În perioada 8 – 12 aprilie au fost raportate in tara înca 114 cazuri noi de rujeola, confirmate în 14 judete si în Bucuresti, Iar artea proasta este ca, din total, 20 de cazuri sunt in Salaj. Judetul Neamt ce mai are 28 de cazuri, iar Suceava are 19. In Bucuresti, Bihor si Dolj sunt cate un caz.

rn

Salajul a fost primul in top la imbolnaviri de rujeola si in peioada 1 – 5 aprilie, cand din 43 de cazuri nou-confirmate de rujeola in tara, 20 au fost raportate în judetul nostru. Iar n saptamana anterioars, in perioada 25 – 29 martie, din 82 de cazuri nou confirmate Salajului ii revenea grosul, cu 25 de cazuri, mult inaintea altor judete.
Potrivit Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), numarul total de cazuri confirmate cu rujeola în România raportate pâna în 12 aprilie este 16.450, din care 62 de decese. Rujeola (pojarul) este o boala infectioasa care adesea duce la complicatii.
Am intrebat-o ieri pe Ligia Marincas, directorul Directiei de Sanatate Publica Salaj, cum sa ne explicam de ce pacostea cade pe judetul nostru.
“Acele date care se afiseaza pe site-ul CNSCBT sunt datele unor cazuri care sunt deja externate pentru ca sunt in urma cu 3 saptamani. Astfel, in perioada 8 – 12 aprilie au fost confirmate in baza serurilor pe care noi le-am trimis inca un numar de 20 de cazuri, dar in momentul de fata acestia sunt externati, nu au probleme deosebite. Raportat la numarul total de cazuri care au fost depistate in sezonul 2018 – 2019, in judetul Salaj numarul cazurilor de rujeola a aparut mai tarziu, cu incidenta mai mare in martie si aprilie 2019, pentru ca probabil atunci au fost niste copii care au circulat in zone cu virus rujeolic si, in momentul in care un copil se imbolnaveste, aduce un virus rujeolic; desigur ca toti ceilalti, de la frati pana la colegii de scoala si asa mai departe, cei care sunt nevaccinati sunt receptivi. De aceea, cazurile de rujeola au inceput sa creasca dupa ce, cei care se plimba, au adus virusul si la noi in judet. Din pacate, numarul cazurilor va continua sa creasca in randul celor nevaccinati. De aceea noi am impus in continuare, ori de cate ori a fost un caz intr-o scoala sau o gradinita, izolarea imediata a copiilor la domiciliu sau, daca este cazul, internarea la spital pentru a preveni imbolnavirea celorlalti copii care nu sunt vaccinati. Am impus inca de anul trecut, tuturor medicilor de familie sa recupereze toti restantierii in asa fel incat acei copii care merg la scoala sa nu devina receptivi si sa nu fie afectati de rujeola”, ne-a declarat Ligia Marincas, directorul DSP Salaj.