Un sondaj efectuat de Best Jobs arata ca peste un sfert dintre angajatii din Rominia sustin ca salariile sunt insuficiente si sunt nevoiti sa ceara imprumuturi familiei si prietenilor pina la primirea urmatorului salariu.
rn
Mai mult, 32% din cei care au acceptat sa raspunda intrebarilor formulate de aceasta importanta platforma de joburi afirma ca situatia lor financiara s-a inrautatit.
Jumatate dintre respondenti au declarat cistiguri de mai putin de 2.500 de lei pe luna net, aproape un sfert au un salariu de pana la 3.500 de lei pe luna net, iar restul depasesc acest nivel.
Aproape 37% dintre respondenti spun ca au aceeasi situatie financiara ca anul trecut, in timp ce 32% dintre respondenti sustin ca situatia lor financiara s-a inrautatit in decursul ultimelor 12 luni, iar 10% afirma chiar ca a avut un declin major. Doar 20,7% au vazut o imbunatatire a situatiei financiare in ultimul an! Trei din zece respondenti spun ca peste 45% din salariul lunar se duce, in mod obisnuit, pe datorii. Alti 25% sustin ca dau intre 25% si 45% din salariu pentru a acoperi toate datoriile acumulate, iar o treime dintre respondenti platesc cel mult un sfert din salariu in acest sens. Si cu toate ca doar 12% spun ca nu au datorii de achitat, nu toti reusesc sa mai puna bani deoparte de la o luna la alta, in timp ce aceia care reusesc spun ca sumele economisite lunar sunt foarte mici. Aproape jumatate dintre respondenti nu pun stop_coloana niciun leu deoparte, o treime economiseste sub 10% din ceea ce cistiga lunar si numai 11% dintre respondenti spun ca reusesc sa economiseasca ceva mai mult, de pana la un sfert din salariu. Pentru a se incadra in banii pe care ii cistiga lunar, rominii taie cel mai mult din bugetul de calatorii (64% dintre respondenti), de haine (57,6% dintre respondenti), din cel de relaxare la teatru, film, concerte etc, (47,8% dintre respondenti). De asemenea, aproape jumatate (47% dintre respondenti) reduc mesele luate in oras. Totodata, mai sunt reduse cheltuielile pentru: sport (17,2%), alimente (13,5%), sanatate (12,7%), transport (8,9%), educatie, carti, studii etc. (7,20%), utilitati (gaze, curent, apa, caldura)-4,61%. In ciuda ingrijorarilor sau problemelor financiare, rominii nu pot sau nu vor sa renunte la anumite categorii de cheltuieli, precum: abonamentul de telefonie (66% dintre respondenti), abonamentul la internet (58,2%), abonamentul la cablu (41,8%), masina personala (23,1%), tigari (15,8%), calatorii (15%), sport (11,2%), haine (10,9%), relaxare (8,07%).