In numai trei luni, peste 5.300 de salajence s-au testat gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin, rezultate care claseaza Salajul pe primele locuri in topul judetelor.

Salajul se numara printre judetele fruntase la nivel national din punct de vedere al numarului testelor Babes-Papanicolau efectuate in cadrul programului de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, dupa cum se arata intr-un comunicat postat pe site-ul Ministerului Sanatatii. De la debutul programului, la inceputul lunii septembrie, „cele mai multe testari Babes-Papanicolau, aproximativ 20.000, au fost realizate in unitatile sanitare din vestul, sud-vestul si nord-vestul tarii”, se arata in comunicat. Dintre acestea, peste 5.300 de teste au fost efectuate numai in Salaj, unde coordonator al porgramului de screening este Spitalul Judetean de Urgenta Zalau.“Este un inceput bun pentru acest program. Ne bucura faptul ca femeile sunt receptive si vor sa participe, chiar daca prezenta medicilor de famile este inca redusa. Incurajam femeile ca si anul viitor sa participe la testari. Un rezultat pozitiv nu inseamna cancer, dar inseamna verificari ulterioare, mai amanuntite, care sunt si ele tot gratuite si care iti pot salva viata. Romania are cea mai mare rata de mortalitate prin cancer de col uterin din Uniunea EuropeanaI, a declarat ministrul Sanatatii, Raed Arafat.
Potrivit datelor puse la dispozitie de reprezentantii Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, din cele 5.300 de teste efectuate pana acum, au fost interpretate 2.714 teste si au fost depistate doua cazuri clare de cancer de col uterin. Doctorul Liliana Neaga a informat ca in alte 60 de cazuri femeile au fost indrumate, in urma interpretarii testelor, catre medicul specialist pentru efectuarea unor investigatii suplimentare, cum sunt biopsia sau colposcopia. Medicii spun ca in toate aceste cazuri efectuarea testului a fost extrem de utila, pentru ca s-au descoperit la timp anumite probleme de sanatate care in timp pot duce la un cancer de col uterin.

Laurentiu Barna: „ Speram la rezultate bune si anul viitor”
Managerul Spitalului Judetean, Laurentiu Barna, s-a declarat multumit de rezultatele programului de screening derulat si in Salaj, insa spera ca salajencele sa fie mult mai deschise si receptive la programele nationale care le pot salva viata. „Noi am incheiat contracte cu medicii de familie si cu toti medicii specialisti care au dorit sa intre in program. E un lucru bun ca femeile s-au aratat interesate de programul de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, pentru ca este vorba de punerea in evidenta a afectiunilor ca sa putem lua masuri de prevenire si tratament. Atunci cand am decis sa intram in program am vrut sa acordam o atentie maxima si sper ca am reusit pana acum din moment ce ne clasam in topul judetelor la numarul de teste efectuate. Vrem sa manifestam acelasi interes in continuare si speram ca medicii de familie sa convinga cat mai multe paciente din listele lor sa-si efectueze testul Babes-Papanicolau”, a precizat Barna.
Programul de screening se va derula pe parcursul a cinci ani, perioada in care aproximativ 65.000 de salajence cu varsta cuprinsa intre 25 si 64 de ani isi pot efectua gratuit testul Babes-Papanicolau.