Dupa ce sistemul informatic a fost blocat timp indelúngat, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a intrat intr-un nou impas si nu mai emite carduri europene de sanatate. Oamenii au de suferit iar adeverinta in limba romana, care tine loc de card, nu este de niciun folos acestora.
Institutia discuta in prezent oferte pentru furnizarea respectivelor carduri, iar mai multe firme spera sa castige contractul, dupa ce au depus oferte la CNAS.
Rezolvarea problemelor in sistemul de asigurari de sanatate dau peste cap planurile de concediu si planurile studentilor care pleaca la studii in alta tara. Specialistii din sistem spun ca este destul de tarziu pentru discutia pe baza ofertelor si ca, in tot acest timp, oamenii au de suferit iar adeverinta in limba romana, care, chipurile, tine loc de card, nu este de niciun folos acestora, potrivit profit.ro. Cateva companii prestatoare de servicii electronice au depus oferte la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) pentru furnizarea de servicii de productie si distributie a cardului stop_coloana european de asigurari de sanatate. Contractul dureaza 3 ani si are o valoare estimata de 11,41 milioane de lei.
Pe scurt, cardul european de sanatate este documentul care confera titularului asigurat dreptul la prestatii medicale necesare in cadrul unei sederi temporare intr-un stat membru al Uniunii Europene (UE). Acest document se elibereaza la cererea persoanei asigurate, pentru deplasari scurte (de maxim un an) in afara granitelor Romaniei si este valabil numai pe teritoriul statelor membre UE. Cardul european de asigurat nu este obligatoriu, iar trecerea frontierei nu este conditionata de prezentarea acestuia, fiind suficienta prezentarea oricarui alt tip de asigurare medicala.