Salariile de bază ale tuturor angajaților Consiliului Județean Sălaj vor fi majorate din această lună cu procente între 10 și 28 la sută după ce, în ședința din 26 noiembrie, consilierii județeni au votat, în unanimitate, noua grilă de salarizare propusă de președintele Dinu Iancu-Sălăjanu.

Motivarea inițiativei președintelui a fost că salariile angajaților au rămas la nivelul anului 2018, iar rata inflației în acest interval scurs de la precedenta majorare salarială a fost de 19 la sută. Un alt motiv este faptul că salariul minim pe economie s-a majorat anual, în timp ce nivelul salarial al funcționarilor administrației județene a rămas neschimbat.

“Suntem județul cu cele mai mici salarii din regiunea de nord-vest, suntem un Consiliu Județean a cărui organigramă este printre cele mai mici, iar impactul bugetar asupra cheltuielilor noastre este unul care ne spune că putem să mărim salariile celor din administrația publică a județului Sălaj, pentru a eficientiza munca și pentru a mări aportul angajaților noștri la dezvoltarea județului”, a declarat, în cadrul ședinței de vineri, președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu.

“Salariile angajaților din Consiliul Județean au fost mărite ultima oară în ianuarie 2018, de trei ani de zile nu s-au modificat aceste salarii. Atunci când am stabilit salariile, după apariția Legii salarizării unitare, noi nu am aplicat coeficienții pe bază de salariu minim, ci am stabilit o sumă brută pentru fiecare poziție din organigramă. Din acest motiv, aceasă sumă nu s-a modificat ăn ultimii trei ani și majorările pe care le propunem astăzi e, practic, inflația din această perioadă. Pentru personalul contractual au fost mici modificări la începutul anului dar, din acest punct de vedere, salariații contractuali au avut, de data aceasta, o marjă mult mai mică de majorare față de cei din aparatul propriu al Consiliului Județean, funcționarii publici.Din acest motiv, noi am considerat că este oportună această majorare, având și perspectiva anilor viitori, tot ce înseamnă absorbția de fonduri, tot ce înseamnă o muncă pe care toți angajații noștri o depun pentru a duce toate planurile și obiectivele noastre la bun sfârșit”, a explicat vicepreședintele Consiliului Județean, Szilágyi Róbert.

Pentru funcțiile publice generale și specific de conducere, s-a propus și s-a votat un salariu de bază de 16.400 de lei pentru Secretarul județului, 13.800 de lei pentru Arhitectul șef, 12.600 de lei pentru un director executiv, 11.760 de lei pentru un director executiv adjunct, 10.920 de lei pentru un șef serviciu și 10.500 de lei pentru un șef de birou. În aceste salarii sunt cuprinse sporurile de vechime în muncă, la nivel maxim.

Pentru funcțiile publice generale și specific de execuție, s-a propus și s-a votat un salariu de bază de 6.790 de lei pentru un auditor cu grad superior, în timp ce un debutant va primi 5.770 de lei. Pentru consilieri, consilierii juridici, inspector și consilierii achiziții publice, inițiatorul propune salarii de bază de 6.745 de lei în cazul gradului superior, 6.765 de lei pentru gradul asistent și 5.338 de lei pentru debutanți. În cazul referenților, salariul de bază pornește de la 4.106 de lei pentru debutanți, 4.435 de lei pentru asistenți, 4.804 de lei pentru cei cu grad profesional principal și 5.188 de lei pentru referenții cu grad superior.

Salariul de bază al administratorului județului se stabilește de către președintele Consiliului Județean, în funcție de atribuțiile din fișa postului. Limita minimă prevăzută de lege este nivelul salariului de bază al Secretarului județului (16.400 de lei dacă va fi majorat), iar limita maximă este cea a salariului primit de vicepreședintele Consiliului Județean.

Pentru funcțiile de conducere în cazul personalului contractual, propunerea acceptată de consilierii județeni este un salariu de bază de 11.000 de lei pentru un director, respectiv 9.020 de lei pentru un șef serviciu. Ca și în cazul funcționarilor publici cu funcții de conducere, în această bază salarială sunt incluse sporurile de vechime.

Personalul contractual încadrat ca inspectori de specialitate vor primi salarii de bază începând cu 4.030 de lei pentru debutanți și ajung la 7.064 de lei cei încadrați în grad profesional IA.

Referenții și inspectorii contractuali debutanți primesc 3.084 de lei și cei de nivel IA ajung la salariul de 3.965 de lei. Muncitorii calificați vor primi salariul în funcție de treptele profesionale: treapta I – 3.500 de lei, treapta II – 3.200 de lei și treapta III – 3.020 de lei. Un șofer va avea salariul de bază 3.875 de lei, iar un îngrijitor, 2.894 de lei.

Salariile de bază stabilite pentru funcțiile cu gradul IA sau treapta IA, potrivit nivelului studiilor, se utilizează și pentru salarizarea personalului angajat la cabinetul președintelui și al vicepreședinților Consiliului Județean Sălaj.

Personalul contractual și funcționarii publici fără funcții de conducere vor primi, pe lângă salariul de bază, și sporurile aferente vechimii sau alte sporuri conform legii.

Salarii majorate și la Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Sălaj și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sălaj

Consilierii județeni social-democrați au adus în discuție salariile angajaților din instituțiile subordonate Consiliului Județean, întrebând dacă există posibilitatea acordării unor majorări și în cazul acestora. “Sunt angajați care, și acolo, îndeplinesc anumite sarcini importante”, a afirmat consilierul Sergiu Panie, dând ca exemplu angajații din cadrul DGASPC, care se ocupă de adopții.

“Așa cum prevede legea, aceste modificări pe care vi le-am propus au avut loc în urma unor negocieri cu sindicatele. Și pentru celelalte instituții sunt deja programate întâlniri cu sindicatele care reprezintă Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, pentru a vedea care este acel coeficient de majorare pe care îl putem pune în practică, după o analiză serioasă, urmând ca luna viitoare să venim cu o propunere în fața dumneavoastră. Procedurile au fost deja demarate”, a explicat Dinu Iancu-Sălăjanu.