Legea salarizarii unitare prevede ca, in cazul dascalilor, coeficientii de ierarhizare vor include si salariile de merit, ceea ce ar insemna acordarea acestui drept tuturor cadrelor didactice.
Dupa principiul „Nici o saptamana fara vreo schimbare”, Ministerul Educatiei vine zilele acestea cu doua noi proiecte prin care intentioneaza sa modifice actualele reglementari din domeniu. Este vorba despre un proiect de metodologie de acordare a salariilor si gradatiilor de merit si despre unul privind intocmirea planului de scolarizare pentru anul scolar 2010 – 2011. Dupa cum ne-a declarat inspectorul scolar general Ioan Abrudan, principalele modificari aduse de cele doua proiecte vizeaza calendarul. Pe de-o parte, gradatiile de merit (de care beneficiaza in continuare 16 la suta din totalul personalui didactic din judet si care reprezinta tot 25 la suta din salariul de incadrare) nu se mai acorda incepand cu 1 iunie, ci odata cu inceperea anului scolar: 1 septembrie. Si la planul de scolarizare apare o modificare de calendar, in sensul ca unitatile de invatamant au termen de finalizare a propriilor planuri de scolarizare data de 8 ianuarie, fata de 15 decembrie, cum era pana acum.
Primul proiect de metodologie se cam bate, insa, cap in cap cu Legea salarizarii unitare, publicata in Monitorul Oficial la sfarsitul saptamanii trecute. Asa cum ne-a explicat si liderul de sindicat Eusebiu Lehene, desi metodologia ministerului prevede criterii de selectare a beneficiarilor salariilor de merit (15 la suta in plus la salariul de baza pentru 15 la suta din personalul didactic), Legea salarizarii unice spune ca salariul de merit este inclus in coeficientul de ierarhizare. „Iar asta nu se poate face decat daca salariul de merit se acorda tuturor cadrelor didactice, lucru, totusi, extrem de greu de crezut”, a precizat Lehene. In coeficient vor mai fi cuprinse sporul neuropsihic, sporul de stabilitate si sporul de vechime in munca.