„Marea Debarasare” se extinde astazi si maine, in premiera, si in satele din Salaj.
Salajenii vor putea scapa in acest week-end de vechiturile electrice de prin casa, acestea urmand sa fie colectate gratuit de firmele de salubrizare, in cadrul primei editii din acest an a Campaniei „Marea Debarasare”. Campania a avut anul trecut o frecventa lunara, insa din cauza cantitatilor tot mai mici de deseuri colectate, s-a decis ca in 2010 colectarea sa se faca trimestrial, pe parcursul a doua zile, la sfarsitul fiecarui trimestru.
Chiar daca Ministerul Mediului, care se ocupa de coordonarea campaniei la nivel national, a prevazut ca in Salaj colectarea aparatelor electrice si electronice sa se faca, si la editia aceasta, doar in mediul urban, firmele de salubrizare din judet au decis sa extinda campania si la nivelul comunelor. Potrivit directorului AVE Ecoserv, Ema Bob, firma a asigurat deja containere cu o capacitate intre 9 si 32 de metri cubi in toate cele 25 de comune in care asigura servicii de salubrizare, de informarea localnicilor si de aducerea aparatelor la containere urmand sa se ocupe, zilele acestea, primariile. In orase, locuitorii nu trebuie decat sa scoata – astazi si maine – vechiturile in fata blocului sau in fata curtii, de unde acestea vor fi colectate de firmele de salubrizare.
VECHITURA DE LA ORAS DEVINE GUNOI LA TARA
Potrivit reprezentantilor Comisariatului Judetean Salaj al Garzii Nationale de Mediu, eficienta Campaniei „Marea Debarasare” este buna numai daca ea se extinde si in mediul rural. Motivul – majoritatea orasenilor nu arunca aparatele vechi, ci le duc la tara, de unde sunt aruncate dupa o perioada, devenind, astfel, deseuri in mediul rural. Dovada sunt frigiderele si televizoarele vechi gasite de comisarii de mediu pe marginea raurilor ori pe vechile rampe de deseuri din satele judetului.
Salajul – sub media pe tara
Colectarea aparatelor electrice si electronice uzate este, pe langa o metoda de a proteja mediul de deseurile inestetice si periculoase prin prisma substantelor si materialelor din care sunt fabricate, si o cerinta a Uniunii Europene. Potrivit cerintelor Uniunii, Romania trebuie sa colecteze, anual, 4 kilograme de astfel de deseuri pe cap de locuitor. In Salaj s-au colectat anul trecut, potrivit datelor primite de la Agentia pentru Protectia Mediului, 82 de tone. Raportat la populatia judetului, rezulta o cantitate de mai putin de 400 de grame pe locuitor, ceea ce este mult nu doar sub tinta stabilita de UE, cat si sub media pe tara, care a fost anul trecut de peste un kilogram pe locuitor.