Tribunalul privat de la Cluj -Napoca va arbitra, in special, litigii cu implicatii banesti.

Avocatul Octavian Ulici a pus bazele primului tribunal privat din Romania, in Cluj – Napoca. Salajenii se vor putea adresa instantei private de judecata din Cluj – Napoca pentru solutionarea litigiilor, incepand cu luna iunie. Octavian Ulici sustine ca tribunalul privat va rezolva acele cauze care se supun arbitrajului. Cu alte cuvinte, „persoanele care au capacitatea deplina de exercitare a drepturilor pot conveni sa solutioneze pe calea arbitrajului litigiile patrimoniale dintre ele“, a spus avocatul. De exemplu, consumatorii si producatorii care nu isi rezolva probleme in instantele pu-blice de judecata, pot sa recurga la arbitraj. La tribunalul privat din Cluj – Napoca nu pot fi solutionate cauzele cu implicatii penale. „Pot fi judecate, insa, aspectele legate de despagubiri dintr-o cauza penala”, informeaza avocatul, care face referire la lovituri, vatamari corporale, s.a.m.d. De asemenea, pot fi judecate dosarele care tin de partajul bunurilor. In astfel de procese pot fi implicate atat persoane fizice (soti, rude, etc), cat si juridice (institutii, firme, etc). „In urma cu doua saptamani, Primaria Cluj – Napoca a acceptat o procedura de partaj care s-a solutionat prin intermediul meu”, a spus Octavian Ulici.Tribunalul privat nu judeca dosarele cu implicatii contraventionale, administrative si penale daca autoritatea publica refuza sa intervina.

Procese solutionate rapid, cu bani putini
Cei care apeleaza la tribunalul privat din Cluj – Napoca au mai multe avantaje. In primul rand, costurile de judecata sunt la jumatate de pret fata de tarifele percepute in instantele pu-blice de judecata. Pe de alta parte, procedura de solutionare a cazului e mult mai rapida decat intr-un tribunal public. Pentru cei interesati sa apeleze la instanta privata trebuie precizat ca judecarea dosarului se poate initia sau stramuta la Cluj – Napoca. „Un caz se poate judeca la Cluj – Napoca printr-o procedura speciala, o cerere de chemare in judecata”, spune Ulici. Avocatul atrage atentia ca, „in cazul unui proces aflat deja pe rol in instanta salajeana de judecata, se incheie o conventie de arbitraj”. „Apoi, eu inmanez aceasta conventie celui care vrea ca dosarul lui sa fie judecat de instanta privata de tribunal. Pe urma invit partile la judecata printr-o notificare, iar acestea isi exprima sau nu acordul de a participa la judecata. In cele din urma, daca partile convin, se numeste un avocat si un supraarbitru”, explica Ulici. Tribunalul privat din Cluj – Napoca „este o reorganizare a baroului de avocati, care actioneaza precum niste arbitri”, spune Ulici, care adauga ca „avocatii seniori – peste 50 de ani – vor fi supraarbitri in completul de judecata”.
Tarifele percepute de instanta privata de judecata variaza in functie de pretentiile pentru care se judeca. Spre exemplu, in cazul in care o asociatie de locatari trimite in judecata un rau platnic, taxa de timbru pentru judecata va fi 10 la suta din suma pe care asociatia o are de recuperat de la locatar.
„Daca o asociatie de locatari depune documentele necesare la sediu, unde completeaza niste formulare tipizate, eliberez imediat o hotarare judecatoreasca impotriva unui rau platnic, in conditiile in care instanta pu- blica de judecata elibereaza acelasi act in jumatate de an”, spune avocatul.
In cazul unui proces de partaj, taxa de timbru este mai mare fiindca valoarea bunurilor inventariate e consistenta. „Tarifele care vor fi practicate in instanta privata de judecata sunt publicate pe site-ul ulici.ro”, a adaugat avocatul.

Ulici vine la Zalau daca trebuie
Pentru clientii salajeni care apeleaza la serviciile instantei private de judecata, avocatul Octavian Ulici este dispus sa se deplaseze la Zalau. „Nu sunt legat de sediul meu”. „Pot sa vin la Zalau”, a asigurat avocatul. Ideea infiintarii tribunalului privat de la Cluj – Napoca are la baza regulamente europene. Ulici a povestit ca a preluat aceasta initiativa din Danemarca, unde a stat saptesprezece ani.