat statul inregistrand in evidentele contabile 87 facturi fiscale care au avut ca obiect prestari servicii in domeniul constructiilor. Desi pe parcursul cercetarilor invinuitii au achitat prejudiciul, politIstii au inaintat dosarul Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj, cu propunere de trimitere in judecata.
Procurorii l-au trimis în judecata la inceputul lunii martie pe Chiș Gabriel, administrator al SC Impex GMC SRL Zalău, și pe Chiș Mariana Loredana, pentru evaziune fiscală. Foarte pe scurt, afaceri murdare cu fier vechi care au cauzat un prejudiciu de aproape cinci sute de mii de lei.
In iunie, alti doi evazioniști din Salaj, Boroș Tibor și Gheorghe Bulgariu, au fost condamnați de magistrații Tribunalului Salaj la închisoare cu executare pentru evaziune fiscala, dupa ce au pagubit statul cu aproape 260 de mii lei.
Luna trecuta, un alt evazionist, Coste Romeo Horea, a fost condamnat, in prima instanta, de magistratii Tribunalului Salaj la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru un prejudiciu de peste 530.000 de lei. Coste Romeo se face vinovat ca a emis 126 de facturi fiscale false.