Opt dintre primarii aflati acum la final de mandat nu ar mai fi fost primari daca in anul 2008 s-ar fi aplicat legea electorala adoptata in toamna de Parlament si care stipuleaza alegerea primarului din primul tur de scrutin, indiferent de procentul obtinut.
La alegerile locale din 1 iunie 2008, nu mai putin de 35 de localitati din judetul Salaj au avut nevoie de un al doilea tur de scrutin pentru desemnarea primarului. Potrivit legii aflate atunci in vigoare, primarul era ales cu majoritate simpla de voturi, respectiv cu 50 de procente plus un vot. In 32 de comune si trei orase din Salaj, candidatii nu au reusit sa se impuna din primul tur, asa ca primii doi clasati au fost trimisi din nou in fata cetatenilor pentru a fi ales cel mai bun dintre ei. in 27 de unitati administrativ-teritoriale, turul doi a confirmat in functie pe primul clasat in primul tur de scrutin. Insa in opt comune, in cele doua saptamani dintre cele doua tururi electorale s-au produs modificari ale vointei electoratului si a iesit primar candidatul care s-a calificat de pe locul doi in scrutinul decisiv.
Primarii comunelor Horoatu Crasnei, Ileanda, Letca, Napradea, Nusfalau, Plopis, Romanasi si Zimbor nu ar fi fost azi in functie daca nu ar fi avut loc alegeri in doua tururi de scrutin.
La Horoatu Crasnei, pentru functia de primar au ramas in cursa reprezentantii a doua partide mici – Iulian Urs de la PNG-CD care a reutit in primul tur 16,55 procente, respectiv Iosif Simon de la PNT-CD, cu numai 13,84 de procente. in turul doi, insa, lucrurile s-au schimbat si candidatul taranistilor a iesit primar cu 53,67 la suta, Iulian Urs reusind doar 46,32 la suta din optiunile consatenilor sai.
La Ileanda, batalia s-a dat intre candidatii PDL si PNL, in al doilea tur mergand pedelistul Gheorghe Pop cu 34,69 la suta si liberalul Cornel Satmari cu doar 24,85 la suta. Totusi, liberalul a ajuns sa ocupe fotoliul de primar, locuitorii comunei Ileanda acordandu-i in turul doi 58,56 la suta din voturi, in vreme ce reprezentantul PDL a reusit sa obtina 41,44 la suta din voturi.
Si la Letca, reprezentantul PDL a avut de suferit din cauza bataliei in doua tururi de scrutin. Aici pedelistul Liviu Dorel Man s-a dus in turul doi de pe prima pozitie, cu 27,72 la suta, in vreme ce pesedistul Petru Cozma a obtinut 21,85 la suta. In turul doi situatia s-a rasturnat, Petru Cozma fiind ales primar cu 50,95 la suta din voturi, in vreme ce candidatul PDL a realizat un scor de 49,04 procente.
In comuna Napradea lucrurile au stat la fel in primul tur ca in comuna Letca – candidatul PDL Viorel Barsan a fost pe primul loc cu 47,24 la suta din voturi, in vreme ce candidatul PSD Avel Borbiu a reusit sa adune mult mai putine voturi – 24,44 la suta. Cu toate acestea, pentru turul doi de scrutin electoratul s-a razgandit si la desemnat prin vot pe Avel Borbiu sa le fie primar (51,84 la suta), in vreme ce catre candidatul PDL au mers 48,15 dintre electori.
La Nusfalau, turul doi a dat singurul primar independent din Salaj – Radu Mate. Daca in primul tur acesta abia reusea 16,81 la suta, in vreme ce contracandidatul sau de la UDMR avea 36,91 din voturi, in turul doi Radu Mate a recuperat ajungand la 55,35 de procente, fata de cele 44, 64 procente obtinute de Gyula Dioszegi.
