Salariile de zeci de mii de euro in institutiile statului vor ramane, se pare, amintiri frumoase. Guvernul Boc a decis, in 30 decembrie 2008, ca sefii agentiilor guvernamentale sa incaseze, lunar, cel mult 4.800 de lei (echivalentul salariului unui secretar de stat). Tot in sedinta de guvern din 30 decembrie s-a hotarat ca nici o pensie sa nu poata fi cumulata cu un salariu dintr-o institutie de stat. Mai mult, cei care au primit plati compensatorii la iesirea la pensie vor trebui sa dea banii inapoi daca vor sa ramana salariati bugetari sau sa ramana cu banii primiti si cu pensia. Decizia trebuie luata in 15 zile de la data publicarii Ordonantei de Guvern in Monitorul Oficial. Nici membrii consiliilor de administratie nu vor mai incasa milioane bune pentru osedinta. Indemnizatia membrilor acestor comisii va fi de 1% din salariul directorilor. Pana acum, indemnizatia era de 20%. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca acelasi consiliu de administratie stabilea si salariul directorului si nu dezinteresat.
Revenind la salariatii pensionari, cei mai multi par sa provina din Ministerul Administratiei si Internelor, din Ministerul Apararii si din Justitie. Si sunt cateva mii de cazuri in care, salariati din aceste ministere au iesit la pensie, azi, primind si plati compensatorii, iar de maine s-au angajat si primesc si salariu din acelasi loc de munca.
Ieri am stat de vorba cu cativa pensionari-salariati al caror statut intra sub incidenta noii decizii a Guvernului Boc.
Iuliu Martin a lucrat in Ministerul Administratiei si Internelor, este pensionar si, in prezent, este functionar la Serviciul Resurse umane din Institutia Prefectului Salaj. Domnul Martin ne-a spus ca decizia este simpla. „Voi alege varianta cea mai convenabila. E firesc. Dar astept sa vad ce spune exact textul Ordonantei”.
Si dr. Marius Tautu, director adjunct al Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Salaj va trebui sa aleaga intre pensie si salariu la stat. Domnul Tautu a precizat ca pe vechea lege s-au facut abuzuri, in sensul ca s-au facut angajari pe locurile de munca de unde s-au facut pensionari. In cazul sau, pensionarea a fost ca urmare a restructurarii activitatii. Intrebat ce va alege, dr. Tautu ne-a spus ca nici pensia nu este foarte mare si nici platile compensatorii n-au fost cine stie ce. „Imi voi face niste calcule, dar cred ca ar fi mai avantajos sa raman salariat”.

Seful Politiei Comunitare Zalau, Matei Ardelean, fost angajat in Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA), opteaza categoric pentru pensie in detrimentul salariului. Totodata, prin aceasta decizie el nu va mai fi obligat sa restituie salariile compensatorii pe care le-a primit la plecarea din cadrul Inspectoratului de Politie Salaj.
In opinia sa, veniturile obtinute din pensie sunt mai sigure decat cele obtinute din functia pe care o ocupa in prezent. Mai mult, seful politistilor comunitari din Zalau ne-a mai declarat ca alaturi de el vor pleca si alti colegi. „In aceeasi situatie se gasesc si alte persoane din institutie (atat din conducere cat si simpli agenti) si, cel mai probabil, si ei vor alege aceeasi solutie”, a mai spus Ardelean.
Pensia este si alegerea sefului agentilor comunitari din Jibou, Craciun Voicu (fost ofiter al IPJ Salaj), care pune insa sub semnul intrebarii validitatea acestei legi. „Eu am ocupat acest post in urma unui concurs care s-a desfasurat conform legilor in vigoare si tot in virtutea legii am dreptul sa raman in aceasta functie pana la implinirea varstei de 62 de ani (in momentul de fata el are 54 de ani – n.r.)”, a precizat Voicu.
Mult mai rezervat in comentarii a fost directorul Serviciului pentru Evidenta Populatiei Zalau, Ioan Puscas, care ne-a declarat ca va lua o decizie de abia dupa ce ordonanta va fi publicata in Monitorul Oficial. (Domnul Puscas a fost tot ofiter al IPJ Salaj).

La nivelul Consiliului Judetean Salaj ordonanta premierului Emil Boc se pare ca inca nu da dureri de cap. Domnul Viorel Ticle, consilier in cadrul cabinetului presedintelui, angajat doar de sase luni pe acest post, a afirmat : „Nu stiu inca ce voi alege (intre pensie sau salariul de la judet) si nu pot comenta ceva ce inca nici nu a aparut in Monitorul Oficial”. Nici seful Directiei de Paza, Protocol si Administrativ Salaj, dl. Alexandru Serban (fost colonel MApN) nu considera ca are probleme si sustine ca: „Nu sunt pus in situatia de a alege intre pensie si salariu”, deoarece “nu primesc salariul de la stat (de la CJ), societatea noastra se autofinanteaza”.