Peste 73.000 de beneficiari de ajutoare sociale nu mai primesc, din februarie, alocaţia de susţinere a familiei, venitul minim garantat sau indemnizaţia pentru creşterea copilului, din cauză că nu şi-au plătit impozitele şi taxele locale, informează Ministerul Muncii.
Judeţele cu cei mai mulţi restanţieri sunt Mureş (23,4 la sută), Dolj (17,12 la sută), Bacău (16,9 la sută), Sălaj (16,43 la sută) şi Giurgiu (16,18 la sută).
Toţi cei care au restanţe la plata impozitelor locale ies din plată incepand din 1 februarie. Aceştia sunt repuşi in drepturi in momentul in care fac dovada plăţii taxelor. Astfel, dacă cetăţenii işi achită obligaţiile locale intr-o perioadă de cinci luni de zile, reintră in plată şi vor primi şi drepturile din urmă.
„In situaţia in care nu plătesc restanţele in această perioadă de timp, dosarul se suspendă, iar beneficiarul trebuie să ia de la capăt intreaga procedură pentru a reintra in drepturi”, a precizat Ministerul Muncii.
Beneficiarii sunt obligaţi să-şi plătească impozitele locale, respectiv impozitul pe imobile, terenuri şi autovehicule.
Beneficiarii de venit minim garantat care vor ieşi din plată pentru că nu şi-au plătit impozitele nu mai pot fi obligaţi să muncească in folosul comunităţii, potrivit actului normativ.