Autoritățile încep pregătirile pentru buna desfășurare a alegerilor din 9 iunie, când suntem așteptați la urne pentru a ne alege europarlamentarii, dar și primarii, președinții de consilii județene, consilierii locali și consilierii județeni.

Numărul membrilor fiecărui consiliu local se stabileşte prin ordin al prefectului, în funcţie de numărul de locuitori ai comunei, oraşului sau municipiului, conform populaţiei raportate, în funcţie de domiciliu, de Institutul Naţional de Statistică la data de 1 ianuarie a anului în care se organizează alegerile.

După scrutinul din 9 iunie, vom avea, potrivit datelor furnizate de Prefectura Sălaj, 30 de consilieri județeni, 21 de consilieri locali la Zalău, 15 la Cehu Silvaniei, câte 17 consilieri locali la Șimleu Silvaniei și Jibou.

Sărmășag și Crasna sunt comunele care vor avea cei mai mulți consilieri locali -15, fiind urmate de Bălan, Bobota, Bocșa, Crișeni, Hereclean, Ip, Meseșenii de Jos, Nușfalău, Pericei, Românași, Sâg, Surduc și Valcău de Jos, cu câte 13 consilieri locali.

Pentru participarea la şedinţele consiliului şi ale comisiilor de specialitate, consilierii locali, respectiv consilierii judeţeni au dreptul la o indemnizaţie lunară. Primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene nu li se acordă indemnizaţie pentru participarea la şedinţe.

Indemnizaţia lunară pentru consilierii locali, respectiv judeţeni care participă la şedinţele ordinare ori la şedinţele extraordinare ale consiliului local, respectiv consiliului judeţean şi ale comisiilor de specialitate este în cuantum de până la 10% din indemnizaţia lunară a primarului, respectiv a preşedintelui consiliului judeţean.

Pentru a încasa indemnizația, consilierii trebuie să participe, lunar, la cel puţin o şedinţă a autorităţii deliberative şi o şedinţă a comisiei de specialitate.

Drepturile băneşti cuvenite aleşilor locali, potrivit legii, pot fi cumulate cu pensia sau cu alte venituri.

În plus, consilierii locali, respectiv consilierii judeţeni şi delegatul sătesc care participă la şedinţele de consiliu local, respectiv judeţean, organizate în timpul programului de lucru, se consideră învoiţi de drept de la locul de muncă, fără a le fi afectat salariul şi celelalte drepturi ce le revin.

Luni se aleg președinții circumscripțiilor electorale din județ

Luni, 15 aprilie, la ora 12.00, la Tribunalul Sălaj va avea loc ședința publică pentru tragerea la sorți a președinților birourilor electorale de circumscripție și a locțiitorilor acestora.

Desemnarea președinților și locțiitorilor circumscripțiilor electorale se face, prin tragere la sorţi, dintre magistraţii şi ceilalţi jurişti care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege.
Tragerea la sorţi se face cu prioritate din lista magistraţilor, întâi pentru preşedinţi şi apoi pentru locţiitori. Lista magistraţilor care participă la tragerea la sorţi se întocmeşte de către preşedintele tribunalului, iar cea a celorlalţi jurişti care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege de către Autoritatea Electorală Permanentă.
Desemnarea preşedintelui biroului electoral de circumscripţie şi a locţiitorului acestuia se face în şedinţă publică de către preşedintele tribunalului, în termen de 35 de zile de la stabilirea datei alegerilor, prevede legislația în vigoare.