Cei 260 de salariati ai sucursalei Cuprom Zalau vor afla saptamana viitoare daca angajatorul isi va onora un angajament semnat in contractul colectiv de munca, respectiv plata primelor de Craciun, ne-a declarat liderul sindical Ioan Blaj. Tot atunci, va fi luata o decizie si in ceea ce priveste salariile compensatorii care nu au fost platite integral celor 19 persoane care au parasit unitatea la finele anului trecut. O alta restanta pe care compania o are fata de salariatii sai vizeaza indexarea salariilor cu aproximativ 1,8%, respectiv inflatia aferenta lunilor septembrie, octombrie si decembrie.
Potrivit sindicalistului, bonusul de sarbatori, in valoare neta de 300 lei pentru fiecare angajat ar fi trebuit sa ajunga in buzunarele oamenilor pana cel tarziu in 20 decembrie 2008, insa acest lucru nu s-a realizat nici pana azi. In ceea ce priveste platile compensatorii, acestea se achita in doua transe, patronatul virand in conturile celor 19 persoane vizate doar prima transa: “Fostii angajati trebuie sa primeasca 14 salarii compensatorii. O parte din suma le-a fost platita in noiembrie, iar diferenta ar fi trebuit sa fie achitata cel tarziu in 15 decembrie 2008”.
In cadrul ultimelor discutii pe care conducerea sindicatului le-a purtat cu patronatul, acesta din urma a pus intarzierile de plata in seama crizei internationale. “Directorul general al Cuprom ne-a informat ca, pe fondul crizei, au aparut probleme in plata furnizorilor, a bancilor etc, astfel ca, in 3 decembrie 2008, Tribunalul Comercial Bucuresti a hotarat deschiderea procedurii de insolventa impotriva societatii”, a spus Blaj.
El a tinut sa precizeze ca legislatia muncii nu face nici o referire la faptul ca, in caz de insolventa, personalul nu isi mai primeste salariile. In plus, afirma presedintele de sindicat, “Directiva Europeana 2008/94/CE, care ar trebui sa fie lege si pentru noi, stipuleaza clar: Firmele nu pot folosi paravanul insolventei pentru a nu plati datoriile pe care le au fata de angajati”.
Daca patronatul nu-si va respecta obligatiile sus-amintite, sindicatul va deschide conflictul de drepturi, mai precis va actiona in instanta compania in vederea recuperarii primelor de Craciun si a salariilor compensatorii, dar si pentru obtinerea indexarii salariilor. Declansarea unor actiuni de protest organizate este exclusa, legea nepermitand acest lucru daca este in derulare un contract colectiv de munca.