Modificarile Codului fiscal adoptate saptamana trecuta prin Ordonanta de Urgenta ii vor vor lovi din plin pe cei care au PFA, “ntreprinderi Individuale, Asociatii Familiale sau obtin venituri din activitati independente si sunt, in acelasi timp, si salariati. 

rn

Concret, in prezent, PFA, A.F. si I.I. platesc contributii la pensii 10,5 la suta si contributii la sanatate 5,5 la suta, dupa care li se mai aplica impozitul pe venit, in cuantum de 16 la suta. Contributiile se platesc raportat la venit.
În vechiul proiect de modificare a Codului Fiscal scria ca PFA sau cei care obtin venituri din activitati independente au posibilitatea de a nu plati cotele de contributie daca sunt si salariati, întrucât se platesc deja contributiile aferente venitului din salarii.
Doar ca OUG 79, cea care a modificat Codul fiscal, a aparut deja în Monitorul Oficial si contine prevederi diferite fata de proiectul prezentat anterior. Mai exact, lipseste prevederea care se referea la posibilitatea PFA-urilor sau a celor care obtin venituri din activitati independente de a nu plati cotele de contributie daca sunt si salariati.
Cei care au un contract de munca, în urma caruia încaseaza salariu, dar sunt si PFA sau încaseaza si alte venituri din activitati independente, vor fi taxati de doua ori. “n prezent, ei platesc doar contributia la sanatate, in cuantum de 5,5 la suta, si nu platesc deloc CAS (pensii) pe PFA, pentru ca aceasta contributie se plateste din salariul lor. Contributiile pe PFA se platesc la nivelul venitului realizat. De anul viitor, PFA-urile vor plati contributiile marite (25 la suta pensii si 10 la suta sanatate), apoi impozitul pe venit de 10 la suta.
Tot dupa noile reglementari, cine are PFA si nu are si venituri din salarii va plati de la 1 ianuarie mai mult decât dublu: 25 la suta pensii si 10 la suta sanatate, dupa care impozit pe venit de 10 la suta.
Pe de alta parte, insa, modificarile sunt de ajutor celor care castiga bani multi bani din aceste activitati. Exista un avantaj, acela ca aceste contributii se pot plati doar la nivelul salariului minim brut pe economie, si nu la venitul realizat. Avantajati clar, asadar, ar fi cei care obtin venituri mari din aceste activitati. Fie ca se obtin mii de euro sau sute de lei dintr-o astfel de activitate, taxarea va fi aceeasi.

rn

PFA-urile ar putea deveni
atractive pentru patroni

rn

Unii analisti economici sunt de parere ca plafonarea contributiilor pentru veniturile obtinute din activitatile independente (PFA, AI, II) la nivelul salariului minim, corelata cu extinderea impozitului de 1 la suta pe cifra de afaceri in cazul celorlalte forme de organizare a firmelor, vor crea in economia romaneasca haos.
Mai exact, exista suspiciunea ca angajatorii ar putea fi foarte tentati sa renunte la contractele de munca ale salariatilor si sa-i treaca pe contracte de profesii liberale sau sa le ceara sa-si infiinteze PFA-uri, unde angajatorul poate plati contributiile la sanatate si la pensii la nivelul salariului minim.

rn

In Salaj avem peste 6.600
de PFA-uri, II-uri si AF-uri

rn

Potrivit datelor de la Registrul Comertului, in Salaj figurau in luna septembrie 6.677 de Persoane Fizice Autorizate, “ntreprinderi Individuale si Asociatii Familiale, cu un numar total de titulari sau membri de 7.585. Din totalul titularilor si al membrilor, 2.748 sunt femei (36,23 la suta), iar 4.837 sunt barbati (63,77 la suta).
Pe grupe de varsta, 16,66 la suta dintre persoanele fizice autorizate sau cei care obtin venituri din activitati independente sunt persoane sub 29 de ani. 26,33 la suta au intre 30 si 39 de ani, 29,18 la suta au intre 40 si 49 de ani, 16,84 la suta au intre 50 si 59 de ani, iar 11 la suta au peste 60 de ani.