In perspectiva adoptarii legii unice de salarizare in sectorul bugetar, Guvernul PDL-PSD a aprobat, in sedinta sa din 22 aprilie, cateva principii generale. Astfel, prin noua lege, niciunui angajat nu i se va diminua salariul. In schimb, salariile care depasesc 6.000 de lei lunar, vor fi inghetate, patru-cinci ani, timp in care vor creste salariile mici.
Raportul dintre salariul de baza minim pe economie si salariul de baza maxim va fi de 1 la 15. La acest raport se preconizeaza sa se ajunga pana in 2015. In prezent, diferentele merg pana la 1 la 72!
Salariul de baza va deveni principalul element al castigului salarial si va include sporuri cu caracter general. Sporurile, insa, nu vor putea depasi 30% din castigul total. Guvernul si-a propus sa finalizeze noul proiect de lege pana in 15 iunie, prevederile sale urmand sa intre in vigoare incepand cu 2010.
Dincolo de reducerea cheltuielilor bugetare, legea salarizarii unice ar elimina diferentele uriase intre salarii, diferente favorizate de legi speciale pentru categorii… speciale. Principiile legii salarizarii unice in sistemul bugetar se aliniaza practicilor europene in domeniu.
Legea este impusa de FMI
Legea salarizarii unice in sistemul bugetar se impunea demult, ca si restructurarea si reducerea numarului de functionari din administratia centrala si locala. Nici un guvern, insa, nu si-a asumat riscul de a deveni impopular cu cei platiti regeste din banul public. Actualul guvern nu mai are de ales, pentru ca legea salarizarii unice in sistemul bugetar este o conditie impusa de Fondul Monetar International inainte de semnarea acordului de imprumut cu Romania.