Curtea de Apel Cluj da dreptul Consiliului Judetean Salaj sa organizeze un referendum de consultare a populatiei judetului daca reorganizarea teritorial-administriva a tarii va reveni in actualitate. Potrivit hotararii, data organizarii referendumului se va aproba, prin dispozitie, de catre presedintele CJ Salaj, iar cetatenii vor avea de raspuns cu DA sau NU la o singura intrebare: „Sunteti de acord cu desfiintarea judetului?”. Anul trecut, PDL a propus redesenarea hartii administrative, cele 42 de judete urmand sa fie comasate si reorganizate astfel incat sa ramana doar opt. Salajul ar fi intrat alaturi de Cluj, Bistrita, Bihor, Maramures si Satu Mare intr-o structura administrativa gigant.
Referendum – cand se va vrea desfiintarea judetului
Deocamdata nu se pune problema organizarii referendumului, avand in vedere ca nu mai este de actualitate reorganizarea administrativ-teritoriala. Potrivit vicepresedintelui Consiliului Judetean, Tiberiu Csoka, hotararea a fost adoptata atunci cand se discuta, la nivel national, reorganizarea teritoriala si presedintele Traian Basescu era foarte pornit pe desfiintarea judetelor. „Aceasta sentinta irevocabila data de Curtea de Apel Cluj ramane valabila pana cand se readuce in discutie desfiintarea judetului Salaj”, precizeaza Tiberiu Csoka. Astfel ca, la o readucere pe agenda publica a problemei reorganizarii teritoriale, cei care vor conduce Consiliul Judetean vor putea organiza consultarea salajenilor. Cu privire la desfiintarea Salajului ca judet, vicepresedintele CJ Salaj spune ca nu poate fi de acord, nici ca persoana publica, nici ca cetatean simplu. „Salajul nu este avantajat de restructurarea propusa. Lucrand in administratia publica, eu cunosc cum merg lucrurile si stiu ce se poate face si ce nu pentru dezvoltarea judetului si a infrastructurii. Nu cred ca vom primi mai multi bani si ca o vom duce mai bine intr-o alta forma de organizare administrativa”, declara Tiberiu Csoka.
Opt judete in loc de 42
Anul trecut, pe agenda publica a intrat in dezbatere necesitatea reorganizarii administrativ-teritoriale a Romaniei. PDL a propus redesenarea hartii administrative pe baza actualelor euroregiuni de dezvoltare, cele 42 de judete urmand sa fie comasate si reorganizate astfel incat sa ramana doar opt. Salajul ar fi intrat alaturi de Cluj, Bistrita, Bihor, Maramures si Satu Mare intr-o structura administrativa gigant care ar fi purtat numele de Crisana. Actualele consilii judetene urmau sa fie desfiintate, noile mega-judete fiind conduse de prefecturi. Aceasta varianta de reorganizare nu a fost agreata de UDMR, care a venit cu o alta propunere. Pe fondul acestor discutii, Consiliul Judetean Salaj a adoptat o hotarare prin care se stabilea consultarea populatiei Salajului privind desfiintarea judetului. Hotararea a fost contestata in contencios administrativ de catre Institutia Prefectului Judetului Salaj, care a avut castig de cauza la instanta Tribunalului Salaj. In urma recursului inaintat de catre Consiliul Judetean Salaj, Curtea de Apel Cluj a intors sentinta, iar organizarea referendumului in cazul in care se ia in discutie desfiintarea actualului judet Salaj este declarata oportuna si legala.
Referendum pentru modificarea limitelor judetului
Referendumul local este reglementat prin Legea nr.3 din 22 februarie 2000, care stabileste ca se poate organiza referendum in toate satele si localitatile componente ale comunei sau orasului, ori numai in unele dintre acestea. In cazul referendumului la nivel judetean, acesta se poate desfasura in toate comunele si orasele din judet ori numai in unele dintre acestea, care sunt direct interesate. De asemenea, proiectele de lege sau propunerile legislative privind modificarea limitelor teritoriale ale comunelor, oraselor si judetelor se inainteaza Parlamentului spre adoptare numai dupa consultarea prealabila a cetatenilor din unitatile administrativ-teritoriale respective, prin referendum. In acest caz organizarea referendumului este obligatorie. Problemele supuse referendumului local se stabilesc de consiliile locale sau judetene, dupa caz, la propunerea primarului, respectiv a presedintelui consiliului judetean. Cetatenii sunt chemati sa se pronunte prin DA sau NU asupra problemei supuse referendumului, decizand cu majoritatea voturilor valabil exprimate la nivelul unitatii administrativ-teritoriale respective.
PDL, preocupat in continuare de reforma administrativa
Din punctul de vedere al principalului partid de guvernamant, PDL, in acest moment nu este oportuna organizarea unui referendum pentru consultarea populatiei cu privire la desfiintarea judetului. „Cu siguranta ca tema reformei administrative preocupa in continuare atat PDL, cat si pe celelalte partide, iar in momentul cand va avea loc, cu siguranta ca vor fi indeplinite toate conditiile de legalitate, inclusiv consultarea cetatenilor”, spune Claudiu Birsan, purtatorul de cuvant al PDL Salaj. Birsan precizeaza ca aceasta reorganizare n-ar trebui privita din punct de vedere subiectiv, ci ar trebui luate in considerare facilitatile oferite de o suprastructura, precum reducerea birocratiei si a costurilor aferente legate de functionarea acesteia, dar si posibilitatea accesarii mai usoare si mai eficiente a fondurilor europene.
UDMR prefera Salajul asa cum este
Deputatul Seres Denes, liderul UDMR Salaj, spune ca orice modificare a limitelor unei unitati administrativ-teritoriale se face si prin consultarea populatiei, iar cel mai bun exemplu de procedura il constituie infiintarea comunei Boghis, cand cetatenii din comuna Nusfalau au fost chemati sa-si dea acordul pentru ruperea celor doua sate pentru infiintarea noii comune. „Acest lucru este valabil si pentru desfiintarea de judete”, spune Seres. Mai mult, liderul UDMR Salaj se declara sustinatorul actualei organizari administrativ-teritoriale. „Salajul, care si-a gasit identitatea in ultimii 40 de ani ar avea doar de suferit in cazul desfiintarii si asta din toate punctele de vedere – administrativ, economic, cultural”, crede Seres Denes. Deputatul mai precizeaza ca formatiunea sa nu este adepta reorganizarii teritoriale si spune ca anul rtecut, cand se vehicula o alta varianta de comasare a judetelor, cate trei, a fost gresit inteleasa optiunea UDMR. „Intr-adevar, noi am propus un proiect de lege, insa nu pentru reorganizarea administrativ-teritoriala, ci pentru reorganizarea regiunilor de dezvoltare economica. Noi am sustinut ca cele opt regiuni de dezvoltare sa se multiplice, pentru ca intentia Uniunii Europene in crearea acestora este de a se dezvolta armonios zonele respective. Or, in actualele regiuni de dezvoltare, tot judetele cele mai dezvoltate au reusit accesarea de fonduri, iar cele mai sarace au ramas in urma”, a precizat Seres Denes.