Un parteneriat cu bătaie lungă, încheiat între Consiliul Județean Sălaj și Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, va atrage după sine dezvoltarea județului, atât în ceea ce privește educația, cât și în domeniul sănătății.

La sediul administrației sălăjene, președintele Consiliului Județean, Dinu Iancu-Sălăjanu, și rectorul UBB Cluj Napoca, Daniel David, au semnat, miercuri, 20 septembrie, documentul care pune bazele unui Centru Academic UBB de Consultanță, Resurse și Servicii în Sălaj.

Au fost prezenți, de asemenea, medicii Amalia Găvriluț și Teodor Hodor de la Spitalul Județean de Urgență Zalău, doi profesioniști cu titlul de Doctori în medicină, precum și prorectorul UBB, Prof. univ. dr. Dan Lazăr.

Noul Centru va servi ca platformă de dinamizare și de coordonare a prezenței mai vechi a UBB în Zalău (programe de licență și master) și în județul Sălaj, în general, și de dezvoltare a unor noi activități educaționale, de cercetare-dezvoltare-inovare și de întărire a relației cu societatea/mediul socio-economic.

Primele demersuri vor viza dezvoltarea activităților de cercetare-dezvoltare-inovare în domeniul sănătății prin UBBMed, în colaborare cu Spitalul Județean de Urgență Zalău, ceea ce va îmbunătăți serviciile furnizate și va asigura o mai bună pregătire a resursei umane din cadrul celei mai mari unități medicale din Sălaj. În baza acestei colaborări, se vor desfășura în comun, printre altele, activități de cercetare științifică, activități de educație, formare și practică studențească, activități de servicii de specialitate.

“Cred că viziunea de a aduce mediul academic în Sălaj este lăudabilă și că va avea un impact extrem de pozitiv și asupra sistemului medical. Reprezintă, într-adevăr, o oportunitate de acces spre învățământul universitar. În același timp, ne obligă a ne informa și a ne alinia mereu cu informațiile privitoare la aceea ce este necesar în activitatea noastră, iar acest lucru nu poate să fie decât extrem de benefic pentru cei în slujba cărora lucrăm, pentru pacienții noștri. Această întâlnire reprezintă un pas mic, dar esențial, spre Spitalul Clinic, un spital în care vom încerca, cu un sprijin universitar în plus, să oferim servicii de excelență, tot mai bune, cu echipe medicale tot mai complexe și cu sprijinul Consiliului Județean, pentru cei care au nevoie de serviciile noastre “, a afirmat Dr. Amalia Găvriluț, medic pneumolog la Spitalul Județean de Urgență Zalău.

“Evenimentul de azi consider că reprezintă o piatră de temelie pentru ceea ce urmează în cercetarea și dezvoltarea din domeniul sănătății. Cred că, începând de astăzi, se vor deschide noi orizonturi pentru Spitalul Județean de Urgență Zalău pentru a înregistra progrese în cercetare și în efectuarea activităților medicale, astfel încât să putem transforma și Zalăul, și spitalul de aici, într-un punct de referință pentru județ și nu numai. Sunt convins că lucrurile vor avea o evoluție favorabilă în continuare”, a adăugat Dr. Teodor Hodor, medic urolog în cadrul SJU Zalău.

Spitalul Județean va deveni tot mai atractiv pentru medici

Investițiile care vor transforma radical Spitalul Județean de Urgență vor aduce la Zalău medici mulți și buni, consideră președintele Consiliului Județean Sălaj. În opinia sa, pe lângă dotarea materială, factorul uman este esențial pentru un act medical de calitate. Vestea bună este că nu ne mai confruntăm cu o criză acută de personal la cea mai mare unitate medicală din județ.

“Ne aflăm azi, aici, tocmai pentru a rezolva aceste probleme de resursă umană la nivelul Spitalului Județean de Urgență Zalău, și mai ales de calificare a resursei umane în ceea ce înseamnă actul medical. În ultimii doi ani, am angajat 50 de medici. Dacă, cândva, se angajau un medic sau doi pe an, în ultimii doi ani s-au angajat 50 de medici, din care 27 doar anul acesta. În prezent avem un memorandum la Ministerul Dezvoltării prin care dorim să scoatem la concurs alte posturi deficitare din activitatea spitalului. Probleme întotdeauna sunt, dar de aceea suntem aici, ca să le rezolvăm. Resursa umană la Spitalul Județean va fi asigurată consistent în următorii ani, pentru că ne preocupă acest lucru. Sunt foarte mulți rezidenți care au ales să vină la Spitalul Județean de Urgență Zalău, iar asta arată că dumnealor cunosc preocupările noastre în ceea ce înseamnă dezvoltarea acestei unități medicale”, a explicat președintele Consiliului Județean Sălaj.

Investițiile care se fac la Spitalul Județean de Urgență Zalău vor atrage, consideră Dinu Iancu-Sălăjanu, și mai mulți medici buni, iar colaborarea cu mediul academic va însemna, de asemenea, un plus pentru sistemul sanitar din județ.

“Investițiile pe care Consiliul Județean le-a gândit la Spitalul Județean sunt în linie dreaptă. Suntem aproape de a finaliza studiul de fezabilitate pentru realizarea unui Bloc operator cu 14 săli de operație. Acest Bloc operator cu siguranță va fi o atracție pentru medicii valoroși, chirurgi și nu numai, din întreaga regiune, pentru că orice medic își dorește să lucreze cu aparatură modernă, de ultimă generație. Asta vom asigura și noi la Spitalul Județean de Urgență Zalău.

La fel, realizarea Centrului Oncologic nu este o chestiune electorală. Acest centru este o prioritate pentru mine deoarece sunt studii realizate la nivel mondial care ne arată că, în următorii 10 ani, populația bolnavă de cancer se va dubla. Asta înseamnă că și noi trebuie să facem astfel de investiții pentru a-i sprijini pe acești oameni care, oricum, sunt într-o situație delicată iar azi, o spun cu părere de rău, bat la uși prin Cluj și prin alte orașe unde există centre oncologice. Stația de cogenerare pe care o facem la Spitalul Județean vine pentru a elimina cheltuieli inutile și risipa în ceea ce înseamnă asigurarea energiei. De asemenea, prin realizarea heliportului de la SJU vom scurta timpul de acces către serviciile medicale”, a adăugat președintele Consiliului Județean.