Oficialitatile judetene au fost prezente marti la Napradea pentru a participa la receptia lucrarilor la reteaua de apa potabila.
In curand, locuitoriii din satele Napradea, Vadurele, Cheud, Somes Guruslau si Tranis nu vor mai fi nevoiti sa scoata apa din fantana deoarece au fost finalizate lucrarile la reteaua de alimentare cu apa potabila. Receptia lucrarilor a fost organizata marti la sediul Primariei din comuna, eveniment la care au participat oficialitati judetene – Onorica Abrudanu, subprefect al judetului, Tiberiu Marc, presedintele Consiliului Judetean Salaj, Gheorghe Pop, senator PSD, reprezentanti ai Agentiei pentru Protectia Mediului, ai Apelor Romane, ai Directiei de Sanatate Publica, consilieri locali, preoti si locuitori din comuna. Proiectul, in valoare de 3,7 milioane de lei, a fost finantat de Guvernul Romaniei prin „Programul de dezvoltare a infrastructurii din spatiul rural”, depus de Primaria Napradea. In cadrul intalnirii, Onorica Abrudanu a precizat ca „dezvoltarea satelor romanesti este unul din obiectivele principale ale guvernarii si, in ciuda crizei economice pe care o simtim cu totii, exista si finalizarea unor proiecte precum acesta din Napradea”. Acest proiect a presupus captarea a patru izvoare de apa, realiza-rea a doua rezervoare de apa cu o capacitate totala de 640 metri cubi si realizarea a 14 kilometri de retea de apa in toata comuna Napradea. „Pentru noi a fost ca o sarbatoare aceasta receptie pentru ca ne-au onorat cu prezenta o serie de personalitati. Mai sunt multe lucruri de facut dar e bine totusi ca avem finalizata reteaua de apa ce este atat de necesara locuitorilor comunei dar e necesara si pentru buna functionare a institutiilor din comuna – Primarie, scoli, dispensare”, a declarat primarul comunei Napradea, Avel Borbiu.
Primaria si scolile – primii clienti
Racordurile individuale la reteaua de apa potabila nu au fost incluse in acest proiect, astfel ca familiile ce vor dori sa foloseasca apa de la retea vor trebui sa suporte costurile din buzunarul propriu. Momentan, primarul a spus ca doar Primaria si institutiile sunt racordate, mai ales ca pentru scoli aceasta retea este foarte importanta. Toate scolile au grupuri sociale noi si apa lipsea cu desavarsire pe timp de seceta, dar acum s-a rezolvat si aceasta problema. „Marea majoritate a familiilor va dori sa se racordeze pentru ca peste treizeci de procente dintre familii folosesc, in momentul de fata, bai si fose septice. Odata racordati la retea vor avea apa permanent”, spune primarul Avel Borbiu.
Apa avem, mai trebuie canalizare…
Pentru a intra in conformitate cu legislatia, comuna Napradea trebuie sa aiba si o retea de canalizare. In acest sens, Primaria a facut primele demersuri si a depus un proiect la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului pentru realizarea retelei de canalizare si a doua statii de epurare. „Pro-iectul este depus, avem nevoie doar de bani pentru a demara lucrarile. Avem nevoie de doua statii de epurare: una la Napradea, ce va acoperi satele Napradea si Cheud, si cealalta la Somes Guruslau, ce va acoperi satul Somes Guruslau si Tranis”, a spus Avel Borbiu.