Treizeci de fermieri salajeni s-au aflat la sfarsitul saptamanii trecute in schimb de experienta la Asociatia Producatorilor de Produse Traditionale si Ecologice din judetul Maramures. Inginerul zootehnist Petrica Ladi din Napradea a fost sufletul acestui experiment si a declarat pentru Graiul Salajului ca „asemenea actiuni ne ajuta sa avem o viziune mai larga asupra produselor traditionale si ecologice, sa impartasim si sa castigam experienta in domeniu si cred ca ele trebuie continuate.”. Din grupul de fermieri salajeni au facut parte agricultori, agenti economici profilati pe sectorul agricol, specialisti fitosanitari, furnizori de imputuri etc. Grupul a vizitat fabrica de produse lactate din Boiu Mare, administrata de Emil Pop, livada lui Arghir Ciutre din Prislop, gospodaria lui Gheorghe Pop din Buciumi, plantatia de afin din Posta, ingrasatoria de porci Mangalita si Bazna din Lapusel, unitatea de sucuri si dulceturi Libotean din Tautii Magherus. Erdei Stefan, unul dintre fermierii salajeni prezenti in Maramures, spunea ca a fost impresionat de familia Voichita si Gheorghe Pop, care i-a primit pe oaspeti cu o masa pe care a asezat ceea ce produc si vand, in primul rand mere (are o livada de cinci hectare), suc de mar, samburi de nuca, usturoi uscat, vin, magiun si noua feluri de dulceata. Cu aceste produse, familia Pop merge la targurile traditionale din Baia Mare, din Jibou, din Zalau, din Cluj si Bucuresti. O data pe an se prezinta la Saptamana stop_coloanaverde din Berlin. „La Berlin, cel mai bine trec sarmalele cu afumaturi preparate chiar in fata cumparatorului.” sustine Vochita Pop
Ieri, 25 de fermieri maramureseni, in frunte cu Ioan Tataran, presedintele Asociatiei Producatorilor de Produse Ecologice din Maramures, au vizitat cateva obiective agricole din Salaj. Primul popas a fost la Hida, unde musafirii au admirat pepinera de arbusti fructiferi a lui Ioan Orlae si s-au intretinut cu patronul. Inginerul Orlae este cunoscut in tara si peste hotare pentru noile specii de mur, afin, zmeur, agris, capsuni, create aici la Hida. De la pepiniera, fermierii s-au deplasat la ferma de legume a lui Vasile Bode, tot din Hida. Petrica Ladi sustine ca maramuresenii s-au interesat de soiurile de tomate romanesti si de procurarea semintelor pentru astfel de soiuri. Dupa o masa cu produse traditionale salajene si palinca cu margele multe, fermierii maramureseni s-au deplasat la livada ecologica a lui Stefan Pereti din Simleu Silvaniei, dupa care au facut un ultim popas la ciupercaria lui Nemeti Zoltan din Nusfalau.
Salajenii si maramuresenii fac schimb de know-how pentru produsele traditionale
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...