Ieri a avut loc la sediul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj lansarea proiectului „Salajul Interactiv”, adresat tuturor elevilor din clasele V-XII din toate scolile si liceele din judetul Salaj. Proiectul se va derula pe parcursul anilor ca-lendaristici 2014 – 2015, iar castigatorii vor fi premiati.
„Ne propunem sa configuram si sa consolidam identitatea locala si culturala a tinerilor din judetul Salaj, sa le consolidam sentimentul apartenentei locale, sa-si aprofundeze cunostintele in privinta aspectelor socio-economice si culturale locale, prin desfasurarea unor activitati de cunoastere si colectare a unor informatii cu privire la tot ceea ce inseamna patrimoniu natural, cultural, socio-economic”, a declarat managerul A.D.I Salaj Plus, Alina Salajan.
Pentru buna desfasurare a proiectului, toate unitatile de invatamant din judet au fost organizate in jurul a 16 Centre Salaj Interactiv Explorer. Fiecare Centru Salaj Interactiv Explorer este coordonat de catre un inspector de specialitate din cadrul ISJ Salaj, urmand ca in cadrul fiecarei scoli si liceu participant sa se desemneze unul sau mai multi profesori coordonatori. La pro-iect, elevii se pot inscrie individual sau in grup. Inscrierea este gratuita, prima sesiune de inscriere incheindu-se la 30 aprilie. Pentru mai multe detalii legate de sesiunile de inscriere si desfasurarea proiectului, elevii si profesorii pot consulta site-ul www.salajplus.ro stop_coloana
Tinerii care doresc sa se inscrie in proiect vor avea „misiunea” sa colecteze informatii prin activitati de cunoastere cu privire la patrimoniul natural, patrimoniul cultural si cel socio-economic al judetului. Pro-iectul propune sase arii de explorare, si anume traditii orale (legende si povesti locale etc.), istorie si patrimoniu artistic (arhitectura locala, biserici, castele, conace, cetati, ruine romane), sarbatori, evenimente, traditii, mestesuguri locale, port popular etc., ocupatii traditionale si economia locala azi, geografia si mediul natural si respectiv gastronomia locala. Odata ce elevii isi aleg aria de explorare, acestia pot alege una sau mai multe din modalitatile de expresie propuse in proiect (eseu, fotografie, desen, reportaj, interviu, altele). La finalul proiectului se va face evaluarea contributiilor elevilor si se va stabili un clasament.
Proiectul „Salajul Interactiv” este initiat de Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Salaj Plus, in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean Salaj si Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau, cu sprijinul TenarisSilcotub.