Ministerul Educatiei trimite doar promisiuni de un an de zile

Peste 2.800 de elevi salajeni navetisti depind de microbuzele scolare. Marcel Lucaciu, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj, ne-a informat ieri ca, in prezent, la nivelul judetului Salaj functioneaza 72 de microbuze scolare. Marcel Lucaciu mai spune ca Inspectoratul a solicitat Minsterului inca zece microbuze. Cel mai probabil, cele 72 de microbuze existente transporta elevii in mai multe serii sau…circula cu mai multi pasageri decat ar trebui. Ceea ce nu este normal. Cert este ca de un an de zile, de la Ministerul Educatiei inspre Salaj au ajuns doar promisiuni. Spunem asta pentru ca datele centralizate de reprezentantii ISJ Salaj si prezentate odata cu debutul anului scolar pre-cedent in cadrul Colegiului Prefectural arata ca zece scoli din judet aveau nevoie de microbuze pentru transportul elevilor. De pilda, in unele scoli, cum este Liceul Tehnologic „Cserey Goga”, din Crasna, un singur microbuz nu este suficient, pentru ca sunt in jur de o suta de elevi navetisti, iar un microbuz are doar 16 locuri. În unele cazuri, intarzierile Ministe-rului in acordarea de microbuze scolare in Salaj au durat cate patru-cinci ani de zile. Spre exemplu, pentru elevii navetisti din comuna Simisna, a fost distribuit un microbuz scolar in luna iunie a anului 2012, dupa ce timp de patru ani au fost pusi pe lista de asteptare.

Alte scoli care s-au regasit pe lista de asteptare in anul scolar precedent sunt: Scoala Gimnaziala „Vasile Breban” Criseni; Scoala Gimnaziala „Aurelia si Lazar Cosma” Treznea; Scoala Gimnaziala „Bathory Istvan” Simleu Silvaniei; Liceul Tehnologic Nr. 1 Sig; Scoala Gimnaziala Nr.2 Sarmasag; Liceul de Arta „Ioan Sima” Zalau si Scoala Gimnaziala Nr. 1 Jebucu.

 

Microbuzele scolare sunt bune si la carat malai si autostopisti…

Graiul Salajului a prezentat in mai multe randuri ca-zuri in care in anumite localitati din judet, microbuzele scolare au fost folosite si in alte scopuri decat transportul elevilor spre si dinspre scoala. De pilda, anul trecut, soferul din Lozna, pe langa elevi, transporta cu microbzul si saci cu cereale. Ba mai lua si oameni la ocazie.

Un alt caz mediatizat in anii scolari precedenti a fost al elevilor din Cozla si Soimuseni (comuna Letca), care erau pusi in plina iarna sa mearga pe jos pana la Letca, deoarece microbuzul nu ajunegea si in satele lor.

 

Guvernul va mai achizitiona 600 de microbuze scolare, dar tot nu vor fi destule

În ultima sedinta din anul 2013, la care ministrul Educatiei, Remus Pricopie, i-a convocat pe inspectorii scolari generali din intreaga tara, unul dintre subiectele dezbatute a vizat si achizitionarea de microbuze scolare. Pricopie mentiona la acel moment ca s-au demarat procedurile pentru cumpararea de astfel de autovehicule in 2014, iar numarul lor va fi in jur de 600, cu toate ca necesarul ar fi mai mare. Ministrul a mai precizat ca microbuzele vor fi gestionate de autoritatile locale, „pentru a se sti clar cine va fi tras la raspundere pentru nereguli”. Cate dintre acestea, insa, vor ajunge in scolile din Salaj, ramane de vazut.