Incepand din luna februarie a acestuia an, Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) a pus la dispozitia somerilor salajeni sase antrenori perso-nali. Acestia depun la angajatori CV-urile persoanelor care isi cauta un loc de munca, le indruma inspre locurile de munca potrivite, le pregatesc pentru interviuri. Romeo Sarca, initiatorul si managerul gene-ral al acestui program pilot, ne-a declarat ca „aceasta initiativa este una inovativa la nivel national”. „Este un program al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Salaj, care vine in sprijinul somerilor salajeni. Avem un numar destul de mare de someri in Salaj, peste 6.000, iar acest proiect a fost creat pentru a-i ajuta pe oameni sa isi gaseasca un loc de munca sub indrumarea personala a unui antrenor”, a completat Sarca.
„Desi bazele proiectului au fost puse la 1 februarie 2012, abia dupa un an de zile, in fe-bruarie 2013, au inceput activitatile propriu-zise de consiliere. Pana in 2013, cand programul a inceput sa functioneze, am pregatit oamenii. Antrenorii personali au urmat cursuri de specialitate si au fost pregatiti, la randul lor, timp de sase luni de psihologi certificati in domeniu, pentru a putea intermedia cat mai bine relatia dintre angajati si angajatori”, a mai declarat Romeo Sarca.
In Salaj exista acum sase antrenori. Doi dintre acestia sunt repartizati la Zalau, doi la Jibou si doi apartin Fundatiei de Dezvoltare Social-Economica, care colaboreaza cu AJOFM. Persoanele interesate pot apela la serviciile unui antrenor prin intermediul agentiei de care apatine. „Avand in vedere numarul mare de someri, momentan fiecare antrenor se ocupa doar de zece persoane. In momentul in care una din cele zece persoane se angajeaza, pleaca din tara sau iese din evidenta antrenorului din diferite motive, alti someri sunt luati in proiect pentru a se completa numarul aferent unui antrenor”, a explicat Romeo Sarca. Fiecare antrenor personal isi programeaza intalnirile cu somerii, dar se intalnesc cu acestia si la cerere, ori de cate ori este nevoie.
Doar doua judete, cuprinse in proiectul lui Sarca, au posturi de antrenori personali pentru someri, judetul Salaj si judetul Alba. „Am creat acest program sa vedem daca merge si cum merge. Pana in prezent, jumatate dintre cei care au apelat la acest serviciu si-au gasit un loc de munca, deci avem succes in 50 la suta din cazuri. Din acest motiv, anul viitor, dupa ce scoatem metodologia, vom organiza o promovare a proiectului la nivel national. Vom avea patru actiuni de promovare in toata tara si intalniri cu toti colegii din toate judetele, care speram sa preia modelul nostru si sa il aplice si in judetele lor”, a mai adaugat managerul proiectului.