Salajul sta prost inclusiv la rețeaua de telefonie, iar in 2016 nu se fac imbunatațiri grozave

Salajul nu sta prea bine în ce privește acoperirea cu semnalul de telefonie mobila, în ciuda reclamelor companiilor de telefonie, care spun ca acopera acopea aproape toata suprafața țarii. “n Salaj sunt multe locuri unde nu ai semnal la telefon în nicio rețea.
Nici în 2016 nu sunt mari șanse de îmbunatațire a situației din multele localitați din județ în care telefonia mobila exista teoretic, dar semnal nu prea.
Cel mai mult promite rețeaua RCS & RDS, cunoscuta ca DIGI, care va face cele mai multe lucrari de construire de antene sau produse de telecomu-nicații în județul nostru, conform autorizațiilor de construire eliberate de Consiliul Județean Salaj.
Pâna la aceasta ora, și Telekom a anunțat o investiție noua în județ în acest an.
Și atât. Orange și Vodafone nu au înca nicio autorizație pentru montat antene.
RCS&RDS va realiza tronson de fibra optica subterana între localitațiile Cehei, Pusta și Cristelec, dar și o rețea de fibra optica pentru telecomunicații în Lozna, Rus, Letca și Lompirt.
Telekom va monta în acest an o stație de baza pentru telefonie celulara, adica un releu pentru semnal în localitatea Cristolț.
Aici se încheie lista de investiții în acest domeniu, pâna la ora actuala, în acest an.
Orange și Vodafone au renunțat la trei antene
Anul trecut, conform documentelor Consiliului Județean Salaj privind autorizațiile de construcție, rețelele Orange și Vodafone au renunțat la trei antene de transmitere semnal din Salaj.
Rețeaua Vodafone și-a dezafectat stația de semnal din Borza, comuna Creaca, iar Orange a renunțat la stațiile de semnal din Sînmihaiu Almașului și Babeni.
Anul trecut, Telekom nu a lucrat la nicio stație de transmitere semnal, iar RCS & RDS s-a ocupat de o stație de semnal, dar și de fibra optica ce strabate județul.
Vodafone a montat anul trecut doua relee în comuna Gîrbou – unul la Poptelec, iar celalalt la Cernuc -, în timp ce Orange a montat releu la Poiana Blenchii și a tras cablu subteran și aerian între Meseșenii de Jos și Lupoaia pe ruta Aghireș, Mirșid, Creaca.
RCS&RDS s-a ocupat anul trecut de stația de semnal de la Crasna, dar a tras fibra optica prin subteran și pe stâlpi între Crișeni și Cehu Silvaniei, Surduc și Letca, Crișeni și Mirșid, Meseșenii de Jos și Nușfalau. Totodata, RCS&RDS s-a ocupat de stâlpii de fibra optica dintre Crasna – Marin, Crișeni – Crasna și Uileacul Șimleului.
Semnal slab inclusiv în Zalau și în apropierea orașului
Cartierul Ortelec este unul dintre vaduviții sorții. Semnalul la telefonie e stop_coloana slab și numai pe alocuri, indiferent de ce rețea vorbim. Pe strada Cetații, care este strada principala a cartierului, pe o lungime de aproximativ trei kilometri nu exista semnal în rețeaua Orange. Mulți utilizatori au trecut în alte rețele, care au acoperire. “n apropierea noii Biserici, aproape de zone centrala, nu exista însa semnal în nicio rețea.
Și tot aproape de orașul Zalau, în Crișeni, cea mai dezvoltata dintre comunele Salajului, în multe zone semnalul este slab sau deloc.
Pe drumul spre Jibou, pe ruta Crișeni – Popeni – Mirșid, sunt rare locurile unde gasești semnal de telefonie mobila.
Prea multe localitați cu clienți nemulțumiți
Sunt multe localitațile salajene în care rar gasești câte o insula cu semnal. Mai mulți locuitori ai satului Stîrciu ne-au sesizat în trecut ca nu au acoperire în rețeaua Orange, decât daca se deplaseaza pâna pe dealurile din apropierea satului unde mai prind o linie, doua de semnal. Cititorii noștri din Badacini ne-au informat ca semnalul este prost și ai nevoie de multa rabdare pentru a putea sa porți o conversație. Aceeași situație ne este confirmata și de catre locuitorii satului Gîrceiu. Pe drumul județean care face legatura între Zalau și Ciucea sunt multe locurile unde pierzi semnalul de telefonie. Daca pornești spre Crasna, aproape de barajul de la Vîrșolț, de la Meseșenii de Jos spre Crasna, semnalul este dezamagitor, spre inexistent. La fel și în apropierea localitaților Horoatu Crasnei, Cizer și mai apoi în satul Pria.
Ești obligat sa ai doua cartele de telefonie
O practica în rândul multor salajeni este deținerea a doua cartele de telefon, una Telekom și una Orange. Cea de Telekom este folosita de obicei în localitațile rurale unde nu este semnal Orange, iar cea de Orange o folosesc când vin la oraș, deoarece toți apropiații lor sunt în rețeaua portocalie.
La Bocșița, telefonul dual sim este obligatoriu. „Nici daca ne urcam pe deal nu prindem mai mult de o linie, maxim doua de semnal Orange, doar pe Telekom avem semnal”, ne spune un cititor.
În Gîrbou se poarta de asemenea doua cartele pe același considerent. Situația este asemanatoare și în satele Valea Loznei și Valea Rea. Nici în Bogdana sau Mal nu ai semnal pe Orange și ești practic obligat daca locuiești acolo sa ai o cartela de Telekom.