De la 1 noiembrie, salariul minim pentru constructori și agricultori crește la 4.582 de lei, respectiv 3.436 de lei brut.

Nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru domeniul construcții,  precum și cel pentru sectorul agricol și industria alimentară au fost agreate, la finele săptămânii trecute, în reuniunea Consiliului Național Tripartit și pentru Dialog Social, prezidată de premierul Marcel Ciolacu.

”Protejăm veniturile și puterea de cumpărare ale angajaților din construcții, din sectorul agricol și din industria alimentară. Împreună cu partenerii sociali – sindicatele și patronatele – am găsit soluțiile pentru ca oamenilor care lucrează în aceste domenii să nu le fie afectate veniturile după aplicarea noilor reglementări fiscale”, a afirmat prim-ministrul.

În consultările cu partenerii sociali s-a convenit ca, începând cu drepturile aferente lunii noiembrie 2023, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru domeniul construcțiilor se stabilește la suma de 4.582 lei lunar, pentru un program de lucru normal, iar pentru sectorul agricol și industria alimentară, la 3.436 lei lunar.

Guvernul va aproba, în acest sens, o ordonanță de urgență.

În septembrie, Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică proiectul de ordonanță de urgență privind majorarea salariului minim în construcții la 4.500 de lei. Proiectul n-a mai fost adoptat deoarece, în forma actuală și în contextul eliminării scutirii de la plata contribuției la sănătate, salariile minime nete din construcții ar fi ajuns să scadă. Același proiect mai prevedea și posibilitatea creșterii salariului din agricultură la 3.500 de lei, odată cu creșterea salariului minim general aplicabil, precum și abrogarea beneficiului de netaxare pentru cei 200 de lei la salariul minim. În actualul proiect de OUG, pus în dezbatere publică în 30 octombrie, nu apare nicio prevedere legată de acest beneficiu.

“Prin prezentul act normativ se propune ca salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată pentru domeniul constucțiilor să fie majorat la 4.582 lei lunar începând cu data intrării în vigoare a prezentei Ordonanțe de urgență a Guvernului, ceea ce reprezintă o creștere de 14,6%, față de nivelul actual de 4.000 lei.
În prezent, tariful orar este de 24,194 lei/oră pentru un program complet de lucru 165,333 ore pe lună, iar potrivit prezentului proiect de act normativ tariful orar va fi de 27,714 lei/oră pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună.
De asemenea, prin derogare de la prevederile art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru sectorul agricol şi în industria alimentară, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de minimum 3.436 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând în medie 20,782 lei/oră, ceea ce reprezintă o creștere de 14,53%, față de nivelul actual de 3.000 lei”, prevede documentul publicat pe site-ul Ministerului Muncii.

“În România, beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată pentru domeniul construcțiilor un număr de circa 349.732 de salariați. De majorarea salariului de bază minim pentru domeniul construcțiilor la nivelul de 4.582 lei vor beneficia aproximativ 423.110 de angajați.
În cazul neadoptării măsurilor prevăzute prin prezentul act normativ, veniturile nete ale salariaților din sectoarele construcţiilor, agricol și industria alimentară vor înregistra o diminuare față de nivelul actual. Totodată, lipsa unei astfel de măsuri pentru sectorul construcţiilor va avea o contribuţie negativă la crearea produsului intern brut, aşa cum s-a înregistrat în ultimii ani, cu repercusiuni directe asupra nivelului de trai.
În mod corespunzător, în România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată pentru sectorul agricol și industrie alimentară un număr de circa 117.000 de salariați.
De majorarea salariului de bază minim pentru sectorul agricol și industrie alimentară la nivelul de 3.436 lei vor beneficia un număr de aproximativ 168.000 salariați”, scrie în proiectul de OUG.

De la 1 octombrie 2023, salariul minim brut pe economie a crescut la 3.300 de lei, respectiv 2.079 de lei net.