Județul Sălaj figurează în topul județelor din România care atrag cei mai puțini turiști. Într-un clasament realizat de Hotnews pe baza datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, județul nostru se poziționează la coadă.
În luna iunie, în Sălaj au ajuns circa 1.500 de turiști. Mai puțini vizitatori decât la noi au fost în județele Olt, Giurgiu și Teleorman.
Datele arată că strănii care vin în România preferă Bucureștiul, Clujul, Constanța sau Valea Prahovei.
Jurnaliștii de la Hotnews constată că Sălajul are multe locuri frumoase, în ciuda numărului mic de vizitatori, și enumeră Grădina Botanică „Vasile Fati” Jibou, Muzeul tradițional din Iaz, Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord de la Șimleu Silvaniei, Complexul Arheologic Porolissum, Grădina Zmeilor, Poiana Narciselor, Calcarele de Rona.
Tocmai pentru a crește gradul de atractivitate al zonei, președinții Consiliilor Județene din Timiș (Alin Nica), Bihor (Ilie Bolojan), Arad (Iustin Cionca), Caraș-Severin (Romeo Dunca) și Sălaj (Dinu Iancu-Sălăjanu) s-au întâlnit, luna trecută, pentru a discuta despre înființarea Organizației de Management a Destinației, structură al cărei principal obiectiv va fi dezvoltarea pe plan turistic regional. Odată formată, organizația va promova atât punctele forte ale fiecărui județ cât și un plan comun de poziționare turistică a zonei Banat-Crișana la nivel național și internațional. Organizația de Management a Destinației va urmări creșterea numărului de vizitatori, suplimentarea încasărilor din turism și formarea unor rețele de produse care să întărească vizibilitatea și reputația zonelor de interes turistic.
De asemenea, Consiliul Județean Sălaj alocă anul acesta peste un milion de lei pentru reabilitarea clădirilor monument istoric aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat. Programul derulat de administrația județeană își propune punerea în siguranță și scoaterea imediată din pericol a monumentelor istorice, reabilitarea structurală și funcțională a acestora, îmbunătățirea și punerea în valoare a componentelor structurale, arhitecturale, artistice și arheologice, precum și integrarea ori reintegrarea lor în circuitul socio-economic și cultural-turistic al monumentelor istorice.
Totodată, în Sălaj funcționează Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Țara Silvaniei, un ONG fondat de către Consiliul Județean, care are ca scop, printre altele, dezvoltarea turismului în zonă.
sursa foto: hotnews