Se cam taie padurile si in Salaj, dar sunt si oameni carora le pasa de aurul verde al judetului. Incepand de saptamana trecuta, fondul forestier al Salajului s-a imbogatit cu inca aproape 10.000 de puieti de salcam, care nu peste multi ani isi vor dovedi utilitatea intr-un fel sau altul; fie sursa de hrana pentru albine, fie lemn de constructii, fie combustibil in sobele taranilor.

Pe Dealul Lesmirului vor inflorii 7.500 de salcami
Prima „stationare” am facut-o la Marca, mai exact pe Dealul Lesmirului. Aici, cu doi ani in urma, in cadrul proiectului de inverzire a Romaniei „Plantarile din Tara lui Andrei”, a avut loc o actiune de impadurire. Actiunea facea parte din campania de plantari de toamna inclusa in trei comunitati din Romania, printre care si cea din comuna Marca. Din cauza secetei din ultimele veri, a alunecarilor de teren, dar si a locurilor cu un grad redus de prindere, doar 30 la suta dintre puieti s-au prins si dainuiesc pana azi. Primarul de Marca, Ioan Dan Sumalan, afirma ca in weekend-ul trecut 180 de voluntari au plantat peste 7.500 de puieti de salcam pe Dealul Lesmirului. Au participat cetateni ai comunei, cu mic, cu mare. Au fost oameni adulti, au fost tineri, dar si elevii Scolii Gimnazile Nr. 1 din Marca. Terenul a fost defrisat si pichetat de lucratori ai Directiei Silvice. S-au plantat aproape doua hectare cu puieti de salcam. Prim edilul Sumalan este bucuros ca locuitorii din comuna au raspuns pozi-tiv chemarii primariei. Este convins ca peste 90 la suta dintre puieti se vor prinde avand in vedere ca umiditatea din sol este ridicata. „Si daca mai avem si o primavara ploioasa, suta la suta se vor prinde toti puietii”.
Comuna Marca este prinsa si intr-un alt proiect, sugestiv intitulat „Fabricat in Tara lui Andrei”. Printre multele proiecte selectate pentru finala se afla si cel al Fundatiei Agapis, din Zalau. Fundatia intentioneaza sa dezvolte aici o intreprindere sociala de genul celei infiintate in Valcau de Jos cu trei ani in urma, unde se fabrica produse ecologice avand la baza mierea de albine.

Micilor ecologisti le pasa de „aurul verde”
Si daca vremea din aceasta toamna tot tine cu noi si este favorabila plantarilor de pomi si de arbori, nici cei 22 de voluntari de la Scoala Gimnaziala „Simion Barnutiu” – Zalau, nici ceilalti 22 de voluntari de la Scoala Gimnaziala „Mihai Eminescu” – Zalau, nu au stat cu maile in san. 2.000 de puieti de salcam au fost plantati sambata de catre micii ecologisti. Copiii sunt mandrii de realizarea lor deoarece si-au adus si ei contributia la imbunatatirea mediului in care traim, dar si la protejarea mediului. Aceasta plantare de puieti a fost sponsorizata de catre Asociatia Agapis, condusa de Alin Prunean, care a pus efectiv la dispozitie cei 2.000 de puieti. Locul de plantare, in Dios, apartine Primariei Valcau de Jos. Este un teren degradat, care aluneca si care, crede primarul comunei Ioan Rosan, ca prin actiunile de plantare va putea fi stabilizat. Primaria din Valcau de Jos mai detine inca vreo doua hectare de teren degradat si spera ca in primavara sa il poata impadurii.
Gestul celor 180 de voluntari din Marca si a celor 44 de elevi voluntari din Zalau intareste ideea ca salajenii nu sunt indiferenti fata de soarta padurii, fata de mediul in care traiesc.