Seful statului recomanda respingerea de catre Parlament a legii deputatului salajean Mirel Talos pe motiv ca limiteaza libertatea presei
Legea „Mirel Talos” pentru introducerea emisiunilor culturale in grilele de program ale televiziunilor a fost retrimisa Parlamentului, joi, spre reexaminare, de catre presedintele Traian Basescu. Seful statului recomanda legislativului respingerea acestui proiect de lege pe motiv ca limiteaza libertatea presei prin impunerea unor conditii si li-mite in ceea ce priveste continutul programelor furnizate de radiodifuzori. Actul normativ trimis spre pro-mulgare, adoptat de Parlament in luna decembrie, prevede ca programele oferite de televiziunile ge-neraliste sa rezerve saptamanal cel putin 120 de minute pentru emisiuni sau stiri cu continut cultural sau educativ, exceptand intervalul orar 1:00 – 7:00, iar programele oferite de televi-ziunile de stiri, sa rezerve saptamanal cel putin 30 de minute pentru emisiuni cu continut cultural sau educativ, de asemenea exceptand intervalul orar 1:00 – 7:00. Traian Basescu se pronunta insa pentru respingerea de catre parlamentari a acestui proiect de lege. „Fata de cele afirmate, am aprecia intelegerea manifestata de legiuitor privind respingerea acestei initiative legislative. De aceea, avand in vedere competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicitam reexaminarea Legii trimise spre promulgare, tinand cont de motivele invocate”, se arata in documentul prezidential.
„Basescu nu lupta impotriva prostului gust”
Suparat ca Basescu nu i-a promulgat legea, deputatul PNL Mirel Talos spune ca cererea de reexaminare are o argumentatie a carei „inconsistenta” il dezamageste. „Practic, singurul motiv invocat de Presedintie este acela ca televiziunile difuzeaza programe culturale si educative «prin insasi natura lor». Din pacate, aceasta este o prevedere a Legii audiovizualului ce face parte din documentatia depusa de televiziuni la CNA la obtinerea licentei care nu se contureaza in niciun fel in realitate. Legea propusa de mine acopera exact acest lucru, faptul ca televiziunile nu isi respecta obligatia legala de a face cultura si educatie prevazuta in Legea audiovizualului ca principiu general, fara masuri punitive. Or, in realitate, emisiunile culturale si educative au disparut complet din grile, televiziunile incalcand astfel Legea audiovizualului si propriile angajamente luate in fata CNA”, explica parlamentarul liberal. Invocarea incalcarii libertatii presei este de asemenea exagerata, in opinia lui Talos, pentru ca „reglementari in privinta continutului audiovizual exista deja si potrivit Legii audiovizualului, reglementarile acestei legi, ale CNA sau dispozitiile europene nu sunt considerate ingerinte editoriale”. „In fine, presedintia ar trebui sa fie prin insasi natura ei, principalul sustinator al culturii in Romania si un luptator impotriva prostului gust”, conchide parlamentarul salajean.