Treizeci de fermieri salajeni s-au aflat la sfarsitul saptamanii trecute in schimb de experienta la Asociatia Producatorilor de Produse Traditionale si Ecologice din judetul Maramures. Inginerul zootehnist Petrica Ladi din Napradea a fost sufletul acestui experiment si a declarat pentru Graiul Salajului ca „asemenea actiuni ne ajuta sa avem o viziune mai larga asupra produselor traditionale si ecologice, sa impartasim si sa castigam experienta in domeniu si cred ca ele trebuie continuate.”. Din grupul de fermieri salajeni au facut parte agricultori, agenti economici profilati pe sectorul agricol, specialisti fitosanitari, furnizori de imputuri etc. Grupul a vizitat fabrica de produse lactate din Boiu Mare, administrata de Emil Pop, livada lui Arghir Ciutre din Prislop, gospodaria lui Gheorghe Pop din Buciumi, plantatia de afin din Posta, ingrasatoria de porci Mangalita si Bazna din Lapusel, unitatea de sucuri si dulceturi Libotean din Tautii Magherus. Erdei Stefan, unul dintre fermierii salajeni prezenti in Maramures, spunea ca a fost impresionat de familia Voichita  si Gheorghe Pop, care i-a primit pe oaspeti cu o masa pe care a asezat ceea ce produc si vand, in primul rand mere (are o livada de cinci hectare), suc de mar, samburi de nuca, usturoi uscat, vin, magiun si noua feluri de dulceata. Cu aceste produse, familia Pop merge la targurile traditionale din Baia Mare, din Jibou, din Zalau, din Cluj si Bucuresti. O data pe an se prezinta la Saptamana stop_coloanaverde din Berlin. „La Berlin, cel mai bine trec sarmalele cu afumaturi preparate chiar in fata cumparatorului.” sustine Vochita Pop
Ieri, 25 de fermieri maramureseni, in frunte cu Ioan Tataran, presedintele Asociatiei Producatorilor de Produse Ecologice din Maramures, au vizitat cateva obiective agricole din Salaj. Primul popas a fost la Hida, unde musafirii au admirat pepinera de arbusti fructiferi a lui Ioan Orlae si s-au intretinut cu patronul. Inginerul Orlae este cunoscut in tara si peste hotare pentru noile specii de mur, afin, zmeur, agris, capsuni, create aici la Hida. De la pepiniera, fermierii s-au deplasat la ferma de legume a lui Vasile Bode, tot din Hida. Petrica Ladi sustine ca maramuresenii s-au interesat de soiurile de tomate romanesti si de procurarea semintelor pentru astfel de soiuri. Dupa o masa cu produse traditionale salajene si palinca cu margele multe, fermierii maramureseni s-au deplasat la livada ecologica a lui Stefan Pereti din Simleu Silvaniei, dupa care au facut un ultim popas la ciupercaria lui Nemeti Zoltan din Nusfalau.