La numai cinci luni distanta de data alegerilor locale, dupa ce comasatele au fost declarate neconstitutionale, partidele fac calcule pentru candidaturile la functiile locale.
Legea alegerilor comasate a fost declarata neconstitutionala de catre Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR), iar consecinta imediata este ca alegerile locale ar putea avea loc in luna iunie a acestui an, in vreme ce alegerile parlamentare vor fi spre sfarsitul anului. Pentru partidele politice, revenirea la data traditionala – luna iunie a anului electoral – inseamna intrarea in criza de timp pentru pregatirea candidatilor proprii si a campaniei preelectorale si electorale, aflandu-ne la cinci luni de posibila zi a alegerilor.
Certitudinii la primariile de orase
Pentru alegerile locale, cetatenii sunt chemati sa voteze pentru desemnarea primarului si a consilierilor locali, dar si pentru alegerea presedintelui de consiliu judetean si a consilierilor judeteni. Spre deosebire de alegerile precedente, vom avea anul acesta un singur tur de scrutin si pentru desemnarea primarului. La nivel de Salaj, analizand evolutia politica a celor patru primari de orase, este foarte posibil sa-i regasim in fotolii tot pe actualii primari. La municipiul Zalau, Radu Capilnasiu ramane in carti, avantajat de sistemul alegerii din primul tur, dar si de faptul ca acum se bucura si de sustinerea PSD, conform intelegerii la nivelul USL, ceea ce ii confera fara emotii un alt mandat. Aceeasi situatie o gasim si la Simleu Silvaniei, unde Septimiu Turcas nu are contracandidat – niciunul dintre partidele opozante nu au reusit in ultimii patru ani sa-si construiasca o organizatie solida sau sa scoata in fata un contracandidat cu sanse. Si la Jibou situatia e aproape batuta in cuie pentru un nou mandat la primarie in favoarea pesedistului Eugen Balanean. Aici, USL-ul a stabilit candidatura comuna a lui Eugen Balanean, iar PDL-ul este prea slab pentru a putea pune probleme. Probleme ar fi putut aparea la Cehu Silvaniei, pentru udemeristul Andrei Varga. Insa, la fel ca in cazul celorlalti edili in functie, Varga porneste cu prima sansa. Surprize ar putea aparea din partea candidatului PSD, sustinut si de PNL, dar e greu de crezut ca ar putea sa-l „bata” pe Andrei Varga intr-un singur tur, desi la alegerile precedente actualul primar a castigat la mustata.
Cel putin la nivel de orase in Salaj batalia va fi pe componenta consiliilor locale – daca alegatorii urbani vor acorda voturile de incredere echipei actualilor primari sau ii vor penaliza pentru eventualele nerealizari, dandu-si voturile pentru diferite partide, ceea ce ar duce la un mozaic politic si, in consecinta, la ingreunarea procesului administrativ al orasului.
PSD Salaj isi desemneaza candidatii prin vot
PSD Salaj isi va desemna propriii candidati la functiile locale prin votul membrilor organizatiilor locale, potrivit prim-vice-presedintelui PSD Iuliu Nosa. Fiind in alianta electorala cu PNL, social-democratii salajeni si-au impartit cu liberalii comunele si orasele unde vor avea candidati comuni. Daca la Zalau PSD il va sprijini pe candidatul liberal Radu Capilnasiu, in cazul orasului Jibou pesedistul Eugen Balanean va beneficia de sprijinul colegilor liberali. La Simleu Silvaniei, liberalii vor impune un candidat, iar la Cehu Silvaniei aceasta candidatura revine PSD-ului. In comunele unde PSD are cele mai mari sanse, desemnarea candidatilor se va face prin votul membrilor din organizatia respectiva. „Lista consilierilor PSD se decide in acest moment in ordinea alfabetica a viitorilor candidati, urmand ca lista finala sa fie discutata din nou in cadrul fiecarei organizatii inainte de a depune lista la Tribunal, in functie de modul in care acestia se implica in activitatea politica”, precizeaza Iuliu Nosa. Chiar daca se decide prin vot candidatura la primarii, Iuliu Nosa crede ca actualii primari in functie sunt avantajati pentru a fi desemnati. „Dar nu inseamna ca aceste candidaturi sunt batute in cuie”, mai spune Iuliu Nosa. „De exemplu, la Jibou nu avem ce sa-i reprosam primarului Eugen Balanean din punct de vedere politic”, crede prim-vice-presedintele PSD Salaj. Insa, mai sunt cazuri de primari in functie care, poate, nu s-au implicat suficient in ultimii ani si acolo va fi reconsiderata candidatura acestuia. Este si cazul comunei Ip, unde primarul Ioan Boer a castigat mandatul sub sigla PSD, insa a fost exclus din partid din cauza problemelor de natura penala care au si dus la suspendarea sa din functie.
