Pensiile speciale pentru aleșii locali vor fi finanțate de la bugetul local

Primariile și Consiliile județene vor suporta cheltuielile cu pensiile umflate ale miilor de foști aleși
Comisia juridica a Camerei Deputaților a adoptat ieri un raport favorabil legii pensiilor aleșilor locali, a declarat deputatul PSD Florin Iordache, preluat de Mediafax, afirmând ca legea a fost pusa în acord cu recomandarile Curții Constituționale a României, definindu-se categoriile de beneficiari, sursa de finanțare și data intrarii în vigoare, 1 ianuarie 2017.
„(…) Am stabilit foarte clar caror categorii se adreseaza acest proiect de lege și discutam despre indemnizații pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de Consilii Județene. Deci, sunt excluși consilierii locali și județeni”, este citat e Mediafax deputatul PSD Florin Iordache.
Aleșii din categoriile menționate vor primi pensii speciale daca au minim un mandat încheiat și în funcție de numarul de luni în care a fost în funcție, daca au un mandat împlinit.
Deputații din comisia juridica au interzis cumularea indemizațiilor speciale și au scos de sub incidența actului normativ aleșii acuzați de fapte de corupție savârșite în perioada mandatului.
„Am stabilit foarte clar ca daca un ales local a fost și parlamentar nu poate primi aceasta indemnizație concomitent cu indemnizația de parlamentar. De asemenea, am stabilit ca poate primi aceasta indemnizație în condițiile în care îndeplinește condițiile de vârsta și este pensionat potrivit legii, deci nu este pensie publica și nu este pensionat anticipat. Aleșii care au fost condamnați pentru fapte de corupție în perioada mandatului nu pot primi aceasta indemnizație”, a explicat deputatul PSD.
Deputații au mai stabilit ca indemnizația sa intre în vigoare cu data de 1 ianuarie 2017, urmând sa se stabileasca formatul de cerere prin care aleșii local solicita pensia speciala și cui se adreseaza aceasta cerere. stop_coloana
Sursa de finanțare va fi bugetul local și cererea se va face catre consiliul local sau județean al carui membru a fost alesul local, potrivit Mediafax, care-l citeaza pe deputatul PSD Florin Iordache.
Legea a fost declarata inițial neconstituționala, la sesizarea Guvernului
Legea va ajunge în plenul Camerei Deputaților, saptamâna viitoare, urmând sa fie transmisa Senatului, camera decizionala.
Curtea Constituționala a decis în ianuarie ca Legea privind pensiile speciale pentru aleșii locali este neconstituționala. Curtea a constatat ca legea a fost adoptata cu încalcarea prevederilor constituționale cuprinse în art. 16 referitoare la egalitatea în drepturi a cetațenilor, precum și a celor ale art.138 alin.(5) care consacra interdicția aprobarii cheltuielilor bugetare fara stabilirea sursei de finanțare.
Decizia Curții a venit dupa ce aceasta a fost sesizata de Guvern, pe 26 decembrie, în legatura cu obiecțiile privind Legea pensiilor speciale ale primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii județene.
Guvernul a sesizat încalcarea mai multor articole din Legea fundamentala prin instituirea unor privilegii pentru anumiți aleși locali și ridica problema impactului financiar al aplicarii actului normativ care ar duce la un deficit bugetar peste cel agreat cu Parlamentul.