Indicatorii cumulati de catre Institutul National de Statistica, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca si Comisia Nationala de Prognoza au dus la stabilirea unui top national a nivelului de trai pe judete. Salajul se situeaza pe locul 28 in urma corelarii celor sapte parametrii luati in calcul. Pe primul loc se afla judetul Timis, iar pe ultimul loc, judetul Vaslui. Principalii indicatori ai nivelului de trai sunt intr-o ordine aleatoare: speranta de viata, spatiile verzi din mediul urban, rata criminalitatii, numarul somerilor, densitatea populatiei, gospodariile care au canalizare, pib-ul pe cap de locuitor.
Ne rarim in ritm accelerat; cel putin nu ne calcam pe bombeu
In urma datelor preliminare ale recensamantului din 2011, populatia judetului a scazut in decurs de 10 ani cu 30.120 de persoane, de la 248.015 la recensamantul din 2002, la 217.895 la ultimul recensamant, din 2011. In procente, aceasta scadere a numarului de locuitori reprezinta 12,14 la suta. Acest procent ne claseaza pe locul trei in topul judetelor cu cea mai accentuata scadere a numarului de locuitori, lucru care se reflecta si in densitatea populatiei, care este de 56,4 locuitori pe kilometru patrat. Pentru o comparatie si excluzand Bucurestiul, care are cea mai mare densitate a populatiei, judetul Prahova are o densitate de 156 de locuitori pe kilometru patrat, situandu-se pe locul doi pe tara. Datele colectate reflecta realitatea din anii 2011, cand a avut loc recensamantul pentru segmentele ce tin de numarul populatiei, densitate, speranta de viata la nastere, rata criminalitatii, gospodarii care au instalatii de canalizare. Somajul este calculat la nivelul anului trecut, iar PIB-ul pe cap de locuitor, realizat de Comisia Nationala de prognoza este pe anul in curs.
Sa zica „mersi” cine apuca pensia si cine gaseste un parc unde sa se plimbe
Salajul nu este pe primul loc in ce priveste veniturile mici, cum ne-am fi asteptat. Suferim mai mult de lipsa spatiilor verzi din orase, comparativ cu restul tarii, si din cauza sperantei de viata, printre cele mai mici din tara. Locuitorii Salajului traiesc la fel de putin ca cei din Bihor, Mehedinti si Teleorman, mai exact 72,2 ani in medie. La polul opus se afla locuitorii capitalei, care traiesc mai mult cu trei ani. Desi ne numim Tara Silvaniei, la nivel urban spatiile verzi existente ne plaseaza pe acelasi loc cu Ilfovul, in urma noastra fiind doar Tulcea si Giurgiu, la coada clasamentului. Din cele 22.451 de hectare de spatii verzi din orasele din Romania, parcurile, scuarurile, gradinile publice din Zalau, Simleu, Cehu si Jibou nu insumeaza mai mult de 114 hectare.
Criza ne-a afectat veniturile mai mult decat in alte judete
Salariile in Salaj sunt sub media nationala, salariul mediu net fiind in decembrie anul trecut, in cuantum de 1.247 lei, cu 291 de lei mai mic decat media pe tara. Sumele obtinute de salajeni sunt aceleasi cu cele obtinute in aceeasi perioada cu angajatii din Valcea, judetul cu cei mai multi someri din Romania. In timp ce in Valcea se inregistrau 10,48 la suta someri, in Salaj numarul acestora nu depasea sapte procente la sfarsitul anului trecut. Liderii in topul celor mai prost platiti angajati sunt locuitorii judetului Harghita, iar cei mai bine platiti romani traiesc in capitala. Din o suta de gospodarii din Salaj, doar 60 au cana-lizare, dublu totusi fata de judetul Olt. In top se afla Timisul, Brasovul si Bucurestiul, cu peste 85 de locuinte dintr-o suta, care au instalatii de canalizare. Indicatorul care arata cu cat va contribui fiecare judet la economia nationala arata ca judetul Salaj se afla spre coada clasamentului cu 4.845 de euro produs intern brut. Pe ultimul loc se afla judetul Vaslui cu 2.835 de euro PIB, iar pe primul loc Bucurestiul urmat de Timis cu 10.011 de euro pe cap de locuitor.
Nu suntem cei mai „cuminti” cand vine vorba de infractiuni
Cea mai sigura regiune din tara este Ilfovul, cu o rata a criminalitatii de 85 la mia de locuitori. Rata criminalitatii este calculata ca numar de persoane condamnate definitiv la suta de mii de locuitori. Cine are treaba prin Hunedoara trebuie sa stie ca aici se inregistreaza cea mai mare rata a criminalitatii din tara, de 369. In judetul nostru se inregistreaza o rata a criminalitatii de 207.