In comuna Plopis, lupta electorala pentru fotoliul de primar s-a dat intre independentul Francisc Pisek (39,43 la suta in primul tur) si Nicolae Criste (PDL) – 25,77 la suta in primul tur. In al doilea tur, Nicolae Criste a reusit sa-l surclaseze pe contracandidatul sau cu mai putin de un procent, atragandu-si 50,86 la suta din voturi, in vreme ce Pisek a obtinut 49,13 procente.
In comuna Romanasi, in 2008 s-a produs o premiera, aici fiind ales cel mai tanar primar de comuna si singurul primar salajean al PIN-ului. Marius Borzan (PIN) a pornit cu sansa a doua in turul decisiv – 22,67 la suta, primarul in functie Dorel Fogadauan (PDL) obtinand 23,79 la suta din voturi. Turul doi i-a adus totusi castig de cauza lui Marius Borzan – 57,29 la suta, in vreme ce Fogadauan obtinea doar 42,70 la suta.
In comuna Zimbor, primul tur de scrutin i-a dat castig de cauza candidatei PNDC – Daniela Olariu, cu 22,48 la suta, candidatul liberal Gabriel Muresan inregistrand un scor foarte apropiat, de 22,04 la suta din voturi. in turul doi s-a impus liberalul Muresan cu 58,51 la suta, in vreme ce Daniela Olariu a numarat 41,48 de procente.
Primarii de orase, fara emotii in 2012
In ce priveste cele patru orase ale judetului Salaj, aici lucrurile au fost oarecum lipsite de surprize. Singurul care a iesit primar din primul tur a fost Radu Capalnasiu la Zalau, cu 51,91, la foarte mare distanta de al doilea clasat – Iuliu Nosa, candidatul PSD, care a obtinut doar 13,03 la suta din voturile zalauanilor. O diferenta de aproape 40 de procente care il poate face pe Radu Capilnasiu foarte increzator in rezultatul viitoarelor alegeri, mai ales ca acum este doar un tur de scrutin, ceea ce-l avantajeaza din start.
In 2008, pentru desemnarea primarilor celorlalte trei orase salajene a fost nevoie de doua tururi. In simleu Silvaniei, pedelistul Septimiu Turcas a reusit in primul tur 44,94 la suta, al doilea clasat fiind liberalul Ioan Simonca, cu 15,36 la suta. In turul doi, Septimiu turcas si-a reinnoit mandatul de primar cu 64,83 la suta din voturi, In vreme ce Simonca a reusit si el un scor bun, de 35,16 la suta. Pentru alegerile din 2012 este greu de crezut ca cineva va reusi sa-l detroneze pe Septimiu Turcas dintr-un singur tur de scrutin.
In Jibou, in 2008, fostul primar PDL Augustin Borz nici macar nu a intrat in turul doi de scrutin. Cel mai bine s-a clasat candidatul PSD – Eugen Balanean, care a intrat in turul doi cu 31,77 la suta, fiind urmat foarte aproape de liberalul Ioan Almas cu 31,31 la suta. Totusi, Almas nu a avut nicio sansa in fata candidatului PSD, care a devenit primar cu 58,02 la suta din voturi. si nici in 2012 Eugen Balanean nu pare a avea contracandidat la Primaria Jibou, cel putin pana in acest moment. Daca mai tinem seama si ca primarul in functie este avantajat de sistemul alegerii dintr-un singur tur, atunci si la Jibou se prevede o continuare a administratiei Balanean dupa alegerile locale din acest an.
Si la Cehu Silvaniei alegerile din 2008 au adus primar nou, dupa al doilea tur de scrutin. La fel ca la Jibou, fostul primar nu a reusit sa intre intre primii doi, astfel ca pentru turul doi s-au calificat Andrei Varga (UDMR) cu 40,13 la suta si Victoria Cretu (PSD) cu 23,39 la suta. Turul doi a insemnat o lupta foarte stransa, in urma careia Andrei Varga s-a impus cu 51,18 la suta din voturi. Nici aici nu se asteapta surprize mari la alegerile locale viitoare, Andrei Varga beneficiind de sistemul alegerii dintr-un singur tur – iar electoratul maghiar pe care se bazeaza ii poate oferi cel mai mare procent pentru continuarea mandatului la primarie.