Luna septembrie este termenul limita pe care il au primariile din Ileanda si Crasna sa deschida Centrele de Permanenta.
Problematica infiintarii Centrelor de Permanenta a fost pusa inca de anul trecut insa, pana in prezent, doar unul singur este functional – cel de la Zalau. Utilitatea functionarii acestuia a fost dovedita prin decongestiona-rea Urgentei de la Spitalul Judetean. Chiar daca au fost organizate mai multe intalniri intre actorii implicati -medici de familie, Directia de Sanatate Publica, asociatii, Institutia Prefectului, reprezentanti ai pacientilor, primari – se pare ca doar la Crasna va fi respectat termenul dat de autoritati. In centrele de permanenta ar urma sa fie triati pacientii, astfel ca doar cazurile grave sa ajunga la Spitalul Judetean, iar permanenta sa fie asigurata de medicii de familie din comunele arondate centrului respectiv.
Inaugurare la Crasna pe 1 septembrie
„La Crasna lucrarile sunt in toi in momentul de fata, suntem in faza de amenajare. Mai avem de facut cateva reparatii, sa mobilam spatiul, iar la 1 septembrie vom inaugura Centrul”, a declarat primarul comunei Crasna, Pop Emeric. Centrul de Permanenta de la Crasna va functiona in incinta Spitalului de boli cronice, iar cheltuielile administrative vor fi asigurate partial de primariile comunelor de pe Valea Crasnei. O parte din cheltuieli vor fi acoperite de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Centrul va avea in dotare trei ambulante, iar permanenta serviciilor medicale pentru aproape 22.000 de locuitori va fi asigurata de medicii de familie din comunele Mesesenii de Jos, Varsolt, Crasna, Horoatu Crasnei, Cizer, Banisor, Sag. Primarul Pop Emeric este de parere ca cetatenii de pe toata Valea Crasnei vor avea numai beneficii de pe urma deschiderii centrului, cel mai important fiind timpul mult mai scurt in care pot primi asistenta medicala de urgenta, nefiind nevoie de un drum pana la Zalau sau sa apeleze la medicul de familie in afara orelor de program.
La Ileanda lucrurile se misca greoi…
Nevoia infiintarii unui Centru de Permanenta la Ileanda vine si pe fondul distantei destul de mari intre Zalau si comunele din estul judetului. Drumul impracticabil si timpul destul de indelungat in care ajunge o ambulanta la Rus, Simisna sau Zalha pun in pe-ricol viata pacientilor. De multe ori, in cazul accidentelor grave se intervine cu ambulante de la Baia Mare sau Dej, deoarece ajung mult mai repede decat de la Jibou sau Zalau. Petre Satmari, primarul comunei Ileanda, ne-a marturisit ca a avut mai multe intalniri cu prefectul judetului, cu medicii de familie, primarii din celelal-te comune, si ca singura pro-blema nerezolvata este cine sa asigure permanta in centru, deoarece medicii nu prea ar fi de acord. Spatiul in care va functiona centrul exista, exista si bani, dar nu exista intelegere din partea medicilor de familie. Acestia motiveaza ca sunt prea putini, iar acest lucru implica sa fie de garda destul de des. Are insa promisiuni ca acesta problema va fi rezolvata de catre Directia de Sanatate Publica Salaj in timp util astfel ca Centrul sa isi inceapa activitatea in luna septembrie. „Doar cu medicii merge ma greu. In rest, trebuie doar sa imi spuna ce dotari sunt necesare in interior, iar cheltuielile le suportam noi. Am ajuns la o intelegere cu colegii primari si banii pentru cheltuielile curente vor fi alocati din bugetele locale, proportional cu numarul de locuitori din fiecare comuna deservita. Pana in prezent, Primaria Ileanda a pus la dispozitie spatiul, un garaj pentru ambulanta si va suporta amenajarea cu mobilier si aparatura. Exista si o ambulanta pe care Primaria Zalha a primit-o drept donatie, insa trebuie sa gasim o modalitate legala de a fi trecuta in dotarea comunei mele. Altfel nu pot asigura costurile cu utilizarea ei si remuneratia unui sofer pe ambulanta”, a declarat primarul Satmari.