Glutamatul de sodiu este unul dintre aditivii alimentari cei mai periculosi si este folosit din abundenta
Hamburgerii, pizza, pastele bolognese sau carbonara, hotdogul, shaorma – toate aceste preparate de tip fast-food au un gust nemaipomenit numai daca sunt cumparate de la restaurantele de profil. „Putem face si aceste feluri de mancare in propria bucatarie. Ingredientele se gasesc pe piata, dar nu vor avea acelasi gust, miros si culoare, ca cele cumparate gata facute. Specialistii din domeniul fast-food adauga anumite ingrediente secrete, precum prafuri sau condimente – compusi care pot crea dependenta”, spune Livia Nena, bionutritionist.
Mai mult, o alimentatie care se compune in mod esential din hamburgeri, cartofi prajiti, bauturi gazoase si zaharate si produse de cofetarie industriala duce la alterarea metabolismului si predispune consumatorii la un comportament antisocial, potrivit studiilor din domeniul alimentar realizate in Statele Unite ale Americii.
Glutamatul de sodiu este unul dintre aditivii alimentari cei mai periculosi folositi din abundenta de producatorii preparatelor de tip fast-food. Acesta mai este cunoscut si sub denumirea de E 621. „Este des intalnit in preparatele de tip chinezesc care «hipnotizeaza» prin simpla aroma”, adauga biologul Nena.
Glutamatul de sodiu este un intensificator al gustului folosit in foarte multe dintre produsele actuale, cu mare succes pe piata. Modul in care aditivul E 621 actioneaza la nivelul organismului este foarte periculos, atrag atentia specialistii in nutritie. Astfel, acest aditiv alimentar nu actioneaza numai la nivelul gustului, ci si al creierului uman. Rolul glutamatului este acela de a da creierului impresia ca acel aliment este foarte gustos.
Junk-foodul ingrasa, pentru ca furnizeaza organismului „calorii goale”
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, afirma ca hrana tip junk-food ingrasa, pentru ca furnizeaza organismului „calorii goale de slaba calitate si produce un dezechilibru nutritiv”. Expertul in nutritie spune ca singurele preparate mai putin daunatoare sunt salatele, dar ca ele nu trebuie insotite de o portie de cartofi sau de o bucata de pui. Expertul avertizeaza ca mancarea junk este principala cauza a supraponderalitatii si a obezitatii. In Romania, una din doua persoane are probleme cu greutatea (constientizate sau nu) si una din patru este obeza, arata o cercetare realizata insa in urma cu 10 ani.
Mai mult, hidratii de carbon simpli sau zaharurile simple (procesate industrial), pe care le contin snackurile, au un efect energizant imediat, deoarece sunt rapid transformate in glucide, ulterior in calorii, spun medicii nutritionisti. Specialistii atrag atentia ca, dupa consum, se instaleaza moleseala, adica efectul contrar celui scontat. Nutritionistii spun ca atunci cand procentul zaharului din sange creste rapid, organismul incepe sa produca insulina in exces, pentru a elimina surplusul din sistem. In consecinta, odata cu scaderea rapida a nivelului de zahar din sange, organismul intra intr-o stare mai proasta decat cea pe care credeam ca o combatem. In acelasi timp, potrivit specialistilor, mancarea dulce, sarata si grasa de la fast-fooduri ne face sa mancam de sase ori mai mult fata de necesarul real.