Plata obligatiilor catre banci ori catre bugetele locale devine o problema grava pentru salajeni. In an de criza, populatia judetului este inglodata in datorii. Primaria ii strange cu usa pe cei 10.000 de zalauani rau-platnici, incercand sa-si recupereze o parte din cele peste 28 de miliarde de lei. Salajul este fruntas la restante, in conditiile in care se confrunta si cu o rata a somajului de 9,2 la suta.
Aproape 10.000 de contribuabili din municipiul Zalau au fost executati silit de catre Primariei, prin emiterea de somatii sau chiar prin infiintarea de popriri pe salarii si pensii, din cauza datoriilor la bugetul local. Potrivit informatiilor furnizate de catre oficialii administratiei locale, zalauanii au cumulat datorii istorice in valoare de peste 2,86 milioane de lei (28,6 miliarde de lei vechi), suma reprezentand taxe si impozite locale neachitate in ultimii ani, precum si amenzi neplatite.
Din totalul restantelor de plata, municipalitatea are sanse minime, daca nu chiar nule, sa recupereze mai mult de un milion de lei, in conditiile in care 812 datornici au fost declarati insolvabili, pentru ca nu detin nici bunuri, nici venituri. Peste trei sferturi din suma amintita o reprezinta amenzile contraventionale aplicate celor certati cu legea.
Problemele financiare cu care se confrunta populatia in an de criza se reflecta si in incasarile serviciului de Taxe si Impozite Locale din cadrul Primariei Zalau. Astfel, pana la scadenta (30 septembrie 2009), zalauanii au achitat impozite pe cladiri in valoare de 1,88 milioane de lei, reprezentand circa 70 la suta din totalul obligatiilor aferente anului in curs. La impozitul pe teren, incasarile contribuabililor persoanelor fizice reprezinta putin peste jumatate din prevederi, in timp ce la taxa pe mijloacele auto, zalauanii au achitat 60 la suta din cat ar fi trebuit.
Datoriile salajenilor catre banci au crescut de cinci ori fata de anul trecut
In decursul unui an, ratele neachitate la timp au atins 114,5 milioane de lei, iar restantele in valuta sunt de 20 de ori mai mari.
Dupa ce s-au indatorat peste masura in perioada de glorie a creditarii, salajenii s-au trezit in an de criza ca nu mai pot sa ramburseze imprumuturile bancare. Devalorizarea monedei nationale si dobanzile mari, coroborate cu diminuarea veniturilor dau mari batai de cap clientilor din judet. Si rata somajului are un impact direct asupra portofoliilor de credite, sustin bancherii. In Salaj, in luna septembrie, acest indicator atingea 9,2 procente, in timp ce media la nivel national era de 6,9 la suta.
Bancile care opereaza pe piata Salajului aveau de recuperat de la clientii din judet, la finele lunii septembrie a acestui an, 114,53 milioane de lei, reprezentand contravaloarea ratelor in lei si valuta neachitate la termen. Comparativ cu luna precedenta, datoria a scazut cu 678.000 de lei, o arata statisticile Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
In schimb, raportat la situatia existenta acum un an, inainte de izbucnirea crizei si inainte de inghetarea crizei, valoarea ratelor neachitate la timp a inregistrat un salt alarmant. Potrivit bancii centrale, fata de septembrie 2008, datoriile salajenilor sunt de peste cinci ori mai mari. Daca la creditele in lei, restantele s-au dublat, in cazul imprumuturilor in valuta, cresterea este de aproape 20 de ori. Mai exact, in acest an, ratele la creditele in valuta neachitate la termen depasesc echivalentul a 81 milioane de lei, fata de cele doar 4 milioane de lei din 2008.
In ciuda usoarea diminuari a valorii creditelor restante, Salajul continua sa se numere printre judetele cu rate ridicate ale restantelor. Nu de mult fruntasul clasamentului, in prezent, judetul nostru este surclasat de Bistrita-Nasaud, unde rata restantelor depasea, in septembrie, 8,7 la suta, Suceava si Arad.