Primarii din Romania nu sunt buni gospodari ai banului public si nu se pricep sa sporeasca bogatia judetelor pe care le conduc. O analiza Econtext, bazata pe datele publicate de catre Ministerul Finantelor pe anul 2009, arata faptul ca majoritatea primarilor sunt prea cheltuitori si au nevoie sa fie ajutati de Guvern. Studiul prezinta veniturile obtinute de fiecare judet, cheltuielile efectuate de acestea, dar si subventiile primite de la Guvern, care acorda subventii acolo unde se preconizeaza ca autoritatile locale nu vor reusi sa obtina veniturile necesare pentru a-si acoperi cheltuielile. „Pentru a stabili care judet a terminat anul 2009 cu excedent sau deficit, vom lua in calcul veniturile fara subventiile de la Guvern, din care vom scadea cheltuielile. Practic, veniturile fara subventii arata capacitatea reala a autoritatilor locale de a-si creste veniturile, fara sa fie ajutate de la centru”, explica realizatorii studiului. Judetul Salaj ocupa locul 29 intr-un top realizat in functie de deficitul bugetar inregistrat la sfarsitul anului 2009. Astfel, in urma cu doi ani, Salajul a avut venituri totale de 404 milioane de lei si cheltuieli de 452 de milioane de lei, de unde rezulta un deficit bugetar de 47 de milioane de lei. Cele 64 milioane de lei primite de la Guvern au ajutat Salajul sa termine anul pe plus economic.
Salajul, locul 29 in topul deficitului bugetar
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...