Ne imputinam vazand cu ochii
Sporul natural inregistrat in Salaj ne arata ca mergem in minus ca numar de locuitori. Conform ultimului comunicat de presa dat de Directia Judeteana de Statistica, sporul natural inregistrat in luna iunie 2013 arata un deficit al copiilor nascuti fata de cel al persoanelor decedate de 16 persoane. In perioada 1 ianuarie-30 iunie 2013, sporul natural a fost de minus 350 de persoane (minus 299 persoane in aceeasi luna din anul precedent). Sporul natural al unei populatii, raportat la o anumita perioada, ca valori absolute, reprezinta diferenta dintre numarul nas-cutilor vii si numarul decedatilor, intr-o perioada de referinta. Sporul natural este negativ atunci cand numarul nascutilor vii este mai mic decat numarul decedatilor. Directia de Statistica Salaj informeaza ca in primele sase luni ale acestui an s-au nascut in Salaj 1.160 de copii, cu 127 mai putini decat in aceeasi perioada a anului 2012. Dupa datele finale ale recensamantului din 2011, populatia judetului este de 224.000. In 2002, data recensa-mantului anterior, in Salaj traiau 242.000 de persoane. Numai populatia Zalaului, municipiul resedinta de judet, s-a redus cu 6.725 de persoane in intervalul 2002-2011, de la 62.927 la 56.202. Scaderea este semnificativa si reprezinta in procente o reducere cu mai mult de 10 la suta a populatiei orasului.
Bugetul ramane fara bani de pensii
Sporul natural este negativ in toata tara. Numarul copiilor nascuti in Romania de la Revolutie incoace a scazut treptat. Daca in 1990 s-au nascut in maternitatile din Romania 314.746 copii, in anul 2012 s-au nascut doar 196.000 de copii. In urma datelor ultimu-lui recensamant, ca numar de locuitori, doar judetele Tulcea si Covasna au un numar mai mic de locuitori decat Salajul. Lipsa unor politici in domeniul familial, peste care s-a suprapus si criza financiar-economica, au adus natalitatea in Romania la cote foarte scazute. Grija zilei de maine si lipsa conditiilor unui trai decent determina tot mai multi romani sa renunte la a mai avea copii. Pe termen lung, acest fapt va duce la reducerea fortei de munca si, implicit, a celor care contribuie la sistemul public de pensii. Sistemul de pensii din Romania este sub presiune, atat din cauza tendintelor demografice de imbatranire, cat si a probleme-lor actuale cauzate de rata mica a ocuparii pe piata fortei de munca, sub media europeana. Asa arata o prognoza a Comisiei Europene. Daca pe vremea lui Ceausescu, un angajat sustinea un pensionar, acum raportul este de unu la doi. Dupa revolutie, pensionarii au reprezentat constant pentru politicieni o sursa de voturi. Promisiuni care nu pot fi sustinute financiar au fost facute mereu pensionarilor din patru in patru ani, inaintea alegerilor. O alta problema a sistemului de pensii este legata de situatia fiscala a statului roman, care are un deficit imens la fondul public de pensii. Slaba colectare a CAS este corelata si cu evaziunea fiscala. Romania colecteaza la buget in jur de 33 la suta din PIB, in timp ce alte state europene colecteaza 50 la suta, conform unei analize facute de Hotnews.
Solutia ramane cresterea varstei de pensionare
Ministerul Muncii a publicat pe site-ul sau un document in care se spune ca varsta de pensionare ar putea fi prelungita din 2015, iar barbatii si femeile se vor pensiona la aceeasi varsta. Acum, varsta legala de pensionare este de 65 de ani pentru bar-bati si 63 de ani pentru femei. Documentul publicat de Ministerul Muncii, numit Strategia Nationala pentru Ocuparea For-tei de Munca 2013-2020, arata ca prelungirea vietii active va fi incurajata inclusiv prin masuri fiscale, aplicabile din 2015.
Salajenii traiesc mai putin ca alti romani
Nici cresterea varstei de pensionare nu ar reprezenta o solutie pentru asigurarea unui sistem de pensii viabil, din cauza ca tara noastra se afla printre ultimele tari din Europa la speranta de viata. Un raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca speranta de viata de 70 de ani, pentru barbati, si de 77 de ani, pentru femei, este printre cele mai mici din Europa. Ocupam locul 41(barbati) si 37 (femei) la speranta de viata, din totalul de 53 de tari europene.
Intr-un clasament pe tara, judetul Salaj ocupa locul 28 la nivelul de trai, in principal din cauza sperantei de viata mai reduse decat media nationala.Cu o speranta de viata de 72 de ani, salajenii traiesc, in medie, cu trei ani mai putin decat bucurestenii, care se afla pe primul loc in top. Daca va creste varsta de pensionare din 2015, salajenilor le vor ramane putini ani sa se bucure de pensie.
Avem multi pensionari si castigam putin
Judetul nostru se situeaza constant pe primele locuri la numarul de someri in regiunea nord-vest. Conform datelor AJOFM, rata somajului la sfarsitul lunii iulie a fost de 5,67 la suta, in crestere cu 0,36 puncte procentuale fata de luna trecuta, si cu 0,24 la suta mai mult decat in aceeasi perioada din 2012. Numarul absolventilor care solicita somaj a crescut treptat de la incheierea examenelor de bacalaureat. Daca la inceputul lunii august 612 absolventi au solicitat indemnizatia de somaj, dupa numai trei saptamani numarul acestora a crescut la 779. Salajul are aproape 43.000 de angajati, 5.573 de someri si 57.000 de pensionari. Ultimele statistici INS releva faptul ca nici la capitolul castiguri salariale nu stam bine in Salaj. Comparativ cu statisticile anterioare, castigul salarial brut de 1.653 de lei, in luna iunie, este in scadere. Si este cu 25,5 la suta mai mic fata de salariul mediu brut pe economie. Salariul mediu net, de 1.210 lei, tot in luna iunie, este cu 24,7 la suta mai mic decat salariul mediu net pe economie.