Glutamatul de sodiu este unul dintre aditivii alimentari cei mai periculosi si este folosit din abundenta
Hamburgerii, pizza, pastele bolognese sau carbonara, hotdogul, shaorma – toate aceste preparate de tip fast-food au un gust nemaipomenit numai daca sunt cumparate de la restaurantele de profil. „Putem face si aceste feluri de mancare in propria bucatarie. Ingredientele se gasesc pe piata, dar nu vor avea acelasi gust, miros si culoare, ca cele cumparate gata facute. Specialistii din domeniul fast-food adauga anumite ingrediente secrete, precum prafuri sau condimente – compusi care pot crea dependenta”, spune Livia Nena, bionutritionist.
Mai mult, o alimentatie care se compune in mod esential din hamburgeri, cartofi prajiti, bauturi gazoase si zaharate si produse de cofetarie industriala duce la alterarea metabolismului si predispune consumatorii la un comportament antisocial, potrivit studiilor din domeniul alimentar realizate in Statele Unite ale Americii.
Glutamatul de sodiu este unul dintre aditivii alimentari cei mai periculosi folositi din abundenta de producatorii preparatelor de tip fast-food. Acesta mai este cunoscut si sub denumirea de E 621. „Este des intalnit in preparatele de tip chinezesc care «hipnotizeaza» prin simpla aroma”, adauga biologul Nena.
Glutamatul de sodiu este un intensificator al gustului folosit in foarte multe dintre produsele actuale, cu mare succes pe piata. Modul in care aditivul E 621 actioneaza la nivelul organismului este foarte periculos, atrag atentia specialistii in nutritie. Astfel, acest aditiv alimentar nu actioneaza numai la nivelul gustului, ci si al creierului uman. Rolul glutamatului este acela de a da creierului impresia ca acel aliment este foarte gustos.
Junk-foodul ingrasa, pentru ca furnizeaza organismului „calorii goale”
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, afirma ca hrana tip junk-food ingrasa, pentru ca furnizeaza organismului „calorii goale de slaba calitate si produce un dezechilibru nutritiv”. Expertul in nutritie spune ca singurele preparate mai putin daunatoare sunt salatele, dar ca ele nu trebuie insotite de o portie de cartofi sau de o bucata de pui. Expertul avertizeaza ca mancarea junk este principala cauza a supraponderalitatii si a obezitatii. In Romania, una din doua persoane are probleme cu greutatea (constientizate sau nu) si una din patru este obeza, arata o cercetare realizata insa in urma cu 10 ani.
Mai mult, hidratii de carbon simpli sau zaharurile simple (procesate industrial), pe care le contin snackurile, au un efect energizant imediat, deoarece sunt rapid transformate in glucide, ulterior in calorii, spun medicii nutritionisti. Specialistii atrag atentia ca, dupa consum, se instaleaza moleseala, adica efectul contrar celui scontat. Nutritionistii spun ca atunci cand procentul zaharului din sange creste rapid, organismul incepe sa produca insulina in exces, pentru a elimina surplusul din sistem. In consecinta, odata cu scaderea rapida a nivelului de zahar din sange, organismul intra intr-o stare mai proasta decat cea pe care credeam ca o combatem. In acelasi timp, potrivit specialistilor, mancarea dulce, sarata si grasa de la fast-fooduri ne face sa mancam de sase ori mai mult fata de necesarul real.
Fast-food-ul da dependenta
Articole
Comisia Europeană a aprobat bani pentru fermierii români afectați de secetă. Cine primește banii
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de două miliarde de lei (400 de milioane de euro) pentru despăgubirea fermierilor români afectați de secetă. Vor primi sprijin financiar din acești bani producătorii agricoli care au fost afectaţi în mod direct de seceta severă din perioada septembrie 2023 – august 2024. Sumele sunt pentru culturi de grâu, triticale, orz, ovăz, rapiţă, floarea soarelui şi porumb. Pentru a beneficia de ajutoare financiare, producătorii agricoli trebuie…
Mai mult...Aproape 6 mii de hectare de teren cadastrate gratuit, în comuna Ip
Un număr de 10.462 de imobile cu o suprafață totală de 5.865 de hectare din comuna Ip au fost măsurate și urmează să fie intabulate gratuit pentru cetățeni. Reprezentanții OCPI Sălaj au participat vineri, 11 octombrie, împreună cu reprezentanții primăriei comunei IP și ai prestatorului S.C. Topoexim Expert S.R.L. la ședința privind publicarea documentelor tehnice ale cadastrului, ca urmare a realizării lucrărilor de înregistrare sistematică la nivel de întreg UAT, în comuna Ip. Rezultatele lucrărilor de înregistrare…
Mai mult...