Sute de femei si copii sunt agresati fizic si abuzati sexual in familie

Dupa doua decenii de democratie si sase ani de la integrarea in Uniunea Europeana, autoritatile din Salaj constata ca nu exista o strategie nationala bine inchegata pentru prevenirea si combaterea violentei in familie, ca nu exista cooperare intre insti-tutiile publice, ca nu avem centre de ocrotire a victimelor violentei domestice si ca stam prost cu mentalitatea. „Daca pana in 1989, fenomenul violentei in familie a fost ignorat de autoritati din motive ideologice, din nefericire, nici in prezent, acest fenomen nu este strict reglementat in Codul Penal, el putant fi sanctionat doar prin dispozitii generale care incrimineaza actele de violenta”, admite Dan Ghiurco, presedintele Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica (ATOP) Salaj.

Autoritatile locale colaboreaza pentru a preveni violenta domestica
Potrivit organizatorilor, la nivel de judet, campania de prevenire a violentei domestice „Fericirea in familie se invata!” se desfasoara pe o perioada de sase luni, in localitatile pe raza carora au fost sesizate mai multe fapte care intra in spectrul „violentei in familie”, respectiv in municipiul Zalau, in orasul simleu Silvaniei, dar si in comunele Crasna, Ileanda, Sanmihaiu Almasului, Hereclean, Criseni si Sarmasag, iar beneficiarul indirect este comunitatea in ansamblu.

Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica (ATOP) Salaj, in colaborare cu Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Salaj au initiat o campanie de prevenire a violentei in familie, intitulata „Fericirea in familie se invata!”, cu scopul de a reduce gradul de victimizare a femeilor si copiilor, cauzat de violenta in familie. Campania se aliniaza „luptei” la nivel national impotriva fenomenului violentei in familie, iar lansarea a avut loc ieri in sala de sedinte a Consiliului Judetean Salaj. „Justificarea acestei campanii se regaseste tocmai intr-un comunicat al Consiliului European, in care se spune ca principala cauza a mortalitatii femeilor o reprezinta violenta domestica, si nu bolile, razboiul sau accidentele rutiere”, a precizat in cadrul sedintei de ieri subinspectorul de politie din cadrul IPJ Salaj Voichita Craciun, initiatoarea campaniei la nivel de judet.
In cadrul campaniei au fost cooptati ca si parteneri: Consiliul Judetean Salaj, Institutia Prefectului Salaj, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Salaj, Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala Salaj, Inspectoratul |colar Judetean Salaj, dar si Liceul de Arta „Ioan Sima” Zalau, SC Transurbis SA Zalau, SC Silcotub SA si SC Spencer Collection SRL. Pe parcursul derularii campaniei, autoritatile implicate vor realiza si vor distribui pliante si afise cu mesaje preventive cu privire la consecintele umane si cele legale ale violentei in familie si vor organiza un concurs de desen in unitatile de invatamant situate in localitatile in care s-a stabilit grupul tinta.
Voichita Craciun a mentionat ca in data de 21 noiembrie, la Casa de Cultura a Sindicatelor din Zalau va avea loc un simpozion pe tema violentei in familie si a convietuirii in cuplu. Coordonatoarea proiectului mai spune ca invitatul de onoare al simpozionului va fi binecunoscutul doctor Cristian Andrei. Scopul campaniei este sa diminuam victimizarea femeilor si a copiilor din Salaj, iar pentru asta intentionam sa desfasuram activitati preventive in unitatile de invatamant, sa organizam intalniri in unitatile economice unde sunt angajate preponderent femei, pentru a-si cunoaste drepturile si institutiile la care trebuie sa se adreseze cand acestia au nevoie”, explica Voichita Craciun necesitatea acestor actiuni.

In Salaj s-au inregistrat anul acesta 165 de apeluri la 112 pentru violenta in familie si au fost intocmite 91 de dosare penale
Statisticile la nivelul judetului Salaj arata ca in primele noua luni ale anului 2013 s-au inregistrat un numar de 165 de apeluri din spectrul violentei domestice, reclamate prin Sistemul National al Apelurilor de Urgenta 112. In cazul a 73 la suta din sesizari s-a luat masura sanctionarii contraventionale a persoanelor reclamate. In acelasi timp, au fost inregistrate un numar de 151 de petitii prin care s-au reclamat injurii, amenintari cu acte de violenta sau scandaluri in familie. In majoritatea cazurilor, victimele acestor fapte au fost femeile cu varste cuprinse intre 22 si 71 de ani. In perioada analizata au fost inregistrate 91 de dosare penale ce au avut ca obiect infractiuni din spectrul violentei domestice. Si acestea sunt doar cazurile inregistrate.

75 la suta din cazuri nu ajung in atentia autoritatilor
Voichita Craciun coordonatoarea campaniei „Fericirea in familie se invata!”, spune ca „problema principala o reprezinta faptul ca 75 la suta din cazurile de violenta domestica nu sunt sesizate autoritatilor. Este un procent ingrijorator, motiv pentru care intentionam sa ne axam pe prevenire”. Iar cei 25 la suta care se adreseaza unei institutii sunt situatii limita, in care victima considera ca a scapat situatia de sub control si considera ca institutia abilitata sa ia masuri o reprezinta Politia”, adauga subinspectorul de politie al IPJ Salaj. Cifrele sunt la fel de „brutale” precum manifestarile acestui tip de violenta in familie (agresiune fizica, abuz sexual, emotional, comportament dominator etc). „Noi credem cu toata convingerea ca luand atitudine fata de acest eveniment, educand populatia, purtand discutii cu tinerii si cu comunitatea, vom reusi sa diminuam fenomenul violentei domestice si consecintele nefaste pe care le reprezinta”, a spus in incheiere coordonatoarea proiectului.
„Din nefericire, in Romania, in anul 2012, la fiecare doua zile, o femeie a murit ca urmare a violentei domestice, iar la fiecare 30 de secunde, o femeie este abuzata in casa proprie”, a precizat ieri coordonatoarea campaniei.

Numarul cazurilor de violenta domestica inregistrate la DGASPC Salaj creste in fiecare an
Conform datelor Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului (DGASPC) Salaj, in anul 2012 au existat 100 de victime ale violentei domestice, iar 75 la suta dintre aceste victime au fost copii cu varste de pana la 13 ani. Un caz s-a soldat cu decesul victimei. De altfel, in luna iulie a acestui an, Monica Katona, inspector in cadrul DGASPC, sublinia faptul ca numarul violentelor si abuzurilor in familie a crescut de la 60, cat era in 2011, la 100 de cazuri in 2012. Concret, in 2011 au fost 22 de cazuri de violenta psihologica sau neintelegeri in familie, 20 de cazuri de violenta fizica, patru abuzuri sexuale si 14 cazuri de neglijenta in familie. In 2012, topul cazurilor de violenta domestica inregistrate la DGASPC Salaj a fost condus de sesizari le-gate de neglijenta in familie, inregistrandu-se 37 de astfel de cazuri, 35 de cazuri de violenta psihologica, 20 de cazuri de violenta fizica si sapte cazuri de abuz sexual si tentativa de viol. Anul acesta, la DGASPC au fost raportate cinci cazuri de neglijenta in familie, o agresiune sexuala si una psihologic, plus un abuz fizic, a specificat Monica Katona. Iar statisticile se bazeaza numai pe cazurile raportate, reprezentantii DGASPC Salaj fiind constineti ca exista un numar insemnat al cazurilor care inca nu au iesit la lumina.

Salajul nu are un adapost pentru victimele violentei domestice
Tiberiu Marc, presedintele Consiliului Judetean Salaj, probabil neconvins fiind de numarul ingrijorator al cazurilor de violenta domestica, a motivat in cadrul sedintei de ieri conditiile in care ar fi necesara construirea unui adapost pentru victimele acestui tip de violenta. „Daca am incepe de la capatul pe care il propune proiectul, si anume construirea unui adapost pentru victimele agresiunii, cred ca ar fi gresit. Ar trebui ca proiectul sa ne spuna daca este nevoie sau nu de asa ceva. Pentru ca daca am incepe o constructie de acest fel, nu am face decat sa recunoastem ca toti ceilalti sunt neputinciosi si ca o institutie, in cazul acesta Consiliul Judetean, ar trebui sa faca un adapost in care sa se refugieze victimele”, a tinut sa spuna Tiberiu Marc. Pana la construirea unui asemenea adapost pentru victimele violentei domestice din Salaj, presedintele Consiliului Judetean spune ca exita o serie de intrebari care isi vor gasi raspunsul doar in urma rezultatelor campaniei. Acestea vor fi centralizate in primavara anului viitor. „Poate acest proiect este un prilej de a vedea care sunt cauzele violentei domestice, iar rezultatele ne vor arata daca va fi sau nu nevoie sa construim un adapost pentru victime”, spune Tiberiu Marc.