Sefia Consiliului Judetean, intre PSD si UDMR
Prima optiune a salajenilor pentru presedintia consiliului Judetean, in 2008, a fost pesedistul Tiberiu Marc. Tot Tiberiu Marc este in carti si la obtinerea noului mandat, avandu-se in vedere sustinerea sa de catre doua partide – PSD si PNL, sub sigla aliantei USL. La prima vedere, ar fi o misiune usoara pentru pesedist sa obtina un nou mandat, dar nu este chiar asa. La fel ca in 2008, Tiberiu Marc are ca principal contracandidat pe reprezentantul UDMR. Daca in 2008 Tiberiu Csoka – actualul vicepresedinte al Consiliului Judetean – a pierdut din cauza divizarii electoratului maghiar, de data aceasta cele doua formatiuni maghiare opozante UDMR-ului nu mai sunt atat de puternice si se poate conta pe disciplina electoratului propriu. Daca, pe de alta parte, PDL reuseste sa aduca un candidat carismatic si rupe mai multe voturi din electoratul romanesc decat a facut-o in 2008, scaunul lui Tiberiu Marc nu mai este asa sigur.
PDL asteapta motivarea Curtii Constitutionale
Desi Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala Legea alegerilor comasate, PDL asteapta motivarea CCR pentru a vedea exact ce articole au fost considerate in neconcordanta cu Constitutia Romaniei. In cazul in care neconstitutionalitatea se refera la alte articole, precum ingradirea dreptului unei persoane de a candida si la o pozitie locala si la Parlament, si nu este contestata comasarea efectiva, Guvernul ar putea sa refaca Legea si sa isi mai asume odata raspunderea pe comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare. Insa, daca tocmai comasarea este pricina neconstitutionalitatii, cei de la PDL spun ca vor respecta decizia Curtii si alegerile locale vor avea loc in luna iunie a acestui an. „Din cate am inteles, Guvernul va fixa data alegerilor numai dupa ce vom primi motivarea CCR. In functie de aceasta data vom stabili si noi calendarul pentru desemnarea candidatilor, pentru precampanie si pentru campania electorala”, a declarat pentru Graiul Salajului purtatorul de cuvant al PDL Salaj, Claudiu Birsan. „Inafara de cazurile unde avem primari, la comune si in Simleu Silvaniei, unde cred eu ca au cele mai mari sanse sa obtina un nou mandat si ar trebui sa candideze, nu am discutat despre nicio alta candidatura”, a precizat Claudiu Birsan.
Sondaje pentru candidatii liberali
Entuziasmati de decizia Curtii Constitutionale, liberalii spun ca se lucreaza intens la pregatirea alegerilor locale. Astfel, pentru desemnarea candidatilor in comunele unde PNL Salaj va avea candidati la primarie, in luna februarie vor avea loc sondaje care sa le arate cine are sanse sa obtina cele mai multe voturi. Si-n cazul liberalilor, primarii in functie sunt favorizati pentru desemnarea pentru un nou mandat, stiut fiind ca acestia pornesc cu prima sansa intr-o campanie electorala. „Mai avem discutii in unele cazuri, dar in principiu, primarii in functie au prioritate”, spune Radu Capilnasiu, presedintele PNL Salaj. In ultimii patru ani, au existat semne de intrebare cu privire la activitatea politica a unor primari liberali din Salaj, care fie nu s-au implicat in campaniile electorale pentru europarlamentare sau prezidentiale, fie au fost oarecum suspectati ca fac jocul politic pentru alte partide. Aici ar putea intra primarul din Surduc, Dan Chira, care a adus mai putine voturi la partid in campaniile prezidentiale, dar a avut si probleme cu consilierii proprii, ajungandu-se la alegeri partiale anticipate. Totusi, Radu Capilnasiu spune ca s-a clarificat pozitia acestuia si nu mai sunt probleme la Surduc. In schimb, in Gilgau Almasului, primarul nu a reusit sa ajunga la o intelegere cu colegii de alianta din PSD si acolo functioneaza o alianta locala cu cei de la PDL, ceea ce face ca USL-ul sa nu existe si asta pune un semn de intebare asupra activitatii politice a edilului. Un alt caz de primar liberal cu probleme este cel al lui Ioan Barou din Bocsa, care are dificultati de natura penala, insa Radu Capilnasiu spune ca se asteapta decizia instantei.
Salajul – cuprins de febra candidaturilor la primarie
